A kizárólag anyatejjel való táplálás sem véd az ekcéma ellen

Jelenleg nem áll rendelkezésre egyértelmű bizonyíték azzal kapcsolatosan, hogy a 4 hónapon keresztül kizárólag szoptatással történő táplálás csökkentené a baba esélyeit arra nézve, hogy ne fejlődjön ki nála ekcéma – állítják a kutatók a „Bőrgyógyászat Brit Szakfolyóirata” c. kiadványban megjelent publikációban. A szerzők, a londoni King's College munkatársai, azt mondják, hogy kutatási eredményeik tükrében felül kellene vizsgálni az Egyesült Királyság (UK) ekcémával kapcsolatos szoptatási irányelveit.

A kutatás német és brit kutatók közös munkája volt, akik az említett egyetemen kívül a német Ulmi Egyetem és az angol Nottinghami Egyetem munkatársai. A tudósok 21 különböző nemzet 51.119 fő, 8 és 12 év közötti gyermekeiről gyűjtöttek össze adatokat a vizsgálatukhoz.

Három dologgal kapcsolatosan gyűjtöttek be adatokat: a szoptatás és az elválasztás időtartamáról és időpontjáról, valamint az ekcémás kórtörténetről. A szülők kérdőíveket töltöttek ki, a résztvevő gyermekek pedig ekcémát vizsgáló bőrteszten estek át, továbbá tűszúrásos tesztet is végeztek náluk annak érdekében, hogy megvizsgálják, van, vagy volt-e valamelyiküknek allergiája.

/Az ekcéma az egyik legelterjedtebb allergiás bőrbetegség és egyben összefoglaló megnevezése azoknak a viszketéssel járó gyulladásos bőrbetegségeknek, amelyeket leggyakrabban egy allergén anyag bőrrel való érintkezése vált ki./

Az e témában lefolytatott korábbi kutatások azt jelezték, hogy a szoptatás védő hatású lehet az ekcéma kifejlődésével szemben. A Világ Egészségügyi Szervezete (WHO) és az Egyesült Királyság Közegészségügyi Kormányzati Osztálya az ekcéma kockázatának a csökkentésére 6 hónapos korig kizárólag szoptatással (anyatejjel) történő táplálást ajánl.

A frissen lefolytatott vizsgálat eredményeinek a tükrében azonban a kutatók felülvizsgálták a legutóbbi publikációkat is és semmilyen olyan bizonyítékot nem találtak, amely azt igazolná, hogy a 4 hónapos korig vagy annál is tovább kizárólag szoptatással (anyatejjel) történő táplálás nagyobb mértékben csökkentette volna az ekcéma kifejlődésének a kockázatát a gyermekeknél.

Sőt, növekvő számú bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatosan, hogy a kisbaba életének korai szakaszában a potenciálisan allergén ételfehérjék – ilyen pl. a földi mogyoró – beiktatása az étrendbe inkább javítja a szervezet toleranciáját, mintsem allergiát okozna. A szerzők kihangsúlyozzák, hogy további intervenciós vizsgálatokkal meg kell erősíteni a fenti eredményeket.

Dr. Carsten Flohr és kutatói teamje azt tűzte ki célul, hogy meghatározzák, vajon a szoptatás véd-e az ekcémával szemben és ha igen, akkor milyen mértékben. Azokra a gyermekekre fókuszáltak, akiket négy hónapon keresztül kizárólag szoptatással tápláltak. Végül azt állapíthatták meg, hogy ezeknél a gyermekeknél tulajdonképpen ugyanakkora az ekcéma kifejlődésének a kockázata, mint azoknál, akiket az anya már korábban elválasztott.

A vizsgálat részét képezte a II. Fázisú ISAAC kutatásnak (a rövidítés jelentése: „A gyermekkori asztma és allergiák nemzetközi vizsgálata”) – ez pedig a világon a legnagyobb epidemiológiai kutatás, amelyet valaha is lefolytattak.

Dr. Carsten Flohr, aki a King's College „Asztma, Allergia és Tüdő Biológia Divízió”-ján dolgozik, az alábbiakat mondja:

„Annak ellenére, hogy a fejlett országokban magától értetődően a szoptatásnak volt egy kis védő hatása a súlyos ekcémával szemben, nem találtunk bizonyítékot arra nézve, hogy a 4 hónapig vagy ennél hosszabb ideig kizárólag szoptatással történő csecsemőtáplálás védene az ekcémával szemben, sem a fejlett, sem pedig a fejlődő országokban. Úgy véljük, hogy az Egyesült Királyság ekcémával kapcsolatos szoptatási irányelvét éppen ezért felül kell vizsgálni. Szükség van természetesen további kutatásokra is, amelyek feltárják, hogyan és milyen mennyiségben kell a szilárd táplálékot a szoptatás mellett bevezetni a csecsemő étrendjébe úgy, hogy az elősegítse az ekcémával és a más allergiás betegségekkel kapcsolatos védelmet. Széles körben elfogadott nézet az, hogy az anyatej a legfontosabb és a legmegfelelőbb táplálék az élet korai szakaszában. Különösen a fejlődő országok vonatkozásában nagyon fontos azt is észben tartani, hogy a kizárólag szoptatással történő táplálás csökkenti a gastrointestinalis (gyomor-bélrendszeri) fertőzések kockázatát, összehasonlítva a vegyes vagy a kizárólag cumisüvegből történő tápszeres táplálással. Az ezekkel kapcsolatos álláspontot vizsgálatunk eredményei nem változtatják meg.”

A Bőrgyógyászok Brit Társaságának a munkatársa, Dr. Nina Goad az alábbiakat teszi hozzá:

„Ennek a kutatásnak a mérete jelzi, hogy az eredményei nagyon jelentősek, bár a szerzők felismerik, hogy további vizsgálatokra is szükség van. A további kutatások elvégzését követően az ekcéma prevenciójával összefüggésben valóban szükség lehet az Egyesült Királyság azon hivatalos tanácsának a felülvizsgálatára, hogy az anyák mennyi ideig táplálják a gyermekeiket kizárólag szoptatással és mennyi idős korban kell a kicsiket elválasztani. Ez a friss kutatás nem arról szól, hogy a csecsemőtápszereknek milyen előnyeik vannak az anyatejjel szemben és nem is kérdőjelezi meg a szoptatás előnyeit, hanem arról, hogy a hosszabb ideig kizárólag szoptatással történő táplálásnak és a 6 hónap után történő elválasztásnak a négy hónappal szemben van-e bármilyen hatása az ekcéma kockázatára.”


Címkék: bőr, bőrgyógyász, ekcéma, anyatej, táplálkozás, tápanyag, szoptatás, allergia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!