A kiütésekről

A kiütés egy általános fogalom a látható kitörésekre a bőrön. A kiütések nagyon gyakoriak minden korosztálynál és majdnem minden ember átesik valamilyen fajta kiütésen élete során

Széles a skálája az orvosi kezeléseknek és a kiváltó okoknak is. Most a leggyakoribb kiütéseken fogunk átmenni. A bőrgyógyász a specialistája az ilyen fajta betegségeknek, így hozzá kell fordulni, ha ilyen panaszaink vannak.
 
Sok fajta kiütés létezik, de mégis be lehet mindet sorolni két csoportba: fertőző és nem-fertőző.
 
A nem-fertőző kiütések közé tartozik az ekzéma, a pikkelysömör, a rosacea, a dermatitis, a csalánkiütés és a száraz bőr. A legtöbb nem-fertőző kiütést általában kortizonkrémmel vagy tablettákkal kezelik.
 
A fertőzéshez kötött kiütések közé tartozik az impetigo, a Staphylococcus, a rüh, a herpesz, a bárányhímlő és az övsömör. Ezeket egy kiváltó ok kezelésével gyógyítják. Vírusok, baktériumok, paraziták és gombák okozhatnak fertőző kiütéseket.
 
Ahhoz, hogy megállapítsák a kiütés okát, fontos tudni a sebek formáját, elhelyezkedését, eloszlását, időtartamát, tüneteit és történetét. Ezen tényezők mindegyike fontos a pontos diagnózis felállításához.
 
A sebek története segít megállapítani az időtartamot, a kezdetet, a kapcsolatot különböző környezeti tényezőkkel, a bőr tüneteit és kapcsolódó tüneteket, mint a láz, fejfájás vagy hidegrázás. Ha az orvos felvette ezeket az adatokat, megkezdődhet a kezelés, amit akár módosíthatanak is a laboratóriumi vizsgálatok eredményei után.


Címkék: ekzéma, bárányhimlő, csalánkiütés, övsömör
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!