A kielégítő szexuális életért

Azok az emberek, akik jobban kommunikálnak és jobban megértik egy másik személy érzelmeit, sokkal nagyobb valószínűséggel élnek kielégítő szexuális életet . Az olyan személyes tulajdonságok, mint az önbecsülés és az önállóság, szintén fontos szerepet játszanak a szexuális örömök és egészség terén. 

„A szexuális egészség a szexuális jóllétet jelenti, amelynek a szexuális élvezet az egyik fontos része. Az, hogy milyen az emberek interakciója, és képességük, hogy meghallgassanak másokat, továbbá, hogy figyelembe vegyék egymás látásmódját, valóban komolyan befolyásolja nemi életüket.” – magyarázza Adena Galinsky, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola kutatója.

A hölgy tanulmányához 3.200 fő, 18 és 26 év közötti tanuló adatát elemezte, akik az ún. Kamaszkorúak Egészségének Nemzeti Longitudionális Vizsgálata” c. nagyszabású amerikai vizsgálat harmadik hullámának voltak a résztvevői, 2001. és 2002. között. Ms. Galinsky a vizsgálat eredményeiről a „Kamaszok Egészségének Szakfolyóirata” c. amerikai szaklapban számolt be június folyamán.

„A résztvevőknek olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, amelyek arra voltak hivatottak, hogy mérjék az autonómia, az önbecsülés és az empátia szintjét, a szexuális egészség és megelégedettség szintjével karöltve. Az autonómiát úgy határozták meg, mint a személyes meggyőződés követésének erősségét, különösen, amikor az a konvencionális bölcsesség ellenére történik, és amely rendszerint növekszik, ahogy a serdülőkorúak idősödnek és belépnek a felnőttkorba.”- mondja Ms. Galinsky. „Az önbecsülés úgy került definiálásra, mint egy egyén önértékelésében való hite, amely szintén a kor előrehaladtával növekszik. Az empátia olyan képesség, amelyben valaki képes figyelembe venni a másik perspektíváját, azaz képes egy másik szögből is látni az eseményeket, illetve megérteni és válaszolni az érzelmekre.”

A vizsgálat azt állapította meg, hogy a férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a nemi érintkezés során legtöbbször, vagy mindig orgazmusuk van, ezt a férfiak 87 %-a állította, szemben a kutatásba bevont lányok 47 %-ával. A férfiak körében szintén nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy élvezik partnerül orális kielégítését, mint a nők között.

„A realitás az, hogy a fiatal férfiak többsége valóban szeret olyan tevékenységben részt venni, amelynek célja az, hogy a szexuális partnert nemi örömben részesítse. A fiatal férfiak és nők között e téren csak nagyon kevés, konzisztens különbség van.” – állította a LiveScience riporterének adott nyilatkozatában Ms. Galinsky.

Amikor a kutatók a személyes jellemzőket a szexuális megelégedettség három jellemzőjével – az orgazmus gyakorisága, az orális szex adásának és kapásának élvezeti szintje - hasonlították össze, azt állapíthatták meg, hogy az önbecsülés, az autonómia és az empátia magasabb szintje a nők körében a totális szexuális öröm magasabb szintjével társult, míg a férfiaknál csak az empátiának volt erre kihatása.

A férfiaknál egyedül az autonómia korrelált pozitívan az orgazmus gyakoriságával, és csak az önbecsülés magasabb szintje kapcsolódott össze az orális szex adása élvezetével.

„Hipotézisünk az, hogy az empatikusabb (beleérzőbb) egyének sokkal fogékonyabbak a partner igényei iránt, és ez jelenti az alapját a pozitív visszacsatolási körnek.” – magyarázza Ms. Galinsky. „Ezek a fejlődésbeli előnyök (a kamaszok felnőtté való fejlődésében) a fiatal nők szexuális öröme szempontjából sokkal fontosabbak lehetnek, mivel segítenek nekik a szexuális kommunikáció és exploráció akadályait lebontani.” Ms. Galinsky ebben az esetben arra az ismeretre hivatkozott, mely szerint a nők sokkal gátoltabbak a hálószobában.

Érdekes módon, azok a szintén friss adatok, amelyeket egy másik kutató hölgy, Sara Konrath prezentált az amerikai Pszichológiai Tudományok Társasága éves közgyűlésén, azt mutatták, hogy ez a fajta empátia kamaszkorban és a felnőtté válás korában lecsökken, és ez hatással lehet a szexuális megelégedettségre. A nők hagyományosan magasabb pontszámokat érnek el az empátia, és alacsonyabbat az önértékelés terén, összehasonlítva hasonló korú férfitársaikkal.

Ms. Galinsky és kutatóteamje az életciklus minden pontján tovább folytatja a szexuális jólléttel és megelégedettséggel kapcsolatos vizsgálatait, beleértve a középkorú és az idősebb felnőttek korosztályát is.


Címkék: szexualitás, szexuális élet, szex, kommunikáció, önbecsülés, önállóság, empátia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!