Ha az Amerikában élők csupán 1 grammal csökkentenék a napi sóbevitelüket, 250.000-rel kevesebb új szívbajos és 200.000-rel kevesebb elhalálozás lenne egy évtizedben.
Egy nagyon kicsi változtatás, amit az étel ízén nem is érezni, hatalmas egészségügyi előnyökkel járna.
Ha 3 grammal csökkentenék a sóbevitelt, az 6%-kal kevesebb új szívbeteghez és 3%-kal kevesebb elhalálozáshoz vezethetne.
Tanácsos elkezdeni figyelni az ételeken a sodium mennyiséget.
Annak ellenére, hogy bizonyított, hogy a sót a magas vérnyomáshoz és a szívbetegségekhez kötik, az emberek nem változtattak az étkezési szokásaikon az elmúlt évtizedekben.
Átlagosan 9-12 gramm sót fogyasztunk egy nap vagy 3.600-4.800 mg sodiumot. A legtöbb szakértő 5-6 gramm sót vagy 2.000-2.400 mg sodiumot javasol egy napi bevitelre.
A szakértők azt javasolják, hogy az élelmiszeriparnak kéne változtatásokat alkalmaznia a só mennyiségét illetően, mivel a legtöbb elfogyasztott só a kész élelmiszerekből származik, nem a sószórókból.