A ketogén diéta visszafordíthatja a cukorbetegek vesekárosodását

A New York-i székhelyű Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói elsőként határozták meg, hogy a ketogén diéta, amelyre a magas zsír- és az alacsony szénhidráttartalom a jellemző, visszafordíthatja az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség miatt gyengén működő vesék állapotát.

A tudósok azt is megállapították, hogy egy korábban még nem jelentett génpanel társul a diabéteszhez kötődő vesekárosodással, mely gének expressziójában bekövetkezett változások szintén visszafordíthatók a diéta segítségével.

A kutatás eredményeit a PloS ONE, az amerikai központú, tudósok és orvosok nemzetközi non-profit szervezetének, a Public Library of Science-nek - a Tudomány Nyilvános Könyvtára angol rövidítése - az online szakfolyóiratában publikálták.

Charles Mobbs Phd, az Egyetem idegtudományi és geriátria professzora, valamint kutatóteamje laboratóriumi egérkísérletek során olyan egereken végzett vizsgálatokat, melyek genetikailag hajlamosak voltak az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség kifejlődésére. A tudósok hagyták, hogy az állatoknál kialakuljon a cukorbetegség két gyakori szövődménye, a diabéteszes neuropathia (idegbántalom), vagy a vesebetegség.

Ezt követően az egerek felét ketogén diétára fogták, míg a kontroll csoportot továbbra is a standard, magas szénhidráttartalmú táplálékkal etették. 8 héttel később a vesekárosodás molekuláris és funkcionális indikátorai a ketogén diétán tartott egereknél ellenkező irányba változtak. A kutatók mikroszkópos elemzés segítségével igazolták, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egérmodelleknél a vesepatológia részben visszafejlődött.

„Kutatásunk volt az első, amely sikeresen igazolta azt, hogy önmagában a diétás beavatkozás is elég ahhoz, hogy a diabétesz ezen komoly szövődménye reverzibilissé váljon. Ez az eredmény minden egyes évben szignifikáns hatással lesz a diabéteszes veseelégtelenséggel, de valószínűleg az egyéb szövődményekkel is diagnosztizált amerikaiak tízezreire.” – jelentette ki a professzor.

A ketogén diéta alacsony szénhidráttartalmú, fehérjét is csak mérsékelt mennyiségben tartalmaz, viszont magas a zsírtartalma. Ez a diéta tipikusan az epilepsziás gyermekek rohamainak csökkentésére alkalmazott táplálkozási módszer. A test nagyon sok sejtje ugyanis a ketonokból nyeri az energiát, mely ketonok akkor termelődnek, amikor a vér glükózszintje alacsony és a vérzsírszint magas. Amikor a sejtek üzemanyagként glükóz helyett ketonokat használnak, akkor a glükóz nem vesz részt a metabolizmusban. Úgy vélik, hogy a diabéteszes veseelégtelenséget a magas glükóz metabolizmus okozza, ezért a kutatók feltételezik, hogy a ketogén diéta a glükóz toxikus hatásait blokkolja. Figyelembe véve a diéta extrém követelményeit, felnőttek esetében ez a táplálkozási módszer azonban nem jelenthet hosszú távú megoldást. Ennek ellenére Mobbs professzor kutatása azt jelzi, hogy a diéta korlátozott idejű alkalmazása is már elegendő lehet ahhoz, hogy a génexpressziót és a veseelégtelenséghez vezető patológiás folyamatot „reset”-eljék, helyreállítsák.

A kutatók egyúttal a celluláris stresszhez kötődő gének nagy számú sorozatát is azonosították, melyek expressziójára a diabéteszes neuropathia során került sor, és amelyekről korábban nem tudták, hogy ezen szövődmény kifejlődésében szerepet játszanak. A kutatócsoport megállapította, hogy ezen gének expressziója szintén visszafordítható a ketogén diétán tartott egerekben.

Mobbs professzor és kutatóteamje azt tervezi, hogy folytatja a ketogén diéta hatása és azon mechanizmus kutatását, amelynek segítségével a cukorbetegeknél a veseelégtelenség visszafordítható, valamint a korhoz köthető veseelégtelenségre gyakorolt hatásának vizsgálatát is. Dr. Mobbs úgy gondolja, a ketogén diéta segíthet egyes neurológiai betegségek és a retinopathia kezelésében is, mely utóbbi olyan betegség, amely látásvesztéshez vezet.

„Immár tudva, hogy a ketogén diéta visszafordítja a nefropathiát (vesebántalom), abban is segítségünkre lesz, hogy a megfelelő gyógyszer használatát identifikálja, továbbá az olyan, elkövetkező farmakológiai intervenciókban, amelyek a diéta hatását utánozzák. Már várjuk, hogy ezen ígéretes fejlesztéseket tovább vizsgálhassuk.” – foglalta össze terveiket a professzor.


Címkék: diéta, zsír, szénhidrát, cukorbetegség, diabétesz, ketogén diéta, cukorbetegség, diabétesz, vese
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!