A kemény dohányzás öregít is

A dohányzás nem csupán a várható élettartamot csökkenti, hanem jelentős behatással bír az élet minőségére is az öregkorban, egy új tanulmány szerint.

Egy finn tanulmány 1.658 fehér férfiről gyűjött adatot, akik 1919 és 1934 között születtek, hasonló társadalmi-gazdasági helyzettel. A tanulmány kezdetekor, 1974-ben, az összes férfi egészséges volt. A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és a dohányzási szokásokat akkoriban becsülték fel. A férfiakat újra felmérték 26 évvel később. Addigra 372 férfi meghalt.

Azok a résztvevők, akik nem dohányoztak, átlagosan 10 évvel tovább éltek, mint a kemény dohányosok (akik több, mint 20 szálat szívtak naponta). Az életminőséget egy skála alapján mérték, ami az egészségügyi állapotát mérte fel az életnek olyan kategóriákban, amikbe beletartozott a fizikai működés, szerepek elvégzésére való képtelenség egészségügyi problémák miatt, szerepek elvégzésére való képtelenség emocionális problémák miatt, társadalmi működés, emocionális jólét, fáradtság/energia és általános egészségügyi problémák.

A legnagyobb különbségeket a soha nem dohányzók és a kemény dohányosok között fedezték fel. Az a két kategória, ahol a különbségek nagyon feltűnőek voltak: a fizikai működés és a szerepek elvégzésére való képtelenség egyészségügyi problémák miatt.

Közel 70%-a azoknak, akik kemény dohányosok voltak 1974-ben, leszokott 2000-ig. A kutatók azt írták, hogy a dohányzás foka a tanulmány kezdetekor erős befolyással bírt a halálesetekre és az életminőségre.
Címkék: dohányzás, öregedés, öregség, szív, érrendszer
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!