A kedvesség és a nagylelkűség a kulcsa a sikeres randevúnak

A nők szívesebben létesítenek hosszú távú kapcsolatot nagylelkű férfiakkal, de még az egy éjszakás kaland esetén is előnyben részesítik őket – jelent meg egy friss kanadai kutatásról szóló publikáció „A Pszichológia Brit Folyóirata” c. angol szakmai kiadványban.

A kanadai McMaster Egyetem egyik segédprofesszora munkatársaival azt vizsgálta, vajon a társválasztásban szerepet játszanak-e a kedvességhez hasonló viselkedési módok, valamint tovább vizsgálta azt az evolúciós teóriát is, miszerint az emberi önzetlenség egy örökké megmaradó jellemvonása az emberi fajnak.

Dr. Patrick Barclay segédprofesszor, kutatóorvos és egyetemi óraadó tanár, akinek legfőbb kutatási területe az emberi viselkedés evolúciója, az evolúciós szociálpszichológia és a kísérleti közgazdaságtan, azon belül is többek között elsősorban az együttműködő képességre és az önzetlenségre fókuszál.
 
Friss kutatása során 150 nőt kért meg arra, hogy különböző férfiak fényképét tekintsék meg és olvassák el a hozzájuk tartozó rövid bemutatkozásokat, az ún. profilokat is. Ezt követően feltette nekik azt a kérdést, mennyire lennének hajlandóak rövid, vagy hosszú távú kapcsolatot létesíteni valamelyik érintett férfival, valamint megkérte őket, hogy értékeljék a férfiak fizikai és szexuális vonzerejét is. Ugyanezt fordítva is megtette, 155 férfinak hasonló módon kellett női fényképek és profilok alapján kérdéseire válaszolniuk.

Dr. Barclay elmondta, hogy a vizsgálat során néhány profil megírása előtt olyan burkolt tippeket is adtak a résztvevőknek, mely szerint a kedves, önzetlen viselkedést jól jellemzik például az alábbiak: „szeretek segíteni az embereknek”, „önkéntes vagyok egy élelmiszer bankban”, majd az elkészített rövid profilokat annak megfelelően is átdolgozták, hogy vajon az illető rövid távú, vagy hosszú távú kapcsolatot keresett-e.

Ezt követően az „önzetlen profilokkal” kapcsolatban adott résztvevői válaszokat összehasonlították az ún. „semleges profilokkal” kapcsolatosan adott válaszokkal, ugyanis a semleges profilok nem tartalmaztak önzetlenségre utaló elemeket.

A kutatás során Dr. Barclay azt állapította meg, hogy mind a férfiak, mind a nők jelentős többsége sokkal inkább az önzetlen elemeket tartalmazó profilok tulajdonosaival akartak hosszú távú társkapcsolatot létesíteni, semmint a neutrális profillal bíró személyekkel. Az ilyen irányú preferencia a nőknél sokkal erősebb volt, és ez egyaránt megmutatkozott egy egyszerű randevú, vagy a hosszú távú társkapcsolat igénye kapcsán is.

A férfiak esetében tulajdonképpen némi averzió is megmutatkozott az „önzetlen” nőkkel kapcsolatosan, mégpedig akkor, amikor a férfiak csak rövid távú kapcsolatot, vagy egy éjszakás kalandot kerestek.

„Ebben a kutatásban azt tapasztaltuk, hogy a nők erősebben preferálták az önzetlen férfiakat egy romantikus kapcsolat kialakításánál, habár az önzetlen magatartás vezérfonalai eléggé titokzatosak. Ezt az sugallja számunkra, hogy a nők könnyen ráhangolódnak a nagylelkűségre, és hogy az önzetlenség a párválasztás során bizony egy határozott célt szolgál.
 
Az önzetlenség egy költséges magatartásforma, amely sem azonnali, sem kézzelfogható hasznot nem hoz gyakorlójának. Mégis, ahogy láthattuk ebben a vizsgálatban, úgy tűnik, hogy a párválasztásban egy fontos célt szolgál: Ha egy férfi kedves és udvarias másokkal szemben – legyenek azok akár vadidegenek is -, akkor jó esély van arra, hogy jó és nagylelkű szülő váljon belőle.” – összegezte a kutatóorvos nézeteit.
Az önzetlen profilok tulajdonosait sem a férfiak, sem a nők nem ítélték fizikailag és szexuálisan vonzóbbnak a semleges profilú személyeknél.
 
 
A cikket támogatta a www.randevucafe.hu

Címkék: kapcsolatok, kedvesség, nagylelkűség, párkapcsolat, randevú
#1
ftm - 2011.11.12 17:35
Érdekes gondolatok !
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!