A jó fizikai kondícióban lévő fiatal felnőtteknek magasabb az intelligencia-hányadosuk (IQ)

Egy friss svéd kutatás eredménye szerint egyértelmű kapcsolat van a jó fizikai kondíció és az IQ-tesztek eredményessége között.

A kutatást 1,2 millió fő svéd, 1950 és 1976 között született, katonai szolgálatot teljesített férfi bevonásával végezték. A katonai szolgálatra történt bevonulásuk alkalmával mérték meg a kutatóorvosok fizikai kondíciójukat és töltettek ki velük IQ-tesztet.

A fizikai kondíció és az IQ-tesztek jobb eredménye között a legerősebb kapcsolat a logikai gondolkodás és a verbális képességek terén mutatkozott. Az eredményesebb IQ-tesztben kizárólag a fizikai kondíció, nem pedig a férfiak tényleges izomereje játszott szerepet.

Természetesen a rendszeres testedzés által elért fittség azt jelenti, hogy az érintett szívének és tüdejének jó a kapacitása, és hogy az agya rengeteg oxigént kap. Valószínűleg ez az egyik ok, amiért a svéd kutatóorvosok egyértelmű kapcsolatot találtak a fizikai kondícióval, nem pedig az izmok erejével. A kutatást vezető professzor szerint ugyanakkor azt is megtapasztalták, hogy a növekedési faktoroknak is fontos szerepük van.

Amikor a résztvevők közül a kutatóorvosok az ikrek adatait elemezték, arra jöttek rá, hogy elsődlegesen a környezeti tényezők, nem pedig genetikai okok magyarázzák a fizikai kondíció és a magasabb IQ közötti kapcsolatot.

Arra is sikerült rávilágítaniuk, hogy azoknak a fiatalembereknek, akik 15 és 18 éves koruk között tökéletesítették fizikai kondíciójukat, sikerült egyben a kognitív (megértési képesség) teljesítményüket is javítani. Ez azt is igazolja, hogy a testnevelésnek, mint iskolai tantárgynak, nagyon fontos szerepe van az iskolákban, és abszolút szükséges ahhoz, hogy a matematikában és más elméleti tantárgyakban a fiatalok jól teljesítsenek.

A fiatal férfiak fizikai kondícióját a katonai szolgálat ideje alatt mérték, majd a tesztek eredményeit a jóval később elért szocio-gazdasági helyzetükkel is összehasonlították. Azok közül, akik 18 éves korukban jó fizikai kondícióban voltak, sokkal többen tanultak tovább főiskolákon, vagy egyetemeken, majd annak elvégzése után sokuknak igazán minőségi és biztos állást sikerült szerezniük.

Eddig a fizikai kondíció és a mentális teljesítőképesség közötti összefüggést csak állatokkal folytatott kísérletek, illetve gyermekek és idősebb emberek bevonásával folytatott vizsgálatok során mutatták csak ki. A svéd kutatás azonban némileg ellentmondásban van az elvégzett vizsgálatok időpontjával, tekintve, hogy 20 éves kor körül az emberi agy még mindig gyorsan változhat, mind a kognitív, mind az emocionális fejlődésnek köszönhetően. Egy friss svéd kutatás eredménye szerint egyértelmű kapcsolat van a jó fizikai kondíció és az IQ-tesztek eredményessége között.

Címkék: intelligencia-hányados, kondíció, IQ
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!