A hízáshoz vezető pillanatok

Ha valaki éppen fogyókúrázik, akkor egy percre csukja le a szemét és képzelje el, melyek azok a pillanatok, melyek hízáshoz vezethetnek. Végiggondolva egy napot, ezeket a pillanatokat olyan nagynak és nyilvánvalónak láthatjuk, mint egy hatalmas adag tejszínhabos, cukrozott gyümölccsel és sziruppal díszített fagylaltkelyhet, amely éppen karnyújtásnyira van Öntől.

Az állhatatos fogyókúrázó egész nap betartja a szabályokat, szorgalmasan tornázik is, és tessék, mi történik este: a barátai vacsorára hívják egy étterembe, vagy egy koktél partira, ahol a leggyilkosabb desszertek sorakoznak az asztalokon.

„Ilyen alkalmakkor egyetlen fogyókúrázó se támaszkodjon a saját akaraterejére, hogy túljusson ezeken a nehéz pillanatokon.” – tanácsolja James Hill, az amerikai Colorado Egyetem Anschutz Egészség- és Wellness Központjának ügyvezető igazgatója. „Az akaraterő ugyanis nem kimeríthetetlen, csak egy bizonyos mennyiség áll belőle mindenkinek a rendelkezésére, és az hamar el is illan.”

Kulcsfontosságú, hogy elfogadjuk azt a tényt, miszerint a saját akaraterőnk egy bizonyos ponton kimerül, éppen ezért megfelelő stratégiákat kell kidolgoznunk ahhoz, hogy az ilyen „hízlaló” helyzeteken túljussunk. Az alábbiakban azt az öt válságos pillanatot vázoljuk, amelyek mindenképpen hízáshoz vezethetnek, ha nem tanuljuk meg kezelni őket:
  1. Szabadság alatt

A probléma a szabadsággal az, hogy ilyenkor kikapcsolódásra, relaxálásra vágyunk, amibe beletartozik az is, hogy élvezni szeretnénk annak a helynek a konyháját – legyen az Magyarország egy kellemes vidéke, vagy egy külföldi tengerpart -, ahol éppen nyaralunk, ugyanakkor nem akarunk úgy hazatérni, hogy plusz kilók rakódtak ránk.

Frances Largeman-Roth, a híres amerikai Health magazin diétás szakembere, valamint senior étkezési és táplálkozási szerkesztőnője szerint ilyenkor a megoldás a következő: „Megy ez nekem”, erre kell gondolni és e szerint kell cselekedni is. Vagyis, ha éppen Párizsban töltjük a szabadságunkat, ne hagyjuk ki a frissen sült francia bagettet egy hangulatos pékségben, ugyanakkor a megvásárolt bagettet osszuk el a barátainkkal, így az ízélmény megmarad, de az élvezett adag nem fog hízlalni!

  1. Szakítás után

A probléma ilyenkor az, hogy a szakításon átesett fogyókúrázó bánatát egy hatalmas adag jégkrémbe akarja temetni.

A megoldás a következő: „Ahelyett, hogy találkozót beszélnénk meg a barátunkkal/barátnőnkkel, akivel egy jó ital mellett eldiskurálunk az exről, beszéljük inkább meg azt, hogy együtt elmegyünk egy jó „power walking”-ra (egy erőteljes, gyors séta a szabadban), vagy egy könnyű futásra. De feliratkozhatunk egy olyan csoporttréningre is, amelynek célja az 5000 méteres versenyfutásra való felkészülés, ami elvonja a gondolatainkat a friss szakítástól, és ahol új emberekkel találkozunk.” – javasolja Largeman-Roth. (Az USA-ban az 5-K, azaz az 5000 méteres táv a legkedveltebb versenyfutási táv.)

  1. Mesés ételeket felvonultató partik

A probléma az ilyen partikkal az, hogy minden feltálalt étel és sütemény rendkívül finomnak látszik. Ráadásul ingyen van, ott van az Ön orra előtt és senki nem állítja meg, ha el akarja fogyasztani.

A megoldás ilyenkor a következő: „Ne érkezzünk egyetlen partira sem éhesen. Együnk előtte egy kis adag, fehérjét tartalmazó snack-et, ilyen lehet pl. egy szelet kacsahús, egy fél pohár alacsony zsírtartalmú túró, vagy egy protein szelet. Továbbá, korlátozzuk a partin történő alkoholfogyasztást, nemcsak azért, mert kalóriát tartalmaz, de azért is, mert józanon sokkal könnyebb önmagunkat korlátozni, míg spicces állapotban az önkontroll kevésbé működik.” – tanácsolja Dr. Melina Jampolis, a CNN Health diéta és fitness szakértője.

  1. TV-nézés

A tévénézés étkezési problémája jól ismert: a TV előtt ülve mindenki hajlamos magas zsírtartalmú snackeket falatozni.

A megoldás az lehet, legalábbis Largeman-Roth szerint, ha csak egy kis tányér snack-et veszünk magunkhoz, vagy snack helyett valamilyen könnyű, joghurt alapú mártásba zöldséget, vagy gyümölcs chipset mártogatunk és azt fogyasztjuk.

  1. Hatalmas adagokat kínáló büfé, vagy étterem

A probléma a büfékkel és éttermekkel leginkább az, hogy hatalmas adagokat szolgálnak fel, telis-tele kalóriával. Ez egyben meg is nehezíti, hogy egy étteremben például visszautasítsuk az elénk tett ízletes és pompás külsejű, de nagy mennyiségű étel elfogyasztását.

A megoldás ilyenkor az alábbi lehet: „Egész egyszerűen a fogyókúra ideje alatt ne menjünk büfébe, vagy étterembe. – Ez James Hill tanácsa.
 
Dr. Jampolis szerint: „Ha már valamilyen okból kifolyólag muszáj elfogadni a meghívást, akkor olyan asztalnál foglaljunk helyet, amelytől nem látunk rá a konyhára, vagy a büfépultokra.” Dr. Jampolis ugyanis arról számol be, hogy kutatások igazolják, azok az emberek, akik szemben ülnek egy étterem nyitott konyhájával, vagy a büfé roskadozó polcaival, hajlamosak többet enni, mint azok, akik nem ilyen asztaloknál ülnek.
 
Továbbá, mielőtt elindulnánk az étterembe, otthon együnk meg egy adag friss gyümölcsöt, zöldséget, vagy sovány fehérjét (pl. sovány sajt), így nem marad a gyomrunkban sok hely az éttermi/büfé vacsorának. Az étkezés végén pedig, amikor kihozzák a desszertet, mindenki csak egy adagot kérjen és azt ossza meg a többiekkel, így mindenből kóstolhatunk egy kicsit, de semmiből sem fogyasztunk sokat.
 
Ami a nagy éttermi adagokat illeti, ma már Magyarországon is megszokott, hogy az éttermekben elcsomagolják a tányéron hagyott falatokat. James Hill szerint, ha valaki rendel az étlapról, rögtön szóljon a pincérnek, hogy a felét hozza csak ki tányéron, a másik felét pedig csomagolja be!

Címkék: fogyókúra, hízás, étkezés, ételek, táplálozás, diéta
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!