A HIV vírus elleni gyógyszerek csökkentik a látás elvesztésének kockázatát

Új gyógyászati használatát javasolta a proteáz gátlószerek néven ismert anti-HIV gyógyszereknek egy csapat kutató a Harvard Medical School-ból, Boston, és az Inserm U848-ból, Franciaország, egy egérmodellben való retinális eltávolítási munkájuk eredményeképpen

Fontos oka a látás elvesztésének sok szembetegségnél az idegsejtek (photoreceptorok) halála a szemben (apoptosis nevű folyamat eredményeképpen) retinális eltávolítás után. A tanulmányban a HIV proteáz gátlószerek szájon át való bevétele jelentősen csökkentette a photoreceptor apoptosis-t a retinális eltávolítás egérmodelljében.

Az egerekben lévő retinális sejtkultúrák mechanikus tanulmányozása és az egerekben csökkenő bizonyos fehérjék elérték, hogy a HIV proteáz gátlószerek szétszakítottak molekuláris utakat, amik apoptotic sejtpusztulást okoznak, mindekettőt, ami befolyásolja a sejtrészecskéket, amiket mitochondria néven ismerünk.

Ugyanazon apoptotic sejtpusztulásban – gerjesztő molekuláris utakat is találtak, amik aktiválódnak az emberi retinában a retinális eltávolítás után. Az írók azt gondolják, hogy annak ellenére, hogy a proteáz gátlószerek nem képesek visszatenni a retinát, attól még klinikailag hasznosak lehetnek azzal a képességükkel, hogy megelőzik a photoreceptor apoptosis-t, aminek központi jelentősége van a látás elvesztésében a retinális eltávolítás után.

Címkék: HIV, gyógyszer, vakság, vak
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!