A herpeszről

A nemi szervi herpesz gyakori és erősen fertőző betegség, amit vírus okoz.

Szexuális együttlét alatt terjed egyik emberről a másikra. A nemi herpesz hólyagokat vagy kisebb fekélyeket okoz a nemi szerveken vagy körülötte, férfiakon és nőkön is. Nem lehet gyógyítani, csak korlátozni.
 
 A nemi szervi herpesz nagyon gyakori, főleg fertőzőképessége miatt. A hordozók át tudják adni a betegséget anélkül, hogy ők maguk tudatában lennének fertőződöttségükkel.
 
Körülbelül 50 millió amerikai fertőzött a nemi herpesszel, minden évben 1 millió új fertőzöttel. 80-90%-uk nem veszi észre a tüneteket vagy nem is produkálja őket.
 
A fertőzés a szegények, tanulatlanok, kokain-használók és a sok szexuális partnerrel rendelkezők között a legelterjedtebb.
A nemi herpeszt a herpes simplex vírus (HSV) okozza. Két fajtája van: HSV-1 és HSV-2. A legtöbb fertőzést a HSV-2 okozza. A HSV-1 az okozója annak a herpesznek, ami a szájban és körülötte jelenik meg és csókolózással terjed. Kevésbé gyakori az, hogy a HSV-1 nemi herpeszt okozzon orális szex közben. A két vírus sebei ugyanúgy néznek ki.
 
A nemi herpeszt egy fertőzött emberrel való kapcsolat során lehet elkapni. A szexuális közösülés és az orális szex a leggyakoribb módja a fertőzésnek. Ennek ellenére, mindenféle érintkezés képes arra, hogy terjessze a fertőzést.

A herpeszt azok is terjeszthetik, akik nem tudják, hogy fertőzöttek. Azok is terjeszthetik a betegséget, akiknél inaktívnak mutatkozik a fertőzés és nincsenek sebeik.

Címkék: herpesz, herpes simplex, HSV, HSV-1, HSV-2
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!