A here önvizsgálata inkább káros, mint hasznos


Dr. Keith Hopcroft, Essex megye (Anglia) dél-keleti területén dolgozó háziorvos hangot adott annak a nézetének, miszerint a herék önvizsgálata, amely a hererák korai jeleinek a detektálását célozza, csupán időpocsékolás és valószínűleg káros is.


Robbie Williams angol énekes és producer, valamint a Leicesteri Tigrisek rögbicsapat is azok között van, akik a nevüket adták ahhoz a férfiak védelmében szervezett kampányhoz, amely a „here tudatosság” nevet kapta és amely a nők emlőrák-ellenes kampányához hasonlítható.

A „Brit Orvostudományi Szakfolyóirat”-ban (BMJ) adott személyes interjúban Dr. Hopcroft a következőket mondta: „Nincs megfelelő bizonyítékunk arra, hogy a rutin here önvizsgálat bármilyen előnyökkel is járna.” – írja a doktor. „Annak esélye ugyanis, hogy valaki a rutinszerűen végzett here önvizsgálat során valamilyen szignifikáns elváltozást fedezzen fel, igen csekély. Legalább 50.000 férfinak kellene önmagát 10 éven keresztül vizsgálnia ahhoz, hogy egy haláleset is megelőzhető legyen ezzel a módszerrel.”

Dr. Hopcroft azt mondja, hogy a „here tudatosság” kampány azon az elgondoláson alapszik, hogy a rák ezen formája - a hererák - egy néma gyilkos, amely a fájdalom bármilyen tünete nélkül képes ölni. A kampányolók vitába szállnak azzal a nézettel, hogy a férfiaknak fájdalmatlan duzzanatot kellene keresniük a heréikben, amely hagyományos felfogás szerint a hererák egyik lehetséges tünete.

Dr. Hopcroft szerint azonban a hererákban szenvedő betegeknek legalább a fele rendszerint tapasztal fájdalmat.

A valódi kérdés inkább az, hogy meg kell tanítani a férfiakat ezen tünettel szembeni tudatosságra és az azonnali cselekvésre, semmint „a nemzet 'fickóiból' focimeccset bámuló neurotikusokat csinálni”. – mondja a doktor.

„Az önvizsgálat felfedhet olyan jóindulatú duzzanatokat, mint pl. a mellékhere ciszták, amelyek ugyan ártalmatlanok, de bénítóan szorongóvá tehetik a férfiakat.” – tette hozzá Dr. Hopcroft.


Címkék: here, rák, daganat, önvizsgálat, megelőzés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!