A Hepatitis G vírus is okozhat májrákot

A Hepatitis G vírust 1995-ben azonosították. Amerikában folytattak némi kutatást a vírussal kapcsolatosan, majd az FDA (Élelmiszer és Gyógyszer Felügyelet) 1997-ben kijelentette, hogy ez nem veszélyes vírus. Napjainkban azonban szaúd-Arábiai kutatók bizonyítékkal szolgáltak arra nézve, hogy az FDA döntése akkoriban helytelen volt.

Véleményük szerint az amerikaiak a vérátömlesztés útján történő vírustranszmisszió tekintetében nem vizsgálódtak, valamint azt sem ellenőrizték, hogy a más módokon történő fertőzések is a májzsugor (cirrózis) és a májrák esetek megnövekedéséhez vezettek.
 
A Hepatitis G vírus (rövidítve: HGV) új neve GB vírus C (GBV-C); a vírus a Flaviviridae családba tartozik, de eddig még nem jelölték nemzetségként. Érdekes módon egyes bizonyítékok azt sugallják, hogy az AIDS vírussal, a HIV-vel történő együttes fertőzése (koinfekció) valamennyire erősíti az AIDS betegek immunrendszerét. Azonban az egyébként egészséges betegek májára káros hatással van a vírus – ezt a szaúd-Arábiai Al-Ahsa városában lévő Abdulaziz Király Kórház (NGHA) orvosa, Dr. Mughis Uddin Ahmed állapította meg. A doktor kihangsúlyozta, hogy amióta 1997-ben az FDA kijelentette, hogy a GBV-C vírus nem okoz embereknél egészségügyi problémákat, erre a vírusra nem szűrik a donor vérkészítményeket.

Dr. Ahmed áttekintette az elmúlt 16 év orvosi szakirodalmát és az eredmény azt igazolta, hogy a vírus előfordulása meglehetősen gyakori a Földön. Továbbá, a GBV-C vírussal való fertőződés és a hepatitis (májgyulladás), valamint a májzsugor között korreláció van és ez valószínűleg a hepatocelluláris karcinómához (májsejtrák) köthető. Dr. Ahmed a vírus hematológiai rendellenességekkel és hematológiai malignitással való további összefüggését is felfedezte.

Mindezen okoknál fogva, a doktor azt javasolja, hogy végezzenek kutatásokat a vírussal kapcsolatosan, melynek során meghatározzák, vajon egy valódi humán patogénről (kórokozó) van-e szó, illetve virális karcinogénről (rákkeltő vírus). Dr. Ahmed javasolja a donor vérkészítmények Hepatitis G vírusra való szűrésének sürgős visszaállítását is, nehogy az egészségügyi dolgozók folyamatosan és tudatlanul átvigyék a vírust a vérkészítmények befogadóira, kockáztatva ezzel az ugyanazon morbiditási és mortalitási kimeneteleket, mint amilyeneket a Hepatitis C vírus donorról fogadóra történő átvitele okozott, amíg hivatalosan is nem tették kötelezővé a vérkészítmények Hepatitis C vírusra történő szűrését.


Címkék: Hepatitis G, vírus, májzsugor, májrák, fertőzés, gyógyszer, cirrózis, máj
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!