A házasság a férfiaknak fizikálisan, a nőknek mentálisan tesz jót – mindkét nem hosszabb ideig él

A házasság nemcsak megnöveli a férfi és a nő élethosszát, de hasznos a feleségek mentális és a férjek fizikális állapota szempontjából is – írja a Cardiff-i „Wales-i Egyetemi Kórház” rezidense, David Gallacher és John Gallacher, a Cardiff-i Orvostudományi Egyetem docense a „Brit Orvostudományi Szakfolyóirat”-ban.

A kutatók ideértik nemcsak az „önelégült házaspárokat”, de azokat is, akik hosszú távú, elkötelezett kapcsolatokban élnek, hivatalos házassági kötelék nélkül. A két kutató ezt írja:

„Mindent összevéve, valószínűleg megéri erőfeszítéseket tenni.”

A szerzők úgy vélik, a férfiak számára azért előnyös a hosszú távú, stabil kapcsolat, mert ez a fajta életmód előmozdítja a jobb egészséget, más férfiakkal ellentétben, és: „a nők számára pedig a kapcsolat fontosságának nagyobb hangsúlya szolgál mentális előnyökkel.”

A valódi szerelem útjai nem szükségszerűen simák minden esetben, teszik hozzá a szerzők, a serdülőkorban kialakuló kapcsolatoknál nagyobb a kockázata annak, hogy a kamaszoknál depressziós tünetek jelennek meg, de ezek a tünetek javulnak, ahogy az emberek idősödnek.

A 18 és 25 év közötti fiatalok hajlamosabbak jobb mentális, de nem fizikális egészséget élvezni, ha romantikus kapcsolatban élnek.

A szinglik jobb mentális egészségnek örvendenek, mint azok az emberek, akik feszült párkapcsolatokban élnek. Helytelen lenne azt feltételezni, hogy bármilyen fajta kapcsolat jobb, mint egyedül lenni.

A széteső kapcsolatoknak szintén negatív kihatásai vannak, mind a férfiak, mind a nők mentális és fizikális egészségét tekintve. A szerzők ezt így fogalmazzák meg: „Egy kapcsolatból való kilépés distresszel (negatív stresszel) jár.”

Azok, akiknek több kapcsolatuk van életük során, hajlamosabbak rövidebb ideig élni, mint azok az emberek, akik hosszú távon elkötelezettek egy párkapcsolatban.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy nem ajánlatos elkerülni a kapcsolatokat, csak azért, hogy megelőzzük az egészségre gyakorolt káros hatást, ha a kapcsolat elromlik. Valószínűleg jobb a rossz kapcsolatok elkerülésére fókuszálni, mivel egy jó kapcsolat előnyei többet nyomnak a latban, mint egy kellemetlen partnerrel való összeveszés.

Egy egyéves, nagyszabású, hét európai nemzetet felölelő vizsgálat azt állapította meg, hogy azoknak az életévvel kiigazított mortalitási (elhalálozási) rátájuk, akik stabil párkapcsolatokban élnek, 10-15 %-kal alacsonyabb volt az átlagos populációénál, ez pedig azt jelzi, hogy a párkapcsolatban élés valószínűleg megéri az erőfeszítéseket.


Címkék: házasság, kapcsolat, család, stressz, fizikális, mentális, egészség
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!