A gyulladásellenes táplálékok kombinálása az egészséges emberekre multiplex módon képes hatni

Kutatók először jöttek rá, hogy egészséges emberekre a gyulladásellenes táplálékok hogyan tudnak multiplex (többszörös) módon hatni.

Az eredményt egy elvégzett svéd diétás kutatás szolgáltatta, mely vizsgálat azt igazolta, hogy a résztvevők rossz (LDH) koleszterinszintje 33 %-kal, a vérzsírszintjük 14 %-kal, a vérnyomásuk 8 %-kal, a vérrögösödés kockázati marker-szintjük pedig 26 %-kal csökkent. Továbbá, a szervezetben jelen lévő gyulladást jelző markerek szintje is jelentősen csökkent, míg a memória és a kognitív funkciók javultak.

„Az eredmény minden várakozásunkat túlszárnyalta! Szeretném elmondani, hogy nincs olyan korábbi kutatás, amely egészséges emberekre hasonló hatásokat gyakorolt volna.” – jelentette ki Inger Björck, a svédországi Lund Egyetem táplálkozástudományi professzora, és egyben az Egyetem Antidiabetikus Táplálkozási Központjának vezetője.

A diétával egybekötött kutatásba 44 fő, egészséges, de túlsúlyos embert vontak be az 50-75 éves korosztályból. A résztvevők 4 héten keresztül csak olyan ételeket fogyasztottak, amelyekről feltételezik, hogy csökkentik a szervezetben jelen lévő alacsony fokú gyulladást. Ez az az észrevétlen állapot ugyanis, amely képes beindítani a metabolikus szindróma kifejlődését, benne az elhízást, a II. típusú cukorbetegséget és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását.

A teszt-diéta gazdag volt:

  • Antioxidánsokban,

  • Omega esszenciális zsírsavakban,

  • Teljes kiőrlésű gabonafélékben,

  • Viszkózus diétás rostokban, és végül

  • Alacsony GI-indexű (alacsony glikémiás index, ami bizonyos szénhidrát fajták lassú felszívódását jelzi) táplálékokban.

Ezek között az elfogyasztott ételek között megtalálhatóak voltak többek között az olajos halak, a szójafehérje, a mandula, a fahéj, a fekete áfonya, az ecet és a teljes kiőrlésű kenyerek egy bizonyos típusa. Az „ételportfolió” egyes termékei nem vásárolhatók meg üzletekben, mivel azokat speciálisan a kutatás céljára fejlesztették ki.

„Célunk azt volt, hogy rájöjjünk, az ismert kockázati markerekre milyen preventív hatást gyakorolhat a táplálkozási koncepció és a gyulladásra gyakorolt elvárt pozitív hatás kombinálása. Reméljük, hogy ezek az egészséges emberek részvételével elért eredmények a jövőben sokkal intenzívebb megelőző erőfeszítésekre inspirálják majd a társadalmat.” – jegyezte meg a professzor, aki azt is hangsúlyozta, hogy a kutatásnak politikai szempontokat tekintve is explozív ereje van.

Azt pontosan nem tudták megállapítani, hogy melyik élelmiszer faktornak volt nagyobb, vagy kisebb hatása a kutatási eredményekre.

„A lényeg, hogy hiszünk a kombinált hatások ötletében. Egészséges embereknél ugyanis a gyógyszerek, vagy a speciális termékek csak egy, vagy esetleg néhány kockázati faktorra hatnak. Az élelmiszerek egyfajta kombinálásával az emberek olyan útra léphetnek, amely egyidejűleg nagyon sok kockázati paraméterre hat.” – összegezte a professzor.


Címkék: gyulladás, táplálkozás, gyulladáscsökkentő, vérrög, vérnyomás, cukorbetegség
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!