A gyömbér és a fahéj csökkenti a magas zsírtartalmú étkezés negatív hatásait

Az amerikai Penn State (a Pennsylvaniai Állami Egyetem rövidített elnevezése) kutatói szerint az olyan fűszerekben gazdag étkezés, mint a gyömbér és a fahéj, képes csökkenteni a szervezet magas zsírtartalmú ételek fogyasztására adott negatív válaszait.

A Penn State „bio-magatartási egészség” társprofesszor asszonya, Sheila West – aki egyben a kutatás vezetője is volt - erről a következőket mondja: „Azoknak az embereknek, akik magas zsírtartalmú ételeket fogyasztanak, végül kialakul a vérükben a magas trigliceridszint (a zsír egyik típusa). Ha az ilyen ételek fogyasztása túl gyakran történik vagy ha a trigliceridszint túl magasra emelkedik, megnövekszik az egyén szívbetegség kockázata. Kutatásunk során megállapítottuk, hogy ha a magas zsírtartalmú ételekhez fűszereket adnak, az a triglicerid választ kb. 30 %-kal csökkenti, szemben a fűszerek hozzáadása nélkül készült ételekkel.”

A vizsgálatba mindössze hat fő túlsúlyos, de egyébként egészséges, 30-65 év közötti férfit vontak be, akik olyan ételeket kaptak, amelyeket Dr. West és kutatói teamje készített elő két különböző napon.

A „tesztételsor” currys csirkéből, olasz fűszernövényes kenyérből (az olasz specialitás többek között fokhagyma, bazsalikom, oregánó és vöröshagyma keverékét tartalmazza) és fahéjas kekszből állt, és minden egyes felszolgált adaghoz készítéskor két evőkanál fűszerkeveréket adtak hozzá, míg az ugyanilyen „kontroll ételsor”-hoz nem adták hozzá a két evőkanál fűszerkeveréket. Ezt követően a kutatók 3 órán keresztül minden félórában vért vettek le a résztvevőktől.
 
Ann Skulas-Ray, a team egyik kutatója a fentieket a következőkkel egészítette ki: „A fűszeres ételhez rozmaringot, oregánót, fahéjat, gyömbért, feketeborsot, szegfűszeget, fokhagymaport és paprikát adtunk és ezeket a fűszereket azért választottuk, mert potenciális antioxidáns aktivitást fejtenek ki, melyet előzőleg laboratóriumi feltételek közepette ellenőriztünk le.”

Az antioxidáns hatású fűszerkeverékkel készült ételt fogyasztó résztvevők vérében az antioxidáns aktivitás 13 %-os emelkedést mutatott és az inzulinválaszuk 20 %-kal volt alacsonyabb.

Dr. West megállapítása szerint nagyon sok tudós hiszi azt, hogy az oxidatív stressz hozzájárul a szívbetegség, az arthritis és a cukorbetegség kifejlődéséhez. Véleménye szerint az olyan antioxidánsok, mint a fűszerek, jelentős szerepet játszhatnak az oxidatív stressz csökkentésében és így csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát. Azt is hozzátette, hogy a vizsgálat során adagolt fűszerkeverék mennyisége 30 milliliter (1/3 deci) vörösborban vagy 40 gramm keserű csokoládéban megtalálható antioxidáns mennyiségével volt egyenértékű.

Ms. Skulas-Ray szerint az ételekhez adagolt két evőkanálnyi fűszerkeverék nem okozott a résztvevők körében gyomorproblémákat: „Élvezték az étel ízét és nem voltak gastrointestinalis problémáik. Továbbá, a résztvevőket már időben értesítettük, hogy erősen fűszerezett ételeket fognak fogyasztani és ők ezt vállalták is.”

Dr. West az elkövetkező időszakban azt is meg szeretné vizsgálni, vajon kisebb adag fűszer hozzáadása ugyanezt eredményezné-e.


Címkék: fűszer, zsír, gyömbér, fahéj, trigliceridszint, étkezés, antioxidáns
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!