A gyermekek fülfertőzései és a passzív dohányzás

A Perth's Telethon Institute for Child Health Research legújabb bejelentése szerint erős kapcsolat található a gyermekkori fülfertőzések és a dohányfüstnek való kitettség között.

100 őslakos és 180 nem őslakos gyermek vett részt a Kalgoorlie Otitis Media Research Project-ben, engedélyezve ezzel szociális, demográfiai, környezeti és biológiai adatok gyűjtését, így segítve a középfülgyulladások okainak vizsgálatát. A gyerekeknek rendszeresen vizsgálták füleiket, születésüktől két éves korukig.

Vezető kutató, Dr. Deborah Lehmann, aki az intézmény fertőző betegségekkel foglalkozó kutatásainak feje, azt nyilatkozta, hogy a fülgyulladás a leggyakoribb oka annak, hogy egy gyermeket orvoshoz visznek és életreszóló problémákat okozhat.

“A gyermekek 20%-a szenved különböző fülgyulladásoktól 1 és 2 éves kor között. Ha károsul a hallásuk, az komoly hatással lehet a későbbi tanulmányaikra és társadalmi körülményeikre felnőttkorukban.” mondta Dr. Lehmann.

“Őslakos gyerekek esetében, ezek a fülfertőzések általában fiatalabb korban kezdődnek, sokkal gyakoribbak és valószínűbb a halláskárosodás kialakulása.”

A project néhány kulcsfontosságú eredménye:

  • Középfülgyulladást legalább egyszer diagnosztizáltak az őslakos gyerekek 74%-ában és a nem őslakos gyerekek 45%-ában.

  • Az őslakos gyerekek 64%-a és a nem őslakos gyerekek 40%-a volt kitéve dohányfüstnek.

  • Ha a gyermekek nem lennének kitéve dohányfüstnek, akkor körülbelül az őslakos gyerekek 27%-a és a nem őslakos gyerekek 16%-a szenvedne csak fülgyulladásoktól.

  • A passzív dohányzás hatása csökkenne, ha a gyermekeket bölcsődébe járatnák.

Dr. Lehmann szerint bizonyíték van arra, hogy a passzív dohányzás fokozza a baktériumok tapadását a légzőrendszerben és lefokozza az immunrendszert.

“Ezek az eredmények kiemelték a gyermekek passzív dohányzástól való védésének fontosságát és ez különösen fontos őslakos embereknél, akiknél a dohányzás mértéke és a középfülgyulladás gyakorisága is magas.” mondta.

“Kevés őslakos gyermeknek van hozzáférhetősége hivatalos gyermekgondozáshoz, annak ellenére, hogy a tanulmányok azt mutatják, hogy hatásos módja annak, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek korai fejlődését és későbbi tanulmányait segítsük. Az a tény, hogy még a fülgyulladás terhét is csökkentené az őslakos gyermekeken, még több okot ad arra, hogy gyermekgondozó lehetőségekről gondoskodjanak.”

Címkék: dohányzás, passzív dohányzás, fül, fülfertőzés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!