A gyermekek és a fiatalok érzékenyebbek az „A” vírusos influenzára

Ausztria – Az intenzív kezelésről Bécsben tartott konferencia során előterjesztett két mexikói és kanadai tanulmány azt mutatja ki, hogy az „A” vírusos influenza elsősorban a gyermekeket és a fiatalokat támadja meg. Súlyos esetekben a H1N1 vírus súlyos légzési problémákat okozhat magas halálozási aránnyal.

Mexikóban a fiatal betegeknél a legsúlyosabb fertőzési eseteknél mindig fellépett a heveny légzési veszély szindróma (SDRA), mely kritikus légzési nehézség, és sokkos állapotot eredményez.

A tapasztalt halálozási arány 40 %-os volt. A hat vizsgált kórházba felvett 899 betegből ötvennyolcnál fejlődött ki súlyos állapot. Az esetek többségében az antibiotikumok elegendőnek bizonyultak, negyvenöt beteg kapott vírus elleni szereket, és ötvennégynek volt szüksége lélegeztetőgépre. A betegek átlagéletkora 44 év. Dr. Dominguez-Cherit szerint a tanulmánya kimutatja, hogy a súlyos állapotban lévő betegek leggyakrabban fiatalok. Dr. Kumar, a St. Boniface de Winnipeg kórházból, szintén azt tapasztalta, hogy a súlyos esetek és a H1N1 vírus okozta halálozás inkább a viszonylag jó egészségben lévő kamaszokat és fiatal felnőtteket érintette. A súlyos állapotban lévő betegek átlagos életkora 32 év. Az érintett 168 beteg közül huszonnégy halt meg huszonnyolc napon belül, öt pedig kilencven napon belül. A halálozási arány 17 %. A 168 beteg közül ötven 18 évnél fiatalabb volt. Dr. Kumar felhívja a figyelmet arra, hogy ez a jellegzetesség nem volt tapasztalható az 1918-as spanyol nátha óta.

Mexikóban a fertőzés első fázisában, március és június között, Kanadában pedig április és augusztus között végeztek kutatásokat. Ezek rámutattak az előrejelzés és a kórházak megszervezésének fontosságára a súlyos betegek rohama és a pandémai esetleges erősödése esetén.


 


Címkék: influenza, H1N1
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!