A gyenge négyfejű combizmok és térdinak „futótérd” kialakulását eredményezhetik

A „futótérd”, futóknál és atlétáknál kialakuló fájdalmas, erőtlen állapot, amely a lábizmok kóros gyengesége miatt alakul ki - állapítja meg egy friss amerikai kutatás.

Azok az emberek, akiknél ez az állapot kifejlődik, gyengébb négyfejű combizommal és térdinakkal rendelkeznek. Ennek eredményeképpen alig képesek futás, vagy az ugrás végrehajtása közben hajlítani a térdüket. Ez pedig azt jelenti, hogy a térdkalács és a femur (combcsont) közötti terület megrövidült, és így a nyomás kisebb területre fókuszálódik és irányul.

Ez pedig „futótérd” kialakulásához vezet, amely patellofemoralis fájdalom-szindrómaként is ismert. A „futótérd”, amely becslések szerint minden négy, fizikailag aktív emberből egyet érint, osteoarthritis, egy degeneratív ízületi betegség kialakulását okozhatja.

Ez az első olyan kutatás a maga nemében, amely az atlétákat mind a „futótérd” kifejlődése előtti állapotban, mind utána is vizsgálja. A kutatásba az amerikai tengerészeti akadémia csaknem 1.600 tengerész kadétjét vonták be, akik közül 40 embernél – 24 nőnél és 16 férfinál – néhány év alatt kifejlődött a „futótérd”.

A kutatásról közzétett publikáció szerzői megjegyzik, hogy azoknál, akiknek gyengébb a térdinuk és a négyfejű combizmuk, nagyobb „sajkacsont süllyedésük” van (a lábboltozat ellaposodása) és a térdeik kevésbé rugalmasak, a „futótérd” kóros állapot kifejlődésének esélye többszörös.


Címkék: négyfejű combizom, izomzat, "futótérd", térd, inak
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!