A gerincferdülés

A gerincferdülés (latinul: scoliosis) ijesztő diagnózis lehet, de megfelelő kezeléssel a gyermek normális, aktív életet élhet.

A gerincferdülés a gerinc oldalirányú abnormális elhajlását jelenti, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása okoz. A gerinc anatómiájának normális élettani része a csekély mértékű elhajlás, azzal nem kell foglalkozni – állítja Dr. Daniel Green, a manhattani (New York) Speciális Sebészeti Kórház gyermekortopéd sebésze. Ha azonban a gerincgörbület egy bizonyos határt túllép, a gyermekeknek orvosi felügyeletre van szükségük.

„A scoliosis nagyon sok esete enyhe, és a gyermeknek mindössze időszakos ellenőrzésekre van szüksége. De azoknál a serdülőkorú gyerekeknél, akiknél a gerinc enyhe fokú ferdülése folyamatosan tovább növekszik, szükség lehet beavatkozásra. A gerincferdülés családi halmozódást mutat. Leggyakoribb típusa az ún. idiopathiás, azaz ismeretlen eredetű gerincferdülés, amelynél a kiváltó ok nem ismert. Vizsgálatok szerint önmagában a gyermekek helytelen testtartása nem okoz gerincferdülést, legyen az a hátizsák helytelen hordása, vagy más, a gerincet terhelő többlet súly. A lányok esetében tízszer gyakoribb a kóros gerincgörbület, mint a fiúknál.” - magyarázza Dr. Green.

A scoliosist először általában rutin gyermekorvosi vizsgálatok során fedezik fel, vagy pedig az iskolai szűrések keretében. Dr. Green szerint az iskolai gerincferdülés szűrés nagyon fontos védelmet jelent a gyermekek számára. A sebész a gyakorlatból tudja ezt, mivel tagja annak a „New York Állam Ortopéd Sebészeinek Társasága” elnevezésű szervezetnek, amely támogatja a New York-i iskolákban történő folyamatos gerincferdülés szűrést.

A gerincferdülés kórkép rendszerint fokozatosan és fájdalommentesen alakul ki. A gerinc kóros elhajlása tehát anélkül fejlődhet ki, hogy a szülőnek, vagy magának a gyermeknek erről tudomása lenne, egészen addig, amíg a tény nyilvánvalóvá nem válik. A gyermeket hátulról nézve a normális gerinc egyenes vonalként jelenik meg, a nyakszirttől egészen a farcsontig. A fentiek miatt a szülőknek ajánlatos időnként gyermekeiket hátulról megvizsgálni otthon. A scoliosis kialakulásának tünetei az alábbiak lehetnek:

  • Az egyik váll magasabbnak látszik, mint a másik,

  • Ugyanez a helyzet a csípőnél is,

  • A derék egyenetlenséget mutat,

  • A bordák az egyik oldalon kiállónak látszanak,

  • A gyermek álló testhelyzetben láthatóan ferde.

Dr. Green-nek az a véleménye, hogy ha a szülők a gerincferdülés bármely jelét észlelik gyermeküknél, még akkor is, ha az nagyon csekély, akkor el kell vinniük őt orvosi vizsgálatra. Ha ugyanis a gyermeknek gerincferdülése van, a korai diagnózis és kezelés sokkal jobb gyógyulási eredményhez vezet. Bár ritkán, de a gerincferdülés súlyos eseteiben, amikor a gerinc nagy ívben elgörbül, hátfájdalom, fáradtság, légzési problémák jelentkezhetnek, de érintheti a szív és a tüdő munkáját is.

A diagnózis felállításának alapja a gyermek fizikális és röntgenvizsgálata. A röntgenfelvételen látható, 10 foknál jobban elhajló gerinc már gerincferdülést jelent. A kezelés a gyermek korától, a görbület ívétől, valamint attól függ, hogy a gyermeknél milyen mértékű növekedés várható még. A kezelés célja az, hogy lassítsák, vagy megelőzzék a gerinc elhajlásának progresszióját, és javítsák a szemmel látható állapotot.

A kisebb mértékű gerincferdülésben szenvedő betegek számára a gyermek ortopédus folyamatos megfigyelést javasolhat. Fokozottabb gerincgörbület esetén a legjobb kezelés az állapotot korrigáló gerincfűző viselése, legalábbis Dr. Green szerint. Egyes gerincfűzőket nappal és este is hordani kell, míg vannak olyanok, amelyeket csak alvás közben kell viselni. Nagyon fontos, hogy az orvosok a gerincfűzőt használó gyermeket pontos tanácsokkal lássák el. A legtöbb gyermek egy rövid idő után hozzászokik a gerincfűző viseléséhez.

Az előrehaladott scoliosis állapotában lévő gyermekeknél – azoknál, akiknek gerince 45 fokban, vagy annál jobban elgörbült – sebészi beavatkozás szükséges. A gerincsebészet komplikált operációt jelent, amely több óráig is eltarthat. A sebész és a kórház megválasztásánál fontos, hogy a szülők a műtét végrehajtásában gyakorlott, jól képzett ortopéd sebészt válasszanak. Emellett a szülőknek és a gyermekeknek bízniuk kell az orvosban, és tapasztalniuk kell, hogy az orvos elegendő időt szán rájuk és minden kérdésükre választ ad.

„Ha az operációt gyakorlott sebész végzi, akkor a gerincgörbület korrekciója rendszerint jó eredményt hoz és jelentős mértékű gerinc kiegyenesedést. Ha a gerincferdüléses gyermeket kezeletlenül hagyják, a kórkép oly mértékig fokozódhat, hogy már a szív és a tüdő munkáját is megzavarja. Ha az operációra csak későn, felnőtt korban kerül sor, a műtét rendszerint hosszabb időt igényel és sokkal kevésbé kielégítő eredményt nyújt. Az embereknek érdemes az interneten rákeresniük, hogyan értékelik a betegek a kórházat és mennyire jó az ortopéd sebész hírneve.” – összegezte véleményét Dr. Green.


Címkék: gerincferdülés, scoliosis, csigolya, gerinc, gerincgörbület, testtartás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!