A forró tea- és kávéfogyasztás véd az orrlyuk MRSA fertőzése ellen?

Egy új kutatás azt igazolja, hogy a vizsgálatban résztvevő személyek fele képes volt kivédeni a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (ismert nevén: MRSA) szuper-baktérium fertőzését az orrlyukban, mégpedig azáltal, hogy teát ittak. A teának és a kávénak antimikrobiális tulajdonságai vannak.

Becslések szerint az USA-ban 2.5 millió ember hordozza orrában az MRSA baktériumot. Egy kiigazított logisztikai regressziós analízis, amely kontrollálta az olyan tényezőket, mint az életkor, a rassz, a nem, a szegénység-jövedelem arány, a jelenlegi egészségi státusz, az elmúlt 12 hónap kórházi tartózkodása és az elmúlt hónapban történt antibiotikum használat, azt állapította meg, hogy azoknál az egyéneknél, akik rendszeresen forró teát fogyasztottak, csak feleannyi volt az esélye annak, hogy MRSA (orrlyuk) hordozók, összehasonlítva azokkal, akik nem ittak forró teát. Hasonlóképpen, a rendszeres kávéfogyasztóknál is felére csökkent az MRSA orrlyukban hordozásának a veszélye, a kávét nem fogyasztókhoz viszonyítva.

Dr. Eric Matheson, a Dél-Karolina-i Egyetem munkatársa a következőket mondja: „A forró teáról és kávéról azt állapították meg, hogy antimikrobiális tulajdonságai vannak. A forró kávé- és teafogyasztók körében kisebb az orrban az MRSA előfordulási valószínűsége. Kutatási eredményeink megnövelik egy olyan ígéretes új módszer kifejlesztésének a lehetőségét, amely képes csökkenteni az MRSA orrlyukban hordozásának esélyét, biztonságos, nem drága és könnyen hozzáférhető.”

A kutatás abból a tényből indult ki, hogy mind laboratóriumi körülmények között, mind embereken végzett vizsgálatok során a lokálisan alkalmazott, vagy belégzett (inhalált) teakivonat anti-MRSA aktivitást mutatott. A kávé összetevőivel kapcsolatosan kevesebb számú kutatást végeztek eddig, de ott is vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a kávé is bír antibakteriális erővel.

Az tény, hogy átlagosan az USA lakosságának 1 %-a hordozója orrlyukában, vagy a bőrén az MRSA fertőzésnek, de mégsem betegszik meg. Dr. Matheson és kutatóteamje mégis megállapította, hogy a tea- és kávéfogyasztók kisebb valószínűséggel hordozzák az MRSA fertőzést. A kutatásban résztvevők körében átlagosan a vizsgálati csoport 1.4 %-ának orrlyukában tenyészett a baktérium, míg a forró teát és kávét fogyasztó résztvevőknél ez az arány 50 %-kal kevesebb volt, mint a nem fogyasztók körében.

Az MRSA jól ismert arról, hogy előszeretettel tenyészik az orrjáratokban és így végzetes bajt okozhat. Azok az emberek, akik kórházakban dolgoznak, sokkal hajlamosabbak az MRSA fertőzésre. Az MRSA képes ún. „téli álom állapot”-ban is megélni, és elég nagy a valószínűsége, hogy hosszú évekig a hordozónál nem jelentkeznek a fertőzés tüneti. Évekkel később azonban jelentkezni kezdenek a tünetek.

(Nevezik az MRSA-t húsevő baktériumnak is. Az orrban tenyésző kórokozó okozta fertőzés rendszerint az egészségügyi ellátást végző személyek kezén, az ápoló személyzet ruháján, szennyezett ágyneműn, vagy olyan eszközökön keresztül terjed, amelyekkel a beteg érintkezett, továbbá a beteg testváladéka is fertőz. Legkönnyebben gyermekek és idősek kapják el a fertőzést. Magyarországon kórházi kezelés előtt mindenkinek át kell esnie MRSA orrlyuk szűrésen.)

A kutatók megpróbáltak néhány más faktort is számba venni, mint pl. az életkor, a jövedelem, vagy az egyén önmaga értékelte egészségi állapota, de a tea és a kávé fogyasztása még ekkor is annak az alacsonyabb valószínűségéhez kötődött, hogy valaki MRSA hordozó.

Vitás kérdés az, hogy ha a kávé- és teafogyasztók azon kockázata, hogy MRSA hordozók, alacsonyabb is, vajon ettől kisebb-e annak a valószínűsége, hogy végül megbetegszenek a fertőzéstől? Erre egyelőre még nincs válasz, éppen ezért Dr. Matheson azt nem ajánlja, hogy az eddig nem fogyasztók most hirtelen kezdjenek el kávét és teát inni, azzal a reménnyel, hogy azzal kivédik az MRSA fertőzést.

Azoknak az embereknek, akik orrlyukaikban már fertőzöttekké váltak az MRSA szuper-baktériumtól, nagyobb valószínűséggel lesz más testrészük is fertőzött, így rájuk az egészségügyi ellátásban nagyobb figyelmet kell fordítani. Alapvető fontosságú, hogy az ilyen személyek a lehető legkorábban kezelésben részesüljenek, mielőtt testük más területeire is átterjedne a fertőzés, mivel az MRSA fertőzés halálos kimenetelű lehet.


Címkék: orr, MRSA, fertőzés, baktérium, tea, kávé, hőmérséklet
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!