A fogyókúra veszélyezteti a tinédzsereket

Azok a lányok, akik a legkisebb ruhaméretet szeretnék elérni, veszélyeztetik csontjaikat, így később akár osteoporosist is kialakíthatnak.

A tanulmány egy csoport gyemeket követett figyelemmel több, mint két évtizedig és kimutatta, hogy a zsír fontos szerepet tölt be a csontok fejlődésében, főleg a lányoknál.

A kutatók több, mint 4.000, 15 éves fiatalt vizsgáltak. Olyan szkennelési eljárást használtak, ami kiszámolta csontjaik formáját és sűrűségét és azt is, hogy mennyi volt a testzsírjuk.

Akiknek több volt a testzsírjuk, nagyobb és sűrűbb csontokkal rendelkeztek. Már régóta tudják, hogy az izom mennyisége a testben, kapcsolható a csontok növekedéséhez, de ez a tanulmány bebizonyította azt is, hogy a zsírnak is fontos szerepe van benne.

Lányoknál, 5 kilós zsírnövekedés 8%-os növekedéséhez vezetett a csontok kerületének az alsó lábszárban.

A lányoknak több a testzsírjuk, mint a fiúknak, még akkor is, ha normális a testsúlyuk. A tanulmány szerint a lányoknál nagyobb a szerepe a zsírnak a csontok fejlődésében.

Kutatások kimutatták már, hogy a vékony modellek, énekesnők és színésznők látványa megnövelte az evészavarok számát, főleg a tinédzserek között.

Címkék: tinédzser, étkezés, zsír, csontok, csontsűrűség, növekedés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!