A fogínybetegségben szenvedő, de szájvizet használó kismamáknál kevesebb a koraszülés

A várandós anyukák, akik fogínybetegségben szenvednek, kisebb valószínűséggel hoznak világra koraszülött kisbabát, ha terhességük során mindvégig szájvizet használnak – állítja egy frissen lefolytatott amerikai kutatás. A kutatásról szóló publikáció a Szülészet és Nőgyógyászat Amerikai Szakfolyóiratában jelent meg.

Az amerikai orvosok körében ismert tény, hogy a fogíny-, más néven parodontális betegségben szenvedő terhes nőknél gyakrabban fordul elő koraszülés, mint az egészséges fogínnyel rendelkező kismamáknál. Az viszont nem ismert, vajon ez okozati összefüggés-e és hogy a jobb orális higiénének köszönhető-e a különbség?

A kutatás megállapította, hogy az alkoholmentes szájöblítők rendszeres használata kb. egyharmaddal csökkenti a nők koraszülés kockázatát. „Úgy vélem, ez igencsak ösztönző eredmény. Eddig nem tudtuk, mi a legjobb módja a fogínybetegségben szenvedő várandós nők kezelésének.” – magyarázza Dr. Steven Offenbacher, az Észak-Karolinai Egyetem Fogorvosi Iskolájának a professzora.

A kutatói team, amely a Procter and Gamble cég anyagi támogatását élvezte, illetve az általuk forgalmazott szájvizet használta a vizsgálatban, 71 fő, fogínybetegségben szenvedő terhes nőt kért meg rá, hogy a Crest Pro Health nevű szájvízzel naponta kétszer 30 másodpercig öblítsék szájukat. A szájvíz természetesen nem tartalmaz alkoholt.

A kutatók összehasonlították az e csoportra jellemző koraszülések számát egy másik, 155 fő, terhes nőből álló csoportéval, akiknek szintén fogínybetegségük volt, de szájukat csak sima vízzel öblítették ki.

A csak sima vízzel öblítő csoportból 34 édesanyánál – nagyjából minden 5 főből egynél – történt koraszülés, átlagosan a terhesség 35. hetében. A szájvízzel öblítők csoportjában mindössze 4 koraszülés fordult elő, ami azt jelenti, hogy minden 20 nőből egy hozott csak világra koraszülött kisbabát.

„A csoportok közötti különbség szinte hihetetlen.” – állítja Dr. Marjorie Jeffcoat, a Pennsylvaniai Egyetem Fogtudományi Iskolájának professzor asszonya, aki egyben a vizsgálatról megjelent publikáció vezető szerzője is. Ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, minden résztvevő nő tisztában volt azzal, milyen kezelést kap – sima vizet vagy szájvizet -, ami elvben befolyásolhatta az eredményeket.

Dr. Jeffcoat és munkatársai azt konkrétan nem azonosították, vajon a szájvíz használata miért kötődött kevesebb koraszüléshez, de a fogínybetegség minden bizonnyal ebben szerepet játszott. A fogínybetegség akkor kezdődik, amikor a fogakon lévő baktériumok megfertőzik a fogínyt, amitől az megduzzad. A terhesség felgyorsíthatja ennek a kórállapotnak a kifejlődését.

„A fogínybetegségre jellemző gyulladásban szerepet játszik egy hormonszerű anyag, a prosztaglandin E2. Ugyanennek az anyagnak szerepe van a szüléseknél is.” – magyarázza a professzor asszony. Feltételezése szerint a fogínybetegség gyulladáshoz vezet és így a szervezetben több prosztaglandin E2 kering, ami kiválthatja a koraszülést. Másrészről a fogínybetegség kezelésével csökken a nők prosztaglandin E2 szintje és ez csökkenti a koraszülések kockázatát, legalábbis Dr. Jeffcoat így gondolja.

Azoknak az anyáknak, akik nem használtak szájvizet, erőteljesebb volt a gyulladásuk és fogínyük több területen is vérzett. Az agresszív fogtisztítást szintén alkalmazzák terhesség során a fogínybetegség elleni harcban és egy áprilisban lefolytatott vizsgálat ezzel kapcsolatosan azt állapította meg, hogy ez az eljárás a várandós nők számára biztonságosnak tűnik. Arról azonban nincs információ, hogy ez a módszer hatással van-e a koraszülések számára.

„Azt látjuk, hogy azok a típusú kezelések rendszerint nem elégségesek annak megakadályozásához, hogy az állapot a terhesség során ne rosszabbodjon.” – fogalmazza meg véleményét a ”Reuters Health” hírügynökségnek az agresszív fogmosással kapcsolatosan Dr. Offenbacher. A szájöblítők használata egy kevésbé invazív alternatíva a fogtisztításban, és tipikusan kevesebbe kerül, mint palackonként 10 USD (kb. 1.900 forint). Ugyanakkor Jeffcoat professzor asszony arra figyelmeztet, az nyilvánvaló, hogy ha valakinek nincs parodontális betegsége, az önmagában nem csökkenti a koraszülés kockázatát.

Az amerikai fogorvosok egyetértenek abban, hogy a terhes nők számára rendkívül fontos, hogy törődjenek az orális egészségükkel. „Puha fogkefét és fogselymet kell megfelelő módon használniuk. Szinte az összes dentális betegség esetén az elsődleges cél a prevenció, a prevenció és a prevenció.” – fogalmazta meg határozott véleményét már az idei év elején a Reuters Health számára Jeffcoat professzor asszony.


Címkék: fogíny, kismama, várandós, terhesség, koraszölés, kisbaba, szájvíz, fog, fogorvos, fogkefe
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!