A fiúk csapatsportja a rossz viselkedésmintákat erősítheti

Ha arról van szó, hogy az egészséges viselkedésmintákat tanítani kell, a fiúk középiskolás csapatjátékai - Amerikában elsősorban az amerikai football - sokkal többet ártanak, mint használnak. Legújabb kutatások adatai szerint a tinédzser fiúk esetében a csapatsportokban való részvétel inkább a zabolátlan viselkedésmódokat ösztönzi, mint pl. a verekedés és a túlzott alkoholfogyasztás miatti „kirúgás a hámból”, mint a pozitívakat.

Másrészről viszont a középiskolás lányok a szervezett sportjátékokban sokkal jobban viselkednek – állítja a kutatást lefolytató orvoscsoport vezetője, az amerikai Cleveland-i Szivárvány Csecsemő- és Gyermekkórház sérüléseket megelőző programjának vezetője. Véleménye szerint a kutatás sokkal több kérdést vet fel, mint amennyi választ ad: széles körű adatbázis segítségével keresik a választ arra, hogy a csapatsportok miért hatnak másképpen a fiúkra, mint a lányokra és hogy valójában hogyan is hatnak azok a fiúkra. De erre valószínűleg csak egy újabb kutatás keretében kaphatják csak meg a választ.

A kutatást levezénylő orvosnő és teamje több, mint 13.000 amerikai középiskolai hallgató válaszát tanulmányozta át, akik a 2007. évi, a fiatalságot érintő kockázatos viselkedésmódokkal kapcsolatos kutatásban vettek részt, amelyben a serdülőkori magas kockázattal járó viselkedésmintákat tanulmányozták. A kutatás eredményei szerint a fiú nemű válaszadók durván 60 %-a vett részt az előző év során legalább egy fajta csapatsportban, a lányoknál ez az arány kevesebb volt, mindössze 48 %.

Az adatlapokon pontosan nem volt meghatározva, a tinédzserkorú gyermekek milyen sportjátékokban vettek részt, bár közismert, hogy Amerikában a „top” középiskolai csapatsportok közé a kosárlabda, az amerikai football, a baseball, a foci, a terepfutás és az atlétika (futó-, ugró- és dobószámok) tartoznak.

A kamaszfiúk esetében a kutatás úgy találta, az ő csapatsportokban való részvételük szorosan korrelál az alábbi viselkedésmódokkal: verekedés, ivás és lerészegedés. Ugyanakkor körükben a depresszió, a dohányzás aránya csökkenést jelzett.

Ettől eltérőek voltak a kamaszlányok eredményei. A fehérbőrű lányok, akik a csapatsportokban aktívan vettek részt, sokkal kevésbé voltak verekedősek, depressziósak, kevesebbet dohányoztak, kevesebbszer fogyasztottak marihuanát és kevésbé tették ki magukat egészségtelen fogyókúráknak. A feketebőrű lányoknál viszont a részegséget eredményező ivászat gyakori volt.

A doktornő szerint ez inkább szocio-gazdasági, mint faji kérdés. Minden bizonnyal a csapatjátékoknak megvannak az egészségügyi előnyei is. Ugyanakkor létezik egy téves koncepció is, mégpedig igen széles körben, mely szerint az összes csapatsport jó és hasznos a kamaszok számára. Egy new-yorki pszichológus egyetértett a doktornő következtetéseivel, véleménye szerint a probléma egy része az, hogy a fiúcsapatokban szinte benne rejlik, hogy vonzza az atlétákat, akik viszont agresszívek és erősen versenyorientáltak, ami pedig fékezhetetlen viselkedéshez vezet, ha egyszer már csatlakoztak a csapathoz.

A pszichológus szerint mind a fiú, mind a lány atlétákkal szemben vannak eleve létező elvárások. Lány atlétának lenni egyben azt is jelenti, hogy a sportoló nem hiper-agresszív és nem „a tábor fenegyereke”. Míg a fiúk viszont a csapatjátékokat egyértelműen a győzelemre törekvés jegyében játsszák. Ezek tulajdonképpen a csapatsport etika írott szabályai is. A pszichológus még annyit hozzátett, kíváncsi lenne a menő lánycsapatok viselkedésmintáira, azokéra, akik az Egyesült Államok bajnokságain győznek, mivel feltételezése szerint ők a fiúk viselkedésmintáit tükrözik vissza.Címkék: csapatsport, viselkedési norma
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!