A férfiak hajlamosabbak rá, hogy elhanyagolják a szappannal való kézmosást – még az influenzás időszakban is!

Kevesebb a valószínűsége annak, hogy a férfiak ugyanolyan gondosan, szappannal is kezet mosnak, mint a nők – állítja egy angol kutatási tanulmány.

A sertésinfluenza kialakulása – mint más egyéb betegségek is, mint pl. a tüdőgyulladás és a bélgiliszta – könnyedén megakadályozható lenne csupán olyan egyszerű módon, mint a megfelelő és gyakori kézmosás.

Míg a fürdőszobát, illetve a toiletet használó nők többsége szappannal most kezet, ha elvégezte a dolgát, addig a férfiaknak fizetett hirdetésekre van szükségük ahhoz, hogy emlékeztessék őket a szappanos kézmosás fontosságára – állapította meg a higiéniai szokásokat vizsgáló legfrissebb angol kutatás, amelyet a Higiéniai és Trópusi Orvostudomány Londoni Iskolájának munkatársai folytattak le.

  A vizsgálat szerint – amelynek eredményeit, a Globális Kézmosás Napján tették közzé – számítógépes érzékelőket használtak fel annak rögzítésére, hogy mennyi szappan fogy, miután a toilet használatát követően az emberek kezet mosnak: összesen 250.000 embert vontak be ebbe a vizsgálatba.  

Az eredmények a két nem közötti hatalmas különbségeket tárták fel: a férfiaknak mindössze 32 %-a mosott szappannal is kezet a WC használat után, szemben a nők 64 %-os arányával.

Dr. Val Curtis, a kutatásról készített tanulmány egyik szerzőnője úgy gondolja, hogy a diszparitást a WC használatbeli különbségek magyarázzák.

„Jónéhány, a kutatásba bevont férfi tag csak vizelt.” – közölte a CNN tudósítójával Dr. Curtis, a fenti Iskola Higiéniai Központjának igazgatója. „Sajnos ez az oka annak, miért gondolják a férfiak úgy, hogy nekik nincs szükségük kézmosásra, pedig vizelés után nekik is kezet kellene minden esetben mosniuk.

A kutatásban részt vett személyek sokféle, a kézmosás ösztönzésére vonatkozó reklámüzenetet láthattak, amikor beléptek a kutatás helyszínéül szolgáló fürdőszobába.

Míg a nők az olyan enyhe figyelmeztető üzenetekre is jól reagáltak, mint „A víz nem öli meg a baktériumokat”, a férfiak gyakran még akkor is csak vízzel mostak kezet, ha az igen feltűnően elhelyezett olyan figyelmeztető táblákat olvashatták, mint a „Mosd le szappannal, vagy edd meg később” – figyelték meg a kutatásban részt vett orvosok.

Tényleg tanácstalanok vagyunk emiatt és nem igazán tudjuk ezt a jelenséget megmagyarázni.” – mondta Dr. Curtis, aki azt gyanította, nagy a valószínűsége, hogy a nők ezeket az üzeneteket már bizalmas jellegű üzenetekként percepcionálják.

Az undorodáshoz kapcsolódó érzelmek valóban rá tudják bírni az embereket arra, hogy a higiéniai szokásaikat megváltoztassák” – tette hozzá a doktornő. A társadalmi szégyenkezés fenyegető érzése szintén egy potenciális ösztönző erő, állapították meg a kutatók vizsgálataik során.

Ez a kérdésként megfogalmazott figyelmeztetés: „A melletted lévő személy is szappannal mos kezet?” bizonyult a legmeggyőzőbb üzenetnek mind a férfiak, mind a nők számára. „Ha az emberek úgy gondolják, hogy társaik ebben figyelik őket, sokkal valószínűbb, hogy megmossák a kezüket szappannal is.” – vonta le a következtetést Curtis doktornő.

A doktornő szerint a sertésinfluenza terjedése ugyan segített a kézmosások számának növekedésében, de a valóban pozitív hatások csak igen lassan mutatkoznak meg.

„Az emberek már nem aggódnak miatta annyira” – közölte Curtis doktornő. Pedig a fenti megállapítás időszerű maradt: „A sertésinfluenza kialakulása – mint más egyéb betegségek is, mint pl. a tüdőgyulladás és a bélgiliszta – könnyedén megakadályozható lenne csupán olyan egyszerű módon, mint a megfelelő és gyakori kézmosás.”Címkék: szappan, influenza, kézmosás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!