A femtoszekundumos lézer forradalmasíthatja a szürkehályog műtéteket

Két új kutatás is növelte az eddig rendelkezésre állt bizonyítékok számát a tekintetben, hogy a szürkehályog sebészet új megközelítési módszere biztonságosabb és jóval hatékonyabb lehet, mint a jelenleg standardnak tartott eljárás: az elszürkült (elhomályosodott) szemlencse műtéti eltávolítása és egy speciális műanyag lencsével történő pótlása.

Az új módszer nem más, mint egy speciális femtoszekundumos lézer alkalmazása. Az USA-ban az FDA, a hivatalos Élelmiszer és Gyógyszer Felügyelet már jóváhagyta a használatát, de még nem terjedt el széles körben. Ez a téma az egyike azon legújabbaknak, amelyek az Amerikai Szemészeti Akadémia nemrég tartott 115. éves találkozóján megvitatásra kerültek. A femtoszekundumos időtartományban (1 femtoszekundum = 10-15 másodperc) működő lézer ultrarövid impulzusú lézert jelent, amelynek nagy a fényintenzitása.

A két friss kutatás eredményeit Dr. William W. Culbertson, a Miami Orvostudományi Egyetem Bascom Palmer Szem Intézetének orvosa és Dr. Mark Packer, az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem (Oregon, Portland) munkatársa prezentálták a találkozón, megerősítve a lézeres szürkehályog műtétek jó néhány előnyét.

Dr. Culbertson orvosi teamje azt vizsgálta, hogy a szürkehályog ultragyors femtoszekundumos lézerrel való előkezelése hogyan befolyásolja az ultrahang (UH) energia azon szintjét, amely a szürkehályog meglágyításához szükséges. Miután ezt az emulgeálást (elfolyósítást) előkezelésként elvégezték, a szürkehályogot könnyen le tudják szívni. A sebészek ugyanis a lehető legalacsonyabb ultrahang energiaszintet akarják használni, mivel a betegek egy kis százalékánál az UH használat után a jó látás csak lassabban tér vissza és/vagy problémák jelentkeznek a szaruhártyánál, amely a szem külső átlátszó rétege. Éppen ezért ideális esetben az ultrahang használatát teljes mértékben ki akarják küszöbölni.

Dr. Culbertson prospektív, randomizált vizsgálatában 29 betegnél az egyik szemnél lézeres szürkehályog műtétet végeztek femtoszekundumos lézerrel, míg a másik szemnél a jelenleg standardnak számító szürkehályog műtétet, amelyet „phacoemulsificatio”-nak neveznek.

A lézeres műtét az alábbiakat foglalta magában: lézeres capsulotomia, amely a szemlencse tokjának körkörös bemetszését jelenti, ezt követte a lézeres lencse fragmentáció (széttöredezés), majd az ultrahangos emulgeálás és végül a leszívás. A lencse frangmentációnál lézert használtak a lencse szeletekre vágásához, majd ezt követően a lencsefelszínt sraffozással (keresztbe vonalkázásával) lágyították meg.

A standard sebészi módszer magában foglalta a manuális bemetszést, ezt követte az ultrahangos emulgeálás és végül az aspiráció (leszívás).

Miután a fenti két módszerrel a szürkehályogot eltávolították, intraocularis műlencséket ültettek be a két szembe, ezekkel cserélték le a természetes szemlencsét és ezek az implantált plasztiklencsék biztosították a megfelelő látáskorrekciót a betegek számára.

A lézerrel előkezelt szemek esetében az UH energia használatát 45 %-kal sikerült csökkenteni, összehasonlítva azon szemekkel, amelyeknél a standard szürkehályog sebészi eljárást alkalmazták. A szem sebészi manipulációja is 45 %-kal csökkent azon szemek esetében, amelyeknél lézeres előkezelést alkalmaztak, szemben a manuális standard sebészettel. Dr. Culbertson vizsgálata a leggyakrabban előforduló, 1-4-es stádiumú szürkehályogot érintette és a doktor javaslata szerint kutatása eredményei nem alkalmazhatók ennél magasabb stádiumú szürkehályog esetén.

„A klinikai gyakorlatban a sebészek biztonságosabb és gyorsabb szürkehályog műtéteket várnak el, amikor lézeres előkezelés történik a szürkehályog eltávolítása előtt. A femtoszekundumos lézer által lehetővé tett precizitás és egyszerűsítés kombinálása a szürkehályog műtétek területén fontos előrelépést jelent.” – összegezte Dr. Culbertson.

Dr. Packer orvosi teamje a lézeres szürkehályog műtétek biztonságosságát mérte fel, mégpedig a szaruhártya belhámsejtek elvesztésének a tükrében, amit az elvégzett szürkehályog műtétek után mértek meg. Az elpusztult szaruhártya endotél sejtek (belhámsejtek) mérése az egyik legfontosabb módszere annak, hogy felbecsüljék az új szürkehályog sebészi technikák és technológiák biztonságosságát. Ezek az endotél sejtek óvják a szaruhártya tisztaságát és mivel nem képesek az újraképződésre, így fontos, hogy egész élethosszon át kitartsanak.

Dr. Packer vizsgálata azt állapította meg, hogy amikor a lézeres lencse fragmentációt alkalmazták 225 szem esetében, akkor nem történt szaruhártya endotél sejt pusztulás, de 63 szem esetében, amikor standard műtétet alkalmaztak, az endotél sejtek 1-7 %-a elpusztult.

„Kutatási eredményeink - melyek szerint a lézeres lencse fragmentáció láthatóan megvédi a szaruhártya endotél sejtjeit – az új sebészi technika jelentős előnyét mutatják. Ez a femtoszekundumos lézeres eljárás biztonságosabb mint a standard szürkehályog kezelés és valószínűleg hosszú távon a szürkehályogos betegek számára jobb látásélességet és kevesebb szem-egészségügyi problémát jelent.” – vonta le a következtetést Dr. Packer.

A femtoszekundumos lézeres szürkehályog műtétek korábbi vizsgálatai más előnyöket is találtak. A lézer lehetővé teszi a sebész számára, hogy kisebb és precízebb incisiot (bemetszést) ejtsen és tökéletesebb capsulotomiát végezzen. A capsulotomia segítségével távolítják el ugyanis a lencsetok egy részét és ez teszi lehetővé az intraoculáris műlencse sokkal biztonságosabb behelyezését. Ez a technika annak az esélyét is lecsökkenti, hogy a műlencséket később cserélni kelljen.

A femtoszekundumos lézereket a szemészek már évek óta használják a refraktív sebészetben, mint pl. a LASIK kezelésben (a szaruhártya helyben történő lézeres átformálása), a cornea transzplantációknál (szaruhártya átültetés) és az egyéb eljárásokban.


Címkék: szürkehályog, szem, látás, femtoszekundumos lézer, lézer, szemgolyó, retina, szemlencse
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!