A felnőtt embereknek a társ bevonzásában a játékosság segíthet

Miért van az, hogy a felnőtt emberek egész életükben „játékosak”, míg a legtöbb érett emlős beszünteti az ilyen viselkedést? Az amerikai Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói szerint a játékosság a humán faj (emberek) párválasztási preferenciáiban evolúciós szerepet játszhat azáltal, hogy a potenciálisan hosszú távú társ felé pozitív tulajdonságokat jelez.


„Az emberek és más állatfajok párként (társként) megmutatkozó értékük széles skáláját prezentálják.” – mondja Dr. Garry Chick professzor, az Egyetem Antropológia Osztályának a vezetője.
 
„Éppúgy, ahogy a madarak „udvarláskor” fényes vagy színes tollazatot mutatnak, a férfiak azáltal vonzhatják a nőket, hogy drága kocsival vagy ruhában jelennek meg. Ugyanezt a gondolatmenetet követve, egy férfi játékossága azt jelezheti a nők felé, hogy nem agresszív és kicsi a valószínűsége annak, hogy árt nekik vagy az utódoknak. Másrészről a nők játékossága a fiatalságukat és a termékenységüket jelezheti.”

Dr. Chick professzor és munkatársai egy korábbi felmérés témakörét bővítették ki, amely magában foglalta 13 db olyan lehetséges jellemvonás listáját, amelyet az egyének egy leendő társban kereshetnek. Ehhez az eredeti listához három új jellemvonást adtak hozzá: a játékosságot, a humorérzéket és a szórakozás szeretetét. A kutatók a felmérést 164, nappali tagozatos főiskolai hallgató fiúnak és 89 lánynak adták oda; életkoruk 18 és 26 év között volt.

A 16 jellemvonás közül a „humorérzék”, a „szórakozás szeretete” és a „játékosság” a második, a harmadik és a negyedik helyre került azon jellemvonások között, amelyeket a lányok a fiúkban kerestek. A fiúk három karaktert, a „testi vonzerőt”, az „egészséget” és a „jó átörökítést” részesítették előnyben, amelyek a női termékenység jellemzői, és amelyet a férfiak jóval kívánatosabbnak tartanak, mint fordítva, azaz a nők a férfiakban.

A kutatói team az eredményeiről a „Játék Amerikai Szakfolyóirata” c. havi kiadvány online számában számolt be.

„Az a tény, hogy a résztvevők a humorérzéket, a szórakozás szeretetét és a játékosságot a 16 jellemvonásból álló lista elejére vagy közel az elejére sorolták, nem jelenti azt, hogy a kiválasztott társak vagy a majdan kiválasztandó társak ténylegesen is birtokolni fogják ezeket a személyiségjellemzőket. Továbbá, az eredményeket az a tényező is torzíthatja, hogy a felmérés alanyainak a többsége a nyugati kultúrából származó főiskolai hallgató volt. Ezen ellentmondások ellenére számunkra úgy tűnik, hogy nem mentünk túl messzire, amikor azt a következtetést vontuk le, hogy egy ember tulajdonságai közül a játékosság jelzi azt, hogy potenciálisan hosszú távú társ lehet. Eredményeink arra mutatnak rá, hogy a felnőtt játékosság a szexuális szelekcióból fakadhat és pozitív tulajdonságokat jelezhet a potenciálisan hosszú távú társak felé.” – foglalta össze Dr. Chick professzor.


Címkék: játékosság, érettség, emlős, viselkedés, párválasztás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!