A fekete áfonya levének fogyasztása javítja az idős emberek memóriáját

Amerikai és kanadai tudósok először találtak bizonyítékot arra, hogy napi néhány pohár fekete áfonyalé elfogyasztása javítja az idős emberek memóriáját – a kutatást 70 éves emberek körében folytatták le, akiknél már jelentkeztek a memóriavesztés korai jelei.

A kutatóorvosok szerint az általuk elvégzett, de szűkebb körű vizsgálat eredménye megalapozza a sokkal átfogóbb humán klinikai kutatások elvégzését, melyek során alaposabban megvizsgálhatják majd, hogy a fekete áfonya, mint memória javító, valóban megérdemli-e növekvő hírnevét.
 
A kutatást az amerikai Ohio Állambeli Cincinnati-i Egyetem egyik klinikai pszichiátriai társprofesszora vezette, és eredményeikről az Amerikai Kémiai Társaság kéthetente megjelenő szaklapjában számoltak be.
 
A kutatást végző szakemberek szerint sürgősen szükséges, hogy megelőző módszereket fejlesszenek ki a demencia ellen, amely a világ elöregedő társadalmaiban növekvő egészségügyi problémát jelent és amelynek gyógyítására jelenleg nem áll még rendelkezésre hatékony terápia. A demencia, vagy köznapi nevén elbutulás, a szellemi képességek olyan mértékű hanyatlását jelenti, amely már a beteg hétköznapi életét is befolyásolja. Nem egy betegség, hanem egy olyan tünetcsoport, amely számos betegség velejárója, beletartozik a memória romlása, az értelmi képességek, a racionalitás, a társas kapcsolatok és az érzelmi reakciók hanyatlása. A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer kór.
 
A fekete áfonya az Erika-félék családjába tartozó, északon lombhullató, délebbre örökzöld cserje. A benne lévő quercetinnek komoly gyógyhatása van, pl. az influenza elleni gyógyszer, a Tamiflu egyik hatóanyaga is. Polifenolokat is tartalmaz, legfőképpen antocianidint. Az antocianidin nemcsak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, de az oxidatív stresszel is felveszi a harcot, amit viszont néhány neurodegeneratív és kardiovaszkuláris betegség okaként tartanak számon.
 
(Érdekességképpen: A II. világháborúban az éjszakai bevetést végrehajtó pilótáknak kötelező volt fekete áfonyát fogyasztani, mert a látást is jelentősen javítja. A zöld hályog kialakulását erősen lassítja, de a szürke hályog képződést is fékezi.)
A 2007. évben megtartott „Nemzetközi Bogyós Gyümölcsök Egészségi Előnyei Szimpózium”-on ismertetett korábbi kutatási eredmények szerint a fekete áfonya összetevői jótékonyan hatnak rákbetegség, neurológiai (idegi) betegségek, gyulladások, cukorbetegség és a baktériumok okozta fertőzések esetén, de lassítják az emberi szervezet öregedési folyamatát is.
 
A friss kanadai-amerikai kutatásról beszámoló publikációban a szerzők arról is írnak, hogy állatkísérletek során azt tapasztalták, hogy a fekete áfonya összetevői erősítik az idegsejtek (neuronok) egymással történő kommunikációját, javítják az agy glükóz hasznosítását (a glükóz a vérben keringő szőlőcukor, amely a sejtek tápláléka) és ezáltal a memória funkciókra is hatással vannak.
 
Éppen ezek az eredmények mondatják a kutatóorvosokkal, hogy ezek az összetevők képesek lehetnek az emberi szervezet neurodegeneratív folyamatait késleltetni. A neurodegeneráció egy olyan fiziológiai folyamat, amely végig kíséri az emberi életet az agy korai fejlődésétől a halálig, azonban amikor az idegsejtek halálának mértéke elér egy bizonyos szintet, akkor a folyamatot már betegségnek tekinthetjük, mivel általa sérül a neuronok normál működése. A fekete áfonya pedig pontosan az idegsejtek működésének egyik hajtóereje.
 
A kutatóorvosok mindössze 9 személyt vontak be kutatásukba, akik már a 70-es éveikben járnak és jelentkeztek náluk a memória változások korai jelei. Komplett memória- és észlelési teszteket végeztettek el velük, majd megkérték őket, hogy naponta igyanak meg két-két és fél pohár, a kereskedelmi forgalomban is kapható fekete áfonya juice-t.
 
12 héttel később az önkéntes résztvevők kitöltötték ugyanazokat a memória- és észlelési teszteket. Amikor a kutatóorvosok összehasonlították a korábbi és a friss teszteredményeket, azt tapasztalták, hogy azoknak az önkénteseknek, akik naponta megitták az ajánlott fekete áfonya juice mennyiséget, párban javult mind az asszociációs tanulási képességük, mind a szókészlet előhívó képességük. A friss teszteredmények arról is tanúskodtak, hogy tendenciózusan csökkentek e résztvevők depresszív tünetei és vércukorszintjük is.
 
A kutatók az elvégzett kísérletet megismételték: földrajzilag ugyanarról a területről kiválasztott, szintén a hetvenes éveikben járó önkéntes résztvevőkkel, akiknél szintén jelentkeztek már a memóriaromlás korai jelei, de ebben a kísérletben a résztvevők placebot kaptak, amiről viszont úgy tudták, hogy fekete áfonya juice-t fogyasztanak.
 
A kutatóorvosok később összehasonlították az eredményeket és azt állapították meg, hogy a valóban fekete áfonya juice-t fogyasztott résztvevők és a placebot fogyasztott résztvevők között a javulás mértéke az első csoport javára pontosan annak a mértéknek felelt meg, melyet a valódi juice-t fogyasztók a kiindulási időpontban és a 12 héttel későbbi időpontban mért eredményei között tapasztaltak a tudósok.

Mindezek alapján a következtetésük az alábbi volt: „Ennek a szűk körű, előzetes vizsgálatnak az eredményei azt jelentik számunkra, hogy a mérsékelt időtartamú, fekete áfonyával történő étrendkiegészítés neurokognitív előnyökkel jár és megalapozza a további komprehenzív, emberekkel folytatott vizsgálatok elvégzését, melyek során a fekete áfonya összetevőinek megelőzést szolgáló potenciálját és az idegsejtekre gyakorolt mechanizmusát szükséges vizsgálni. Elvégzett kutatásunk eredményei ösztönzőek, és azt igazolják, hogy a fekete áfonyával történő konzisztens étrendkiegészítés a neurodegenerációs folyamatok megállításának, vagy mérséklésének egy új módszere lehet.”


Címkék: memória, demencia, elbutulás, fekete áfonya
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!