A fájdalmas emlékek törlésére is képes lesz a tudomány

A 2004-es „Egy Csodálatos Elme Örök Ragyogása” című filmben egy szerelmespárnak kitőrlik emlékeik közül fájdalmas emlékeiket kapcsolatukról. Kutatók szerint, az orvosi technológia a közeljövőben eljut arra a szintre, hogy ez a valóságban is megtörténhessen.

Kutatók jelenleg is azon dolgoznak, hogy fehérjéket távolítanak el az agy félelemközpontjából, amivel ki tudnának örökre törölni fájdalmas emlékeket a poszttraumatikus stressztől szernvedők agyából.

Amikor traumatikus eseményeken esünk át, az egy félelemmel teli emlékké változik az agyunkban, ami örökké megmarad és hatással lehet egy ember életére.

Felfedezték az “érzékenység ablakát”, ami akkor nyílik ki, amikor különleges fehérje receptorok jönnek létre. A fehérjék információt cserélnek az agyban való utazásuk során, így jönnek létre a nyomasztó emlékek. Viszont mivel a fehérjék nem stabilak, gyógyszerekkel vagy viselkedésterápiával eltávolíthatóak amikor az “ablak” nyitva áll.

Most arra keresik a lehetőséget, hogy hogyan nyithatnák ki az “ablakot” hónapokkal a traumatikus esemény után. Ez nagyon fontos, ugyanis a traumán átesett ember nem találkozik orvossal azonnal a trauma után.

Úgy gondolják, hogy az agy más területeihez is felfedezhetnek “ablakokat”, amivel később gyógyíthatják majd a függőséget és a fájdalmat is.

Címkék: trauma, stressz, emlék, poszttrauma, fájdalom, félelem, függőség, fehérje, érzékenység, agykutatás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!