A Facebook használata sajátosan pozitív érzelmi állapotot eredményez


Az emberek nagyon sok ok miatt „látogatják” az olyan közösségi hálózati weboldalakat, mint amilyen a Facebook is, beleértve azt a pozitív érzelmi élményt is, amit az emberek élveznek és újra és újra át akarnak élni – állítják közösen amerikai és olasz kutatók a „Cyber Pszichológia, Viselkedés és Szociális Hálózatépítés” c. amerikai szakfolyóiratban megjelent „Miért olyan sikeres a Facebook?” című tanulmányukban.


A fizikális és pszichológiai válaszok olyan mérőeszközeit, mint a légzésszám, az agyi aktivitás és a pupilla tágulása, melyeket egy személy pszichofiziológiai állapotának a felmérésére terveztek, gyűjtötték össze a kutatók a vizsgálatban részt vevő csoport tagjaitól három esetben is: relaxáció és stresszes feladatok (pl. matematikai) végzése közben, továbbá amikor a személyes Facebook számlájukon voltak online.

Az eredmények azt mutatták, hogy a Facebook használatra adott válasszal összehasonlítva a stresszes feladat megoldása vagy a relaxáció jelentős mértékben eltérő élményt jelentettek a résztvevők számára. A pszichofiziológiai adatok statisztikai elemzése és a pupilla tágulása azt jelezte, hogy a Facebook élmény a szomatikus aktivitás nagyon sok lineáris és spektrális mutatója szempontjából különbözött a stresszes feladat megoldásától és a relaxációtól. Sőt, a biológiai jelek azt tárták fel, hogy a Facebook használat egy olyan pszichofiziológiai állapotot válthat ki, amelyet az erősen pozitív valencia (vegyérték) és a nagyfokú felizgatottság jellemeznek.

Ezek az eredmények azt a feltevést támasztják alá, miszerint a közösségi hálózati website-ok terjedésének a sikere a felhasználók használat közben megtapasztalt sajátosan pozitív érzelmi állapotával van összefüggésben.


Címkék: Facebook, érzelem, élmény, internet, közösség
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!