A dohányzó fiatalok intelligenciahányadosa (IQ) alacsonyabb, mint nem dohányzó társaiké

A dohányosok intelligenciahányadosa (IQ) alacsonyabb, mint a nem dohányzóké és minél többet dohányzik valaki, annál alacsonyabb az intelligenciahányadosa – állapította meg egy friss izraeli kutatás, amelyet 20.000 fő besorozott katona részvételével folytattak le.

Azok a fiatal katonák, akik naponta egy, vagy több doboz cigarettát szívtak el, 7,5 ponttal alacsonyabb eredményt értek el az intelligencia-teszteken, mint nem dohányzó társaik. A vizsgálatot a közép-izraeli Tel Hashomer városbeli Sheba Orvostudományi Központ kutatóorvosai végezték, akik kutatásuk eredményeként azt a következtetést is levonták, hogy az alacsonyabb IQ-val rendelkező serdülő fiatalok lehetnének egy olyan program célcsoportja, amelynek a dohányzás megelőzése a célja.

A kutatás vezetője a vizsgálatról szóló publikációban azt is megjegyezte, hogy vannak más bizonyítékok is arra nézve, hogy a dohányzás és az alacsonyabb IQ-szint között összefüggés van. Ugyanakkor eddig nagyon sok ilyen irányú kutatás a gyermekkorban elvégzett intelligencia-teszteken alapult és olyan embereket is bevontak, akik mentális és viselkedésbeli problémákkal küszködnek, éppen ezért valószínűbb, hogy cigarettáznak és nyilvánvaló, hogy IQ-szintjük eleve alacsonyabb.

A dohányzás és az IQ-szint közötti összefüggés jobb megértése érdekében a kutatóorvosok pontosan 20.211 fő, 18 éves korú, az izraeli hadseregbe frissen besorozott katonát vontak be a kutatásukba. A résztvevők egyikének sem voltak mentális problémái, mivel azokat a fiatalokat eleve diszkvalifikálják a katonai szolgálatból.

A vizsgálat résztvevőinek 28 %-a naponta legalább egy cigarettát elszívott, 3 %-uk úgy nyilatkozott, hogy korábban ugyan cigarettáztak, de már leszoktak róla, és 68 %-uk pedig sohasem dohányzott.

A vizsgálat során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a dohányosok az intelligencia-teszteken szignifikánsan alacsonyabb pontszámokat értek el, mint a nem dohányzók, és ez a megállapítás akkor is igaz maradt, miután a kutatók a szociogazdasági tényezőket is figyelembe vették: felmérték azt is, hogy a besorozott fiatalok édesapjának milyen (ténylegesen befejezett) iskolázottsági háttere van.

A nem dohányzók átlagos IQ pontszáma 101 volt, és 94 pont volt az átlag azok között a fiatal férfiak között, akik már jóval azelőtt elkezdtek cigarettázni, hogy beléptek volna a katonaságba. Az IQ eredmények stabilan csökkenni kezdtek, ahogy az elszívott cigaretták száma emelkedett: a 98-as IQ-szint amely a napi 1-5 szál közötti cigarettát elszívókat jellemezte, 90-re esett vissza, amikor azokat az újoncokat vizsgálták, akik naponta több, mint egy csomag cigarettát is elszívtak. A 84-116 közötti IQ eredmény egyébként az átlagos intelligencia-szintet tükrözi.

Az újoncoknak nem engedték meg, hogy az intelligencia-tesztek időtartama alatt dohányozzanak, így a kutatók véleménye szerint lehetséges lett volna, hogy a dohányosok IQ pontszámait az átmeneti megvonás is befolyásolja. Annak érdekében, hogy e problémát is feloldják, megnézték azoknak a férfiaknak is az IQ-szintjét, akik nem dohányoztak, amikor 18 évesek voltak, de a katonai szolgálatuk megkezdése után rászoktak a cigarettára. Ezeknek a férfiaknak az IQ-pontszáma is alacsonyabb volt, mint azoké, akik soha nem dohányoznak (utóbbiaké átlagosan 97 volt), ez pedig azt jelezte, hogy az átmeneti nikotinmegvonás valószínűleg nem játszott közre az eredmények differenciálódásában.

A kutatóorvosok olyan összehasonlítást is végeztek, amely a fentieket tovább igazolta: 70 testvérpárt is bevontak a vizsgálatba, akik közül az egyik testvér dohányzott, a másik pedig nem. Az átlagos IQ-érték a nem dohányzó testvérek esetén szintén magasabb volt, mint a dohányzó testvéreké.

A kutatás eredményei a kutatóorvosok következtetése szerint azt sugallják, hogy az eleve alacsonyabb IQ-szinttel rendelkezők hajlamosabbak rászokni a dohányzásra, nem pedig a dohányzás teszi őket kevésbé intelligenssé.


Címkék: dohányzás, IQ, intelligencia, agy, fejlődés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!