A dohányzásról leszoktató program teljes terápiás költségét az állam fizette – sikeres módszer Hollandiában

A holland kormány 2011-ben egész éven át fizette azoknak a dohányzásról leszokni akaró embereknek a teljes terápiás – pszichoterápia és gyógyszerek – költségét, akik ezt igényelték. Az egy éves időszak során az ún. „nemzeti dohányzásról való leszokást segítő forró vonal telefonszolgálat” hívásai megtízszereződtek és a dohányosok száma Hollandiában jelentős mértékben csökkent, amint arra egy frissen lefolytatott vizsgálat eredményei is rámutatnak.


A kutatók az eredményekről az angliai központú, de nemzetközi szerkesztőséggel rendelkező „Addikció” c. szakfolyóiratban számoltak be. A szakfolyóiratot 1884 óta adja ki az angol „Alkohol és Egyéb Kábítószerek Okozta Függőséget Tanulmányozó Társaság”. A holland kutatói team jelentése szerint még több embert tudnának fogadni a dohányzásról való leszokást segítő programban, ha a holland kormányzati szervek vagy biztosító társaságok anyagilag hozzájárulnának a további terápiák és gyógyszerek költségeinek a finanszírozásához.

„Csak spekulálni tudunk azzal kapcsolatosan, hogy ez mit is jelent valójában a dohányzó egyének számára. De úgy vélem, hogy nagyon sok dohányos nagyra értékeli azt az eddig folyósított pénzbeli támogatást, amellyel a holland kormány segítette a dohányzásról való leszokást.” – mondja Dr. Marc Willemsen, a kutatásról szóló beszámoló vezető szerzője és a holland Maastrichti Egyetem professzora.

Hozzátette: „A dohányosok számára a leszokás költségei akadályt jelentenek, amikor a szükséges segítséget szeretnék megkapni és ennek az akadálynak az elhárítása jelenti a számukra az ösztönzést vagy a motivációt ahhoz, hogy felhívják a nemzeti segítő telefonszolgálatot. Véleményemmel egészen odáig elmennék, hogy ez a kormányzati támogatási lehetőség egyfajta jelzést jelent azon dohányosok számára, akik csak igen nehezen tudnak leszokni a káros szenvedélyükről, azzal kapcsolatosan, hogy a holland kormány törődik velük és komolyan veszi őket, ők pedig tudják, hogy valóban egy súlyos addikcióval szálltak szembe.”

A program 2011 januárjában kezdődött, amikor a holland kormány jóváhagyta azt, hogy a terápiás költségeket fedező pénzösszeget folyósít azon állampolgárainak, akik a dohányzásról leszoktató kezelésekben részt kívánnak venni, beleértve a csoportterápiát, az egyéni terápiát és a telefonos lelki támogató tanácsadást is. A pszichoterápiát nyújtó szakembereket ösztönözték arra, hogy a kezelő program olyan gyógyszereket is foglaljon magába, mint a nikotint helyettesítő termékek vagy a buproprion hatóanyagú antidepresszáns gyógyszer. Ez utóbbi egy atípusos antidepresszáns, amelyet Magyarországon Wellbutrin vagy Zyban néven is forgalmaznak és antidepresszáns hatása mellett nikotin agonista is.

A holland kormány kezdeményezését nagyszabású médiakampány támogatta, amelyről Dr. Willemsen professzor és kollégái úgy nyilatkoztak, hogy híre a teljes holland dohányzó lakosság 80 %-ához eljutott. A kormányzat azonban egy év elteltével lezárta a programot és a kutatók azt mondják, ennek politikai és gazdasági okai voltak.

Már a program rövid élettartama is megadta a kutatóknak azt a lehetőséget, hogy lássák, hányan hívták a dohányosok közül a leszoktatást elősegítő „forró vonalat” (telefonos szolgálat) és hányan jelentkeztek a 2011. évi programba, összehasonlítva a 2010. évi, illetve a 2012. első félévében eddig lezajlott programmal.

A 2010. évi programot a kormányzat nem támogatta anyagilag – tehát a leszokni kívánók semmilyen pénzügyi juttatásban nem részesültek -, mégis 848 fő dohányos jelentkezett be a „forró vonal” dohányzásról leszoktató programjaiba, amelyet a STIVORO nevű, dohányzást kontrolláló holland szakértő központ működtetett. A STIVORO központ alkalmazta Dr. Willemsen professzort és a publikáció egy másik társszerzőjét is.

Ezzel ellentétben 2011-ben, amikor a kormányzat pénzügyileg finanszírozta a leszokást, 9.091 fő dohányos jelentkezett be a „forró vonal” kínálta programokba. Ez a 2010-es évhez viszonyítva több mint 10-szeres létszámnövekedést jelent. 2012. első félévében azonban 151 fő dohányos csatlakozott csak be a programba – ami még a 2010-es év hasonló időszakával összevetve is csökkenést tükröz.

A kutatók azt nem tudják megmondani, hogy az összesen 2,5 év időtartamú (2010-2011-2012. I. félév), dohányzásról leszoktató programba bejelentkezett emberek közül végül is hánynak sikerült véglegesen abbahagynia a dohányzást, de rámutattak arra, hogy a 2006-2010. évi statisztikai adatok szerint a holland lakosság dohányzó rétege elég szilárdan 27 % körül maradt. Ugyanez az arány 2011 végén azonban csak 24.7 % volt.

Dr. Willemsen professzor úgy nyilatkozott a Reuters Hírügynökség egészséggel foglalkozó szakemberének, hogy a holland parlament tagjainak és az egészségügyi szervezeteknek a tiltakozására a pénzügyi folyósítási programot ismét betervezték a jövő évre.

„Így a holland dohányosokat már biztosítani tudom arról, hogy 2013-ban a dohányzásról való leszokást elősegítő programokban történő részvételüket a kormány teljes mértékben finanszírozni fogja.” – mondja a professzor, aki egyben a jövő évre a dohányzásról végleg leszokók számának a jelentős növekedését várja.


Címkék: hollandia, kormány, dohányzás, terápia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!