A dohányzás miatt a világban az éves halálozási esetek száma 2030-ra 8 millióra emelkedhet

A WHO (Világegészségügyi Szervezet) a dohányzás járványszerű terjedésével foglalkozó második kiadott jelentésében megállapítja, hogy 2008-ban a világ lakosainak már 5.4 %-a részesült az átfogó, dohányfüstmentes környezetet elrendelő törvény előnyeiből, szemben a 2007. évben mért 3.1 %-kal.

Ez azt jelenti, hogy 154 millió ember már nem szenved a cigarettafüst káros hatásaitól a munkahelyeken, éttermekben, bárokban és egyéb, zárt helyiségekben. 7 ország – Kolumbia, Dzsibuti, Guatemala, Mauritius, Panama, Törökország és Zambia – vezette be 2008-ban a füstmentességet előíró törvényt, velük együtt összesen 17 országban van életben ilyen szabályozás.
 
Bár ez némi progressziót mutat, azonban az a tény, hogy a világ lakosságának 94 %-a továbbra is védelem nélkül marad, mert nem léptetik életbe a dohányfüstmentes környezetet elrendelő törvényt, azt mutatja, hogy a WHO-nak még többet kell ez ügyben tennie. Azonnali lépések megtételét sürgeti a WHO egyik segédigazgatója, annak érdekében, hogy az embereket megvédjék a cigarettafüstnek való kitettség okozta haláltól és betegségektől.

A WHO azért szánta el magát korábban arra, hogy bevezettesse a dohányfüstmentes környezetet előíró törvényt, mert a passzív dohányzás évente 600.000 ember korai halálát okozza, valamint megszámlálhatatlanul sok rokkanttá tevő és eltorzító betegséget, továbbá gazdasági veszteségeket, amelyek napi több tízmilliárd dollárban mérhetőek.

A passzív dohányzásnak nincs biztonságos szintje. Éppen ezért fontos, hogy a kormányok lépéseket tegyenek végre arra, hogy megvédjék az állampolgáraikat. A WHO 2009-ben adta ki jelentését „A Globális Dohányzás Járvány” címmel, ami egy igen hasznos forrásmunka. A jelentés különleges figyelmet szentel a WHO Dohányzást Szabályozó Keretmegállapodása 8. cikkelyének, amely a dohányfüstnek való kitettség elleni védelemmel foglalkozik. A Keretmegállapodást, amely 2005-ben lépett érvénybe, közel 170 ország ratifikálta.

A jelentés beszámol az országok azon erőfeszítéseiről is, melyeket a dohányfüstmentes környezet létrehozását kontrolláló csomag, az ún. MPOWER teljesítése érdekében megtettek. A WHO 2008-ban vezette be az MPOWER-nek elnevezett csomagot, annak érdekében, hogy segítse a világ országait abban, milyen módszerekkel érjék el a dohánytermékek iránti kereslet csökkenését, mely módszereket a WHO Keretmegállapodása és annak iránymutatása tartalmazzák:

 1. Monitoringozni kell az eladott doboz cigaretták számát és a dohányáru forgalom csökkentésére irányuló eljárásmódokat.

 2. Meg kell védeni az embereket a cigarettafüsttől.

 3. Segíteni kell a dohányosokat a leszokásban.

 4. Fel kell hívni a figyelmet a dohányzás veszélyeire.

 5. Erősíteni kell a dohánytermékek hirdetését, promócióját és szponzorálását tiltó intézkedéseket.

 6. Emelni kell a dohánytermékek általános forgalmi adóját.


Sajnálatos módon a világ lakosságának kevesebb, mint 10 %-a él olyan országokban, ahol a fenti ajánlásokból bármit is megfogadtak.

A jelentés pontos adatokkal szolgál a globális dohányzás járványról, ezzel is egy eszközt adva a kormányzatok és a részvényesek kezébe, hogy lássák, hol történtek meg a bizonyítékokon alapuló keresletcsökkentési beavatkozások és milyen téren szükséges még nagyobb előrelépés. A világ országaira lebontva szolgáltat a jelentés adatokat a cigaretta eladások számáról, bemutatja, hogy a különböző országok mennyi forgalmi adót vetnek ki a cigarettára, mely országokban tiltják a dohányzás reklámozását, promócióját, vagy szponzorálását, mely országok támogatják a dohányfüggőség kezelését, hol ösztönzik a dohányfüstmentes környezetet elrendelő törvény életbeléptetését, és egyáltalán mely országokban kísérik figyelemmel (monitoringozzák) a lakosok dohányzási szokásait.

A dohányáru használata továbbra is a vezető halálok, pedig megelőzhető lenne: világszerte évente 5 millió embert öl meg a dohányzás. Hacsak sürgős lépések nem történnek a dohányzás járvány kontrollálására, az éves halálozás száma 2030-ra 8 millióra emelkedhet, a jelentés szerint. Ezeknek a haláleseteknek több, mint 80 %-a az alacsony, vagy közepes jövedelemmel rendelkező országokban fog bekövetkezni – más szavakkal: pontosan azokban az országokban, ahol a legnehezebb megtörni és egyben elviselni az ilyen mérhetetlenül nagy veszteséget.

Néhány kulcsfontosságú adat a jelentésből:


 • Öt országban, Dzsibutiban, Egyiptomban, Iránban, Malajziában és Mauritiuson a legjobb az a módszer, ahogyan az egyes cigarettás dobozokon felhívják a figyelmet az egészség veszélyeztetésére.

 • További három ország az, – Izrael, Románia és az Egyesült Arab Emirátusok – amely átfogó segítséget nyújt a dohányzásról való leszokásban.

 • Mindössze egy ország, Panama az, amely csatlakozott azoknak az országoknak a kis csoportjához, melyekben a dohányáru mindenfajta hirdetését, promócióját és szponzorálását tiltják. (A világ lakosainak több, mint 90 %-a szenvedi meg, hogy hiányoznak a dohányipar marketingjétől megvédő eszközök.)

 • Tovább hat ország – a Cseh Köztársaság, Észtország, Fiji, Finnország és Hollandia – az, ahol a cigaretta kiskereskedelmi árának 75 %-át meghaladó általános forgalmi adót vetettek ki.

 • A világ 100 legnépszerűbb városából 22-ben bevezették a dohányfüstmentes környezetet elrendelő törvényt.


Címkék: dohányzás, járvány, halálozás, törvény, dohányfüst
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!