A derékfájdalom és a gerinc manipulatív terápiája

Amerikaiak millió szenvednek krónikus derékfájdalomtól, mégis egy csodaszer feltalálása, amely enyhíthetné a fájdalmat, még várat magára –ezt sugallja egy friss holland tanulmány eredménye.

A holland kutatók 26 vizsgálat anyagát tekintették át, melynek során összehasonlították a gerinc manipulatív terápiáját (angol rövidítése: SMT) az egyéb terápiás módszerekkel, mint pl. a gyógyszerezés, a fizikoterápia és a gerinctorna. Azt állapították meg, hogy az SMT a hosszú távon fennálló hátfájdalom kezelésében nem tűnik se jobbnak, se rosszabbnak a többi terápiás módszernél.

Az elemzés jelzi, hogy az SMT-nek – amely magában foglalja a gerinc és a környező izmok manuális manipulációját (kézi kezelését) – a fájdalom elmulasztására csak rövid távú hatása van, bár valóban gyorsabban enyhíti a fájdalmat, mint az egyéb kezelések.

„Rövid időt tekintve, egyetlen egy egyedi terápia sem jobb a másiknál, bár egyes személyeknél nagyobb valószínűséggel lehet sikeres az egyik terápiás módszer, mint a másik.” – mondja a tanulmány szerzője, Sidney Rubinstein, az amszterdami VU Egyetemi Orvostudományi Központ kutatómunkatársa. „A jelenlegi vizsgálatok arra fókuszálnak, hogy kik azok az alanyok, akik számára nagyobb valószínűséggel jelenthet előnyt a gerinc manipulációs terápiája, a tornagyakorlatok, vagy más terápiák. Az SMT-t azok esetében kell életképes terápiának tekinteni, akiknek nem specifikus, krónikus derékfájdalmai vannak.”

A tanulmányt nemrég publikálták az amerikai ortopéd számítógépes hálózat részét képező „Spine” (Gerinc) c. online kiadványban.

Több mint 6.000 beteg adatát tekintették át az elemzés során, mire megszületett az eredmény, amelyről a tanulmány szerzői azt állítják, hogy elég gyér volt a 26 vizsgálat kiválasztott adathalmaza azokban az adatokban, amelyek a résztvevők általános felépülésével, az életminőségükkel és a munkába való visszatérésükkel foglalkozott volna.

A vizsgálatok összes értékeléséhez a betegeket véletlenül (randomizáltan) jelölték ki SMT terápiában, placebo kezelésben, vagy egy másik, összehasonlító kezelésben való részvételre, beleértve az olyan aktív kezeléseket is, mint pl. a tornagyakorlatok. A 26 vizsgálat mintegy 2/3-a nem szerepelt a korábbi, 2004-ben kiadott áttekintő tanulmányban, és minden beteg legalább 12 hétig, vagy hosszabb ideig derékfájdalomban (gerinc alsó része) szenvedett.

A kiropraktőrök gyakorta végeznek SMT terápiát, ugyanakkor a csontkovácsok és a gyógytornászok is foglalkoznak a gerinc manuális manipulációs kezelésével. „Az, hogy melyik kezelés melyik beteg számára alkalmas, nemcsak attól függ, hogy specifikusan a hát melyik része fáj, hanem attól is, hogy az orvosuk mit ajánl, illetve mennyire érzik magukat komfortosan az egyes kezelési opciókban.” – mondja Dr. Stephen Perle, az Amerikai Kiropraktikai Társaság szóvivője. Azt is hozzátette, hogy az SMT terápia költsége széles mértékben változik, annak függvényében, hogy éppen melyik régióban végzik a kezelést (az USA területén).

„Jelenleg még senki nem áll kész a válasszal. Úgy vélem, az emberek minden szakma képviselőjeként szeretik azt mondani: 'Lenyűgöző kezelési módszerünk van, amely csaknem mindig működik.', de ez egyáltalán nem így van.” – állítja Dr. Perle, aki a szóvivőség mellett a Connecticut Állambeli Bridgeport Egyetem Kiropraktikai Főiskolájának a professzora. „A derékfájdalom esetében nagyon sok oka van annak, hogy az emberek nem lesznek jobban. Éppen ezért, a holland tanulmány megállapítása nem volt váratlan.”

Seattle-i kutatók egy másik vizsgálat alapján azt állapították meg, hogy akik relaxációs, vagy strukturális masszázst kaptak, melyek magukban foglalják az izmok és az ínszalagok manipulációját, kevesebb fájdalomról panaszkodtak, és 1 éven keresztül jobban funkcionált a gerincük (beleértve a derekat is), szemben azokkal, akik csak a szokásos orvosi ellátásban részesültek – ez utóbbi a gyógyszeres kezelést és a fizikoterápiát foglalta magában.


Címkék: SMT, kiropraktőr, derék, hát, fájdalom, csontkovács, gyógytornász
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!