A depressziós betegeknek a gyógyszeres kezelések ellenére is csökkent a munkateljesítményük

A depresszióban szenvedő munkavállalók még akkor is magasabb költséget jelentenek a munkaadóik számára a rövid távú betegállományok és a gyakori munkától való távolmaradásuk miatt, ha antidepresszánsokkal kezelik őket az orvosok – összegzi egy friss kutatás eredményeit a „Foglalkoztatási és Környezeti Egészség Orvostana” című amerikai szakfolyóiratban idén februárban megjelenő publikáció.

A lefolytatott amerikai kutatás során – amelyet a Washington D.C.-beli Thomson Reuters Gyógyintézet egyik orvosnője vezetett – a kutatóorvosok a betegbiztosítási igénybejelentő lapok és az alkalmazottak egészségi és produktivitási adatbázisának adatait használták fel ahhoz, hogy az antidepresszánsokkal történő kezelések és a produktivitás költségei közötti kapcsolatot elemezzék.

A relációs elemzések azt igazolták, hogy azok az alkalmazottak, akik depresszióban szenvedtek, kétszer olyan gyakran vettek igénybe rövid távú betegszabadságot, mint a depresszióban nem szenvedő kollégáik. A súlyosan depressziós dolgozók esetében ez az arány háromszor magasabb volt, mint a többi dolgozóé.

A depressziós betegek ugyancsak többször vettek igénybe 1-1 nap szabadságot. „Miután antidepresszánsokkal való kezelésben részesültek, a depressziós betegek produktivitási deficitje még mindig jelentős mértékű volt.” – állapították meg a kutatók. Becslésük szerint az egy főre jutó éves rövid távú betegállomány költsége depressziós munkavállalónként 1000 USD és 1.700 USD/fő a súlyos depressziós munkavállalókra vetítve, azaz sokkal magasabb, mint más, szokásos betegségeknél, mint pl. a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a reumás ízületi gyulladás esetében.

Nagyon sok egyéb kutatás is összefüggésbe hozta már a depressziót a munkahelyi csökkent produktivitási szinttel, de az kevéssé volt tudott, hogy a kezelt depresszió hogyan hat a munkahelyi produktivitásra. A friss kutatási eredmények azt mutatják, hogy még azon munkavállalók esetében is, akik antidepresszánsokat szednek, a depresszió növekvő munkaképtelenséggel és a munkából való gyakoribb távolmaradással társult.

A kutatás vezetője szerint a produktivitási veszteség feltételezhetően a depresszióból, vagy a depressziós tünetekből fakad, amelyek akkor is fennállnak, ha a betegeket antidepresszánsokkal kezelik. „Azok a terápiák, amelyek a depressziót jobban menedzselik, mint a sima gyógyszerezés, sokkal nagyobb megtakarítási lehetőségeket nyújtanak a munkaadók számára.” – összegezték véleményüket.

Címkék: depresszió, gyógyszer, stressz, munka, munkavállalás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!