A depressziós apák hamarabb megütik kisgyermekeiket

Az újdonsült apák, akiknek nyomott a hangulatuk, sokkal nagyobb valószínűséggel ütik meg a kisgyermekeiket, mint azok az apák, akik jó hangulatban vannak – állítják amerikai kutatók. Vizsgálatuk során a kutatók azt állapították meg, hogy a depressziós férfiak 40 %-a az eltelt egy hónap során megütötte gyermekét, összehasonlítva a tünetek nélküli férfiakat jellemző 13 %-kal.

„Ez az eredmény különösen azért fontos, mert a vizsgált családokban a gyermekek alig 1 évesek voltak.” – mondja Dr. R. Neal Davis, a Utah Állambeli Hegyközi Egészségügyi Gondozó gyermekorvosa. Dr. Davis és munkatársai az amerikai „Gyermekgyógyászat” c. szaklapban jelentették meg a vizsgálatukról beszámoló cikket. Ebben a korban – teszik hozzá az orvosok – az apa ütése sokkal nagyobb valószínűséggel okoz a gyermekeknél sérülést, és a kisgyermekek feltehetően nem is értik, miért bántják őket.

Az orvoscsoport 1.746 apa adatait vizsgálta át, akik részt vettek 1999-2000. között egy 16 nagyvárosra kiterjedő reprezentatív nemzeti vizsgálatban. Dr. Davis azt mondja, ezek voltak e témában a legfrissebb adatok, és véleménye szerint napjainkra is érvényesek. Az apák depressziója erősen összefügg a munkanélküliséggel, amely Amerikában jelenleg magasabb, mint egy évtizeddel ezelőtt volt.

A férfiaknak kérdéseket tettek fel depressziós tüneteikkel, testi fenyítési szokásaikkal és 1 éves gyermekeikkel való interakcióiakkal kapcsolatosan, de azt nem kérdezték meg az orvosok, hogy miért ütik meg a kicsiket, vagy pedig, hogy az ütés eredményezett-e fizikai sérülést a gyermekeknél.


A gyermekszületés az apáknál is depressziót okozhat

Az összes megkérdezett, újdonsült édesapa 7 %-ka számolt be komoly depresszióról. „Voltak olyanok, akiknél már hosszabb múltja van a betegségnek, míg másoknál feltehetően a gyermek születése váltotta ki, hasonlóan ahhoz, ahogy az édesanyáknál kifejlődik a poszt-partum (szülés utáni) depresszió.” – magyarázza Dr. Davis.

A poszt-partum depresszió gyakoribb a nők körében. Egyes becslések szerint a szülő nők kb. 25 %-ánál fejlődik ki, röviddel a gyermek megszületése után. A súlyosabb depressziós esetek az anyák körében öngyilkossághoz is vezethetnek, illetve a megszületett gyermek erőszakos halálával végződhetnek, melyben a vízbe fojtás a legjellemzőbb elkövetési mód.

Kevesebbet tudnak az orvosok az újdonsült apák depressziójáról, és az amerikai vizsgálat célja éppen az volt, hogy felhívja a figyelmet erre az aluldiagnosztizált problémára. Mivel az apák növekvő számban maradnak otthon az USA-ban is gyermekgondozási segélyen (az anya helyett), és ilyenkor ők viszik a rutin orvosi ellenőrzésekre is a kicsiket, fontos, hogy a gyermekorvosok figyelmet szenteljenek az apa mentális egészségi állapotára is.

Dr. Davis rendelője többek között foglalkozik a depressziós apák szűrésével is, és szükség esetén a megfelelő szakemberhez irányítja őket, így ennek a gyakorlatnak az átvételét minden gyermekorvos számára ajánlja.

Nagyon fontosnak tartja azt is, hogy az anyák is odafigyeljenek társuk állapotára, és ha azt tapasztalják, hogy depressziós a férj (élettárs), akkor inkább maradjanak ők otthon a kisgyermekkel, amíg a dolgok nem rendeződnek. Jellemző, hogy a depressziós szülőknél hamar „robban a bomba”, ők jóval kevésbé toleránsak gyermekeik helytelen viselkedésével szemben.

Egy 2009. évi jelentés szerint több mint 15 millió amerikai gyermek él depressziós felnőttel egy háztartásban. A korábbi felmérések csak burkoltan céloztak rá, hogy a kisgyermekek szülői bántalmazása pszichológiai jeleket hagyhat a gyermekeken, és évekkel később agresszióra és más problémákra sarkallja őket. Természetesen mind az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia, mind az Amerikai Pszichológiai Társaság elítéli a gyermekek testi bántalmazás formájában történő büntetését.

„Figyelmet kell szentelnünk annak, hogy az apák hogyan fegyelmezik kisgyermekeiket. Fel kell ismernünk, ha az apa depresszióssá vált, és fel kell hívnunk a figyelmüket arra, hogy bár az teljesen normális, hogy előfordul ilyen élethelyzet, de mindenképpen kezelést kíván.” – nyilatkozza Elizabeth Gershoff, a Texas-i Egyetem gyermekfejlődéstani és családi kapcsolat szakértője.

Egy másik, 2008. évi felmérés azt igazolta, hogy a megkérdezett szülők közül az apák 77 %-a és az anyák 65 %-a egyetért azzal, hogy a gyermekeknek néha jót tesz az „enyhe” testi fenyítés. Ez a friss vizsgálat azt ugyan nem bizonyítja, hogy a depressziós állapot feltétlenül a kisgyermekek fizikai bántalmazásához vezet, de arra rávilágít, hogy rengeteg probléma forrása lehet, amelyek viszont végül elvezethetnek a testi bántalmazáshoz.

Még ha figyelmen kívül hagyjuk is azt a néhány nyilvánvaló magyarázatot – mint pl. a munkanélküliség, a szegénység és az iskolázatlanság -, azok az apák, akiknél az elmúlt évben jelentkezett depresszió, négyszer nagyobb valószínűséggel verték halálra gyermekeiket, mint azok, akik hangulatilag jól érezték magukat.

A kicsik halálához vezető súlyos bántalmazás mellett eltörpül az a tény, hogy ezek a depressziós apák kisebb valószínűséggel olvasnak meséket gyermekeiknek. Meglepő viszont, hogy játszani és énekelni ők is szoktak a gyermekeknek, és ez éppoly gyakori volt náluk, mint a nem lelki beteg apák körében.

A kisgyermekek számára a meleg és a törődő szülői viselkedés rendkívül fontos, a depressziós apák számára azonban ennek nyújtása nem egyszerű. Egyelőre azzal kapcsolatosan még nem készült felmérés, hogy a depressziós apák kezelése (pszichológus, antidepresszáns gyógyszer stb.) mennyiben segít ezen a helyzeten, de mindenképpen pozitív hatása lehet az apa és a kisgyermek kapcsolatára nézve.


Címkék: kisgyermek, apa, szülő, depresszió, mentális állapot, erőszak, ütés, ütlegelés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!