A cukorbetegség és a nyári hőség

Amerikában a Diabétesz Prevenció és Kontroll Szövetség (angol rövidítése: DPCA) figyelmezteti azt a több, mint 25 millió amerikait, aki diabéteszben (cukorbetegség) szenved, hogy betegségük miatt körükben nagyobb a kockázata annak, hogy a rekord nyári hőmérsékletben valamilyen súlyos, szívvel kapcsolatos megbetegedés jelentkezik náluk, mint a nem cukorbeteg lakosok körében.

„A nyár remek lehetőséget biztosít arra, hogy pihenjünk, formába jöjjünk és élvezzük a szabadidős programokat, de a cukorbetegeknek ilyenkor extra óvintézkedéseket kell tenniük, hogy elkerüljék a súlyos, szívvel kapcsolatos megbetegedések fellépését. A diabétesz ugyanis gyengítheti a beteg izzadási képességét, ez pedig azt jelenti, hogy a forró, nedves időjárás veszélyesen lecsökkenti a cukorbetegek testének azon kapacitását, hogy szabályozni tudja a vércukorszintet. Éppen ezért kritikus fontosságú, hogy a cukorbetegek megfelelő óvintézkedéseket tegyenek annak érdekében, hogy elkerüljék a potenciálisan életveszélyes kórállapotok kifejlődését, mint pl. a hőség okozta kimerültséget és a hőgutát.” – magyarázza a szakember, Dr. Deneen Vojta, a DPCA ügyvezető elnökhelyettese és az amerikai Egyesült Egészségügyi Központ vezető orvos tisztviselője, senior elnökhelyettese.

A DPCA a nyárra való tekintettel hét egyszerű és biztonságos tanácsot ajánl a cukorbetegeknek:


 1. A cukorbetegek nyáron gyakrabban ellenőrizzék a vércukorszintjüket. Nagyon sok beteg hajlamos ugyanis aktívabbnak lenni a nyári hónapokban, azonban az aktivitás és a hőmérséklet szintjének megváltozása befolyással van a szervezet inzulinigényére is.

 2. A cukorbeteg kerülje a napon való leégést és ne akarjon túlzottan napbarnított lenni. Használjon kellő mennyiségű és magas faktorszámú napvédőkrémet a leégés elkerülése érdekében, amely erőteljesen megnöveli a beteg vérének glükózszintjét.

 3. A cukorbeteg mindig igyon kellő mennyiségű folyadékot, legyen folyamatosan hidratált állapotban. Igyon sok vizet, ami segít a dehidratációt elkerülni, mivel a dehidratáció stresszt jelent a szervezet számára és így káros hatással van a vér glükózszintjére is.

 4. A cukorbeteg nyáron igyekezzék minél többet hűvös helyiségben tartózkodni. Ha lehetséges, az utcáról időnként menjen be légkondicionált helyiségbe (pl. bevásárlóközpont). A diabéteszes betegnek nyáron kizárólag légkondicionált helyiségben tanácsos testmozgást végeznie.

 5. A cukorbeteg a nagy nyári hőségben kerülje az alkohol és a kávé fogyasztását. Mindkettő megnöveli ugyanis a dehidratáció kockázatát, főként a diabéteszes betegeknél.

 6. A cukorbeteg nyáron tartsa gyógyszereit hűvös helyen (pl. hűtőben, hűtőládában), és soha ne tegye ki azokat közvetlen napsugárzásnak. Az extrém hőmérséklet károsan hat az inzulin- és más készítményekre, képes teljes mértékben azokat tönkretenni, vagy csökkenteni hatékonyságukat.

 7. A cukorbeteg nagyon figyeljen nyáron a hőség okozta kimerülés jeleire! Az amerikai Betegség Kontroll és Prevenció Központ (angol rövidítése: CDC) a hőség okozta kimerültség alábbi, nagyon gyakori jeleire hívja fel a figyelmet:

  • Erős izzadás,

  • Sápadtság,

  • Izomgörcsök,

  • Fáradtságérzés,

  • Gyengeség,

  • Szédülés,

  • Fejfájás,

  • Hányinger, vagy hányás, és/vagy

  • Ájulás.

Ha Ön, vagy valaki, akiről tudja, hogy cukorbeteg, ezeket a tüneteket tapasztalja magán a nyári hőségben, azonnal forduljon orvoshoz.

A DPCA az Egyesült Egészségügyi Csoport és az YMCA (keresztény szervezet, amely sportlétesítményeket – pl. fitness termeket - üzemeltet Amerika-szerte) közötti innovatív partnerség, amely a gyógyszertári kiskereskedések segítségével veszi fel a harcot a 2-es típusú cukorbetegség ellen az országban – ez a betegség egyike Amerika legkomolyabb és legköltségesebb betegségeinek.

A DPCA Szövetség diabétesz ellenes munkája a CDC és a Nemzeti Egészségügyi Intézet által finanszírozott kutatásokon alapszik, mely kutatásoknak elsősorban az a céljuk, hogy demonstrálják, az életmódbeli intervenció és a testmozgás képes csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kifejlődésének esélyét, és Amerikában elsőként demonstrálja, hogy a bizonyíték-alapú diabétesz prevencióval kapcsolatos egészségterv megéri az árát, azon kívül, hogy bevonja a gyógyszerészeket is a cukorbetegség kritikus kontrollprogramjába.

A Szövetség diabétesz prevenciós programjai 11 amerikai állam 17 városában érhetők el, de ebben az évben és 2012-ben országszerte további városokat is szándékoznak bevonni. A DPCA programok jelenleg több, mint 2 millió ember számára elérhetőek, és ami nagyon fontos, az elérhetőséget az a több, mint 60 nagy amerikai munkáltató biztosítja, amely részt vesz a prevenciós programban.


Címkék: nyár, kánikula, forróság, hőség, diabétesz, szív, cukorbetegség, érrendszer
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!