A csecsemő tápszerrel való táplálásának hosszú távú „metabolikus programozó hatása” van

Az élet első napjaiban, vagy heteiben megkezdett táplálásnak az egészségre nézve hosszú távú kihatásai vannak, potenciálisan egy olyan jelenségen keresztül, amelyet tudományosan „metabolikus programozó hatás”-nak neveztek el – állítja egy, a Gyermek Akadémiai Társaságok (angol rövidítése: PAS) éves találkozóján, Denverben prezentált friss francia kutatási beszámoló.

A metabolikus programozás egy olyan koncepció, amely különbséget tesz az élet korai, kritikusnak tartott szakaszaiban történő táplálkozási tapasztalatokban, melyek képesek a jövőre nézve is programozni egy ember anyagcseréjét és egészségét.

Az ezzel kapcsolatos kutatás során a kutatók három újszülött csoport növekedését, testösszetételét és vérnyomását hasonlították össze. Mindhárom csoport egészséges, a normál 9 hónapos terhességi időszak végén született újszülöttekből állt, akik a franciaországi Lyon városában található Claude Bernard Egyetem Polgári Kórháza Újszülött Osztályán feküdtek.

Az egyik újszülött csoport élete első 4 hónapjában csak anyatejet kapott, míg a másik két csoportban véletlenül (randomizált vizsgálat) választották ki, melyik újszülött kap alacsony proteintartalmú (1,8 gramm fehérje/100 kilokalóriánként), vagy magas proteintartalmú (2,7 gramm fehérje/100 kcal) tápszert. Mindkét tápszer fehérjetartalma az orvosilag ajánlott 1,8-3,0 gramm/100 kcal tartományon belül volt.

Négy hónap elteltével a tápszerrel etetett csecsemőknél tovább folytatták az ugyanolyan összetételű tápszeres táplálást, míg az anyatejjel táplált kicsiket alacsony proteintartalmú tápszerre állították át, amennyiben arra szükség volt.

A kutatók összesen három éven keresztül 234, a kutatásba bevont gyermeket követtek nyomon, és azt állapították meg, hogy az élet első heteiben kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknél a növekedés egy speciális mintája alakul ki, továbbá egy specifikus metabolikus profil is, amely különbözni látszott a tápszerrel táplált újszülöttek anyagcsere profiljától. A csecsemőtápszer proteintartalma lehet az a kulcstényező, amely ezeket a különbségeket kiválthatja – állítja a publikáció társszerzője, Dr. Guy Putet.

Az élet első 15 napjában az anyatejjel táplált (szoptatott) újszülöttek vérének inzulinszintje alacsonyabb volt, mint a tápszerrel etetett újszülötteké. Ezek a különbségek az első négy hónapon keresztül fennmaradtak, de a 9. hónap táján már nem voltak mérhetők.

Az első életév során a növekedési mintában szintén eltérés volt tapasztalható a különböző csoportok között, de a kisgyermekek 3. életévére ezek a különbségek eltűntek, ami konkrétan azt jelenti, hogy sem a gyermekek magasságában, sem súlyukban, vagy testösszetételükben (zsírtömeg, sovány testtömeg) nem jelentkeztek eltérések. Az egyedüli különbség a fejkörméretben volt tapasztalható, amely enyhén kisebb volt az alacsony proteintartalmú tápszerrel táplált kicsik körében, de még mindig a normális határokon belül volt.
 
A megfigyelt gyermekek 3 éves korában azonban nem várt eredmény is jelentkezett: a diasztolés (vérnyomás alsó értéke) és az átlagos vérnyomás magasabb volt azoknál a kicsiknél, akiket magas fehérjetartalmú tápszerrel etettek, mint azoknál, akik csak anyatejet kaptak, azonban mindkét esetben a mérték a normális határokon belül maradt.

„Úgy tűnik, hogy a tápszerrel történő táplálás egyes hormonális profilokban különbségeket indít be, illetve a növekedési mintában is, összehasonlítva az anyatejes táplálásban részesült csoporttal. Az ilyen különbségek hosszú távú következményeit embereknél egyelőre még nem értjük teljes mértékben, és szerepet játszhatnak a későbbi egészségi állapotban is. Éppen ezért szükség van egy jól megtervezett, hosszabb távú utókövetéses vizsgálatra is.” – magyarázta Dr. Putet.

Dr. Putet szerint, ha nem lehetséges az újszülöttek anyatejes táplálása, akkor olyan tápszerekkel kell őket etetni, melyek lehetővé teszik, hogy a növekedési minta és a metabolikus profil az anyatejjel táplált csecsemőkéhez hasonló legyen.


Címkék: táplálkozás, tápszer, baba, bébi, újszülött, metabolikus program, anyatej, vérnyomás, vércukor
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!