A családi mellrák kockázata egy nő egész életén át fennáll

Azoknak a nőknek, akiknek a testvérét mellrákkal diagnosztizálják, magasabb esélyük van a betegség kialakítására az életük alatt. A fokozott veszély jobban érvényesül a fiatalabb nőknél, tekintet nélkül arra, hogy az első testvért mikor diagnosztizálták.

Egy nő fokozott veszélyben van a mellrákkal szemben, ha a szülei vagy a testvére mellrákos, de nem tisztázott, hogy a kockázat hogyan változik a nő korát és a rokon diagnosztizásáskori korát figyelembe véve.

Hogy választ kapjanak a kérdésre, Marie Reilly, Ph.D., és kollégái a Karolinska Institute in Stockholm-ból megvizsgáltak egy nemzeti családi adatbázist, ami kapcsolatban van a nemzeti rák nyilvántartással. Összehasonlították a mellrák előfordulását 1958 és 2001 között 23.654 nő, akiknek a testvére mellrákos volt és 1.732.775 nő, akiknek nem volt mellrákos a tesvére között.

A családi kockázat a lagmagasabb a legfiatalabb nőknél volt 20 és 39 év között, ahol a kockázat 6.6-szorosára nőtt, azokhoz a nőkhöz hasonlítva, akik hasonló korúak, de nincs mellrákos testvérük. A túlzott kockázat körülbelül kétszeresére csökkent az 50 éves vagy annál idősebb nőknél. A mellrákos beteg testvérének a diagnózis kockázata hasonló volt, nem nézve azt, hogy közeledett-e már a testvére diagnóziskori korához vagy akár már el is hagyta azt.

“A mellrákos nők testvéreinél még a testvér diagnózisa után 20 évvel is magasabb a mellrák kockázata, állítva ezzel azt, hogy a nőknek, akiknek családjában megjelent a rák, egész életükben a kockázat terhével kell élniük.” írták az írók.

Címkék: mellrák, család, kockázatok
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!