A Conn-szindróma új, nem invazív diagnosztikai módszere

Egy egyszerű, nem invazív szkennelés képes lehet a magas vérnyomás gyakori előidéző okának a felderítésére, éppúgy mint a jelenlegi, invazív vérteszt.

Az Egyesült Királyságbeli (UK) Cambridgei Egyetem kutatói nemrég bebizonyították, hogy a PET-CT szkennelés éppoly hatékony, de nem invazív módszere lehet a Conn-szindróma diagnosztizálásának, mint a hagyományos vérteszt. A kutatók beszámolója az amerikai „Klinikai Endokrinológia és Metabolizmus Szakfolyóirata”-ban (JCEM) jelent meg.
 
A Conn-szindróma a vesék felett elhelyezkedő mellékvesék betegsége, amelyet kicsi, jóindulatú tumorok vagy adenomák (mirigydaganat), esetleg a mellékvesék hiperplasiája (túltengése), ritkábban rosszindulatú daganatok okoznak, melyek többlet aldoszteron hormont pumpálnak a véráramba. Ez a hormon felelős a vérnyomás emelkedéséért, a magas vérnyomás pedig a szívinfarktus kockázatát növeli.

A Conn-szindrómát orvosi szaknyelven nevezik primer aldosteronismusnak, illetve hiperaldosteronismusnak is. Nőknél kb. 30-35 éves korban kétszer olyan gyakran jelentkezik a kórkép, mint a férfiaknál. Leggyakoribb tünete a fáradtság, a szédülés és a nagy mennyiségű vizeletürítés. A betegség a jóindulatú daganatok (vagy túltengés, illetve rákos tumor) sebészi eltávolításával vagy gyógyszerrel kezelhető, ez utóbbi a véráramban megemelkedett aldoszteron hormonszint hatását ellensúlyozza.

Jelenleg a szindróma diagnosztizálásának az „arany standardje” egy technikailag bonyolult és invazív eljárás, melynek segítségével mintát vesznek a mellékvesék közelében található vénából.

A frissen lefolytatott angol kutatás során a kutatók egy új, nem invazív szkennelési módszert vizsgáltak, amely valamikor majd hatékony alternatívát jelenthet a „mellékvese véna mintavétellel” (angol rövidítése: AVS) szemben. A vizsgálat fontos része volt az, amikor egy radioaktív nyomjelző izotópot (rövidítve: radioizotóp) azonosítottak, amely a Conn-szindrómában szenvedő betegek mellékveséjében akkumulálódik, a szervezet más területein azonban nem.
 
A radioizotóp egy olyan radioaktív összetevő, amelyet biztonsággal lehet a beteg szervezetébe injekciózni és a képalkotó eszközös vizsgálatok alkalmával tisztán látható. Ebben az esetben a pozitron emissziós tomográf (PET) radioizotóp, melyet a kutatók azonosítottak, a 11C-metomidate volt, melyet úgy írtak le, mint egy „potenciális mellékvese szteroidogenikus enzimgátló”-t.

Az angol kutatók 39 fő olyan beteget vontak be a vizsgálatukba, akik primer hiperaldosteronismusban (angol rövidítése: PHA) szenvedtek és 5 fő olyat, akiknél nem funkcionáló adenoma volt jelen (ezt gyakran nevezik „incidentaloma”-nak, mivel klinikai tünetek vagy gyanú nélkül, véletlenül megtalált mellékvese tumorról van szó).

A kutatók megállapították, hogy a 45 perces PET-CT szkennelés pontosan azonosította a PHA adenomákat a résztvevők 76 %-ánál és összességében a résztvevők 80 %-ánál, akik átestek a szkennelésen, pontosan felfedezhetőnek bizonyultak az adenomák vagy ki tudták azok meglétét zárni. A kutatók az alábbi következtetést vonták le: „A 11C-metomidate PET-CT egy szenzitív és specifikus, nem invazív alternatíva az AVS-sel (mellékvese véna mintavétel) szemben a PHA menedzselésében.”

A magas vérnyomásban szenvedő emberek kb. 5 %-áról vélik úgy, hogy Conn-szindrómájuk van. Az Egyesült Királyságban ez azt jelenti, hogy kb. 600.000 ember szenved e kórképben.

A kutatás vezetője Dr. Morris Brown volt, az Egyetem klinikai farmakológiai professzora. Elmondása szerint nagyon izgatottak voltak, amikor látták, hogy a technikájuk ilyen jól működik. A képalkotó eszközös szkenneléssel ugyanis el lehet kerülni a késedelmes diagnosztizálást és az AVS teszttel járó diszkomfortérzéseket is. „A jövőben a PET-CT vizsgálat gyors módszere lesz annak, hogy megerősítsük a diagnózist a sok betegnél, anélkül, hogy részletes vizsgálatokra lenne szükség.” – mondta a professzor a sajtó képviselőinek.

Dr. Brown a Cambridge-ben lévő Addenbrookes Kórházban is dolgozik. A BBC News jelentése szerint a professzor úgy nyilatkozott, hogy ő és a kollégái már használták a PET-CT vizsgálati módszert a kórházi betegeken. Ennek ellenére tervezik, hogy egy jóval nagyobb szabású kutatás keretein belül vizsgálják azt, hogy mely betegek esetében jár majd az eljárás valószínűsíthetően a legnagyobb előnyökkel.

Például, az idősebb betegek esetében ideális diagnosztikai módszer lehet. Dr. Brown szerint a rutin CT vizsgálatok gyakran tárják fel a mellékvese kóros burjánzását (hiperplasia), de ezekről éppoly gyakran ki is derül, hogy nem Conn adenomák. A jelenlegi diagnosztikai módszer miatt azonban nem könnyű a kórkép kizárása és közben a betegek és orvosaik feleslegesen idegeskednek.


Címkék: vérnyomás, Conn-szindróma, invazív vérteszt, fáradtság, szédülés, mellékvese
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!