A cigaretta nagyon sok kórokozó baktériumot rejteget

A cigaretták erősen szennyezettek olyan baktériumokkal, amelyek az emberi szervezetben betegség kialakulásáért felelősek – foglalták össze egy nemrég végzett nemzetközi kutatás eredményeit amerikai és francia kutatók.

A kutatócsoport az általuk lefolytatott kutatásról úgy számol be, mint amelyik a világon az első, amely rávilágít arra a tényre, hogy a cigaretták a potenciálisan patogén mikróbák széles körének hordozói, amelyek kiteszik mind a dohányzók, mind a passzív dohányosok egészségét a fertőzés kockázatának.

A kutatóorvosok megítélése szerint, ha ezek az organizmusok képesek túlélni a dohányzás folyamatát – és a tudósok úgy gondolják, hogy igen -, akkor mind a dohányosokat, mind a passzív dohányosokat képesek megfertőzni és akár krónikus betegség kialakulását is előidézni náluk. Éppen ezért a kutatók nagyon fontosnak tartják a további, ilyen irányban történő vizsgálódásokat, mivel világszerte több, mint egymilliárd ember szív naponta cigarettát, és emiatt a dohányzás a közegészségügyi kérdés.

A korábban e témakörben lefolytatott kutatások során eddig csak nagyon kevés fajta cigarettamintát vizsgáltak. Akkor a mintákat az orvosok bacilustenyészetbe helyezték, hogy lássák, vajon a baktériumok tovább növekednek-e. Ehhez képest a legfrissebb amerikai-francia kutatás során DNS mikroelemzést is végeztek annak kiderítése céljából, hogy az ún. baktérium metagenómok, azaz a baktériumok genetikai anyagának összessége is jelen van-e a vizsgált cigarettamintákban. Az eredmények alapján a kutatók a következő, legfontosabb következtetéseket vonták le:

  • A kereskedelmi forgalomban kapható cigaretták sokféle baktériumot tartalmaznak, kezdve a talajban található mikroorganizmusoktól a potenciálisan humán patogénekig.

  • Ez az első kutatás, amely bizonyítékkal szolgál arra nézve, hogy az egy cigarettában található mikroorganizmusok száma csaknem „olyan sok, mint a cigaretta vegyi összetevőinek száma”.

  • Minden egyes cigaretta szálban baktériumfajták százai vannak jelen, és igen valószínű, hogy további kutatások még ennél is nagyobb számot fognak leírni.

  • A négy különböző típusú közismert cigarettában – Camel, Kool Filter Kings, Lucky Strike Eredeti Vörös és Marlboro Vörös – a baktériumféleségekben nem volt jelentős eltérés.

  • Mindegyik, tesztelt cigarettafajtában az emberre veszélyes baktériumokat is találtak, köztük: Acinetobacter-t, amely a tüdő- és a vérfertőzésekkel jár együtt, Bacilust, melynek néhány fajtája ételek okozta megbetegedésekkel és anthrax-szal, azaz lépfenével jár együtt, Burkholderia-t, amelynek néhány fajtája a légzőrendszeri fertőzésekért felelős, Clostridium-ot, amely ételek okozta megbetegedésekkel és tüdőfertőzésekkel társul, Klebsiella-t, amely a tüdő-, vér- és egyéb fertőzésekkel szokott társulni, és végül Pseudomonas Aeruginosa-t, egy olyan orgazmust, amely az USA-ban minden, a kórházakban kialakuló fertőzés mintegy 10 %-áért felelős.

A kutatócsapat most, hogy bebizonyította, egy csomag cigaretta mennyi baktériummal van tele, további utánkövetéses vizsgálatokat akar lefolytatni annak érdekében, hogy képesek legyenek meghatározni ezeknek az organizmusoknak a szerepét a dohányzáshoz kapcsolódó betegségek kialakulásában.

Azt is egyértelműen ki akarják deríteni, hogy a cigaretta égési folyamatát a baktériumok túlélik-e és úgy kerülnek-e be a dohányzók légzőrendszerébe. Jelen ismereteik szerint néhány erős baktériumfajta képes erre és úgy kerül be az emberi szervezetbe. Feltehetőleg ezek a baktériumfajták okolhatóak azért a tényért, hogy a dohányosok légzőtraktusait nagyszámú baktérium patogének jelenléte jellemzi. Az is lehetséges, hogy a dohányzás gyengíti a természetes immunitást és a baktériumok nem a cigarettából, hanem a környezetből jutnak be az emberi szervezetbe, mindezek kiderítése tehát további kutatások feladata.Címkék: cigaretta, dohányzás, baktérium
#1
Nancy - 2010.05.11 11:25
Te jó ég!Még ez is??!!! Már hónapok óta tervezem, hogy leszokok a dohányzásról, ez teljesen betette a kaput!!
Van még aki hasonló cipőben jár??Segíthetnénk egymásnak, hiszen együtt azért csak könnyebb!! Ha valakit érdekel a dolog, a fórumon megtalál!! Várlak!!
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!