A C-vitamin nagy dózisban történő szedése a nőknél megnöveli a szürke hályog kialakulásának kockázatát

Azoknál a nőknél, akik nagy dózisban szednek C-vitamint, a szürke hályog korhoz kapcsolódó kialakulásának kockázata is megnövekszik – állítja egy friss svéd kutatás.

Egy 8 éven át tartó követéses vizsgálatban – melybe összesen 24.600 fő, felnőtt nőt vontak be – kimutatták, hogy azok között a nők között, akik rendszeresen, vagy alkalmanként kb. 1000 milligramm C-vitamint szedtek, 25 %-kal több szürkehályog-eltávolító műtétet hajtottak végre, mint azok között, akik egyáltalán nem szedtek étrendkiegészítőként C-vitamint.

A svéd kutatók szerint azok között a nők között, akik 10 éven át, vagy még hosszabb ideig szedtek étrendkiegészítőként C-vitamint és legalább 65 évesek voltak, vagy annál idősebbek, valamint azok között, akik hormonpótló tablettákat szedtek, vagy kortikoszteroid gyógyszereket, a szürke hályog kialakulásának kockázata szintén magasabb volt.

A stockholmi kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a C-vitamin szedése és a szürke hályog kialakulásának kockázata közötti összefüggés nem érinti az elfogyasztott gyümölcsökben és zöldségekben található természetes C-vitamint. Svédországban megszokott dolog, hogy az emberek nagy dózisban szednek kiegészítő C-vitamint, éppen ezért vizsgálták a kutatók a táplálékkiegészítőként szedett C-vitamin és a szürke hályog kialakulásának kockázata közötti összefüggést. A friss kutatás eredménye egyébként megerősíti a korábbi, ugyanilyen témájú kutatások eredményeit is.

A vizsgálatba bevont, összesen 24.600 fő nő közül a 49-83 év közötti, egyébként egészséges nők mintegy 59 %-a nyilatkozott úgy, hogy szednek néhány fajta étrendkiegészítőt a diétájuk mellé. Közülük is 5 % csak C-vitamin-készítményt szedett és 9 % nyilatkozott úgy, hogy csak multivitamin-készítményt szedtek, amelynek C-vitamin tartalma 60 milligramm körül volt.

A követéses vizsgálat 8 éve alatt az 1.225 fő nő közül, akik csak C-vitamint szedtek, közel 13 %-nál, 143 főnél hajtottak végre szemükön szürkehályog-eltávolító műtétet.

Összehasonlításképpen, 9.974 fő nő közül, akik semmilyen táplálékkiegészítőt nem szedtek, 878 főnél, azaz durván 9 %-nál végeztek szürkehályog-eltávolítást és abból a 2.259 főből, akik csak multivitamin-készítményeket szedtek, 252 főnél, kb. 11 %-nál hajtottak végre szürkehályog-eltávolító műtéteket.

További elemzések során, amikor 5 évvel idősebb korosztályban vizsgálódtak, és figyelembe vették a derékbőséget, az iskolai végzettséget, a dohányzási, az alkoholfogyasztási és a gyógyszerhasználati (pl. hormonpótló gyógyszerek) szokásokat is, a szürke hályog kialakulásának nagyobb kockázata azok között a nők között, akik táplálékkiegészítőket szedtek, továbbra is magasabb volt, mint azok között, akik nem használtak semmilyen táplálékkiegészítőket.

A svéd kutatók további kutatások elvégzését tervezik elsősorban idősebb hölgyek körében, akik hormonpótló-kezelésben részesülnek, vagy szteroidokat használnak, valamint megvizsgálni szándékoznak azt is, hogy milyen mechanizmusok állnak a kiegészítő C-vitamin szedés és a szürke hályog kockázata közötti összefüggés mögött.


Címkék: c-vitamin, étrendkiegészítő, szürke hályog, szemészet, szem, látás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!