A brit orvosoknak jobban kellene ismerniük és érteniük a „Hypoaktív Szexuális Vágy Zavar”-nak elnevezett szexuális diszfunkció témakörét

A brit „The Obstetrician & Gynaecologist”-ban (rövidítve: TOG), magyarul „A Szülész és a Nőgyógyász” c. szakfolyóiratban nemrég látott napvilágot egy tanulmány, amely arra figyelmezteti a nőgyógyászokat és a szülészorvosokat, hogy nagyobb megértéssel kellene ezt a fajta szexuális diszfunkciót kezelniük.

A „hypoaktív szexuális vágy zavar” (angol rövidítése: HSDD) a leggyakoribb szexuális diszfunkciók egyik típusa, és a nőket bármely életkorban érintheti. Meghatározása szerint a szexuális irányultságú gondolatok, vagy a szexuális aktivitás iránti fogékonyság állandó hiánya jellemzi a kórképet, amely egyúttal személyes distresszt (negatívan ható stresszt) is eredményez.

A publikált áttekintő anyag megvizsgálja a HSDD prevalenciáját (előfordulási gyakoriságát), diagnózisának meghatározását és a kezelését is. A cikk kiemeli a háziorvosok fontos szerepét is, akik tulajdonképpen nagyon sok, szexuális problémákkal küszködő nő számára az első telefonhívás „állomását” jelentik, valamint azt is, milyen fontos lenne e téren az orvosok kommunikációs készségének fejlesztése, illetve magának a HSDD szexuális diszfunkciónak a jobb megismerése, mely elősegítené a kórállapot jobb megértését is.

A HSDD jelentős érzelmi hatást gyakorol azokra, akik megtapasztalják, és a publikáció szerzői szerint az orvosok és a betegek közötti jóval nagyobb mértékű kommunikációt igényelné. A szerzők azt a hiányosságot is felvetik, hogy a főiskolai-egyetemi tanulmányok során a kommunikációs készségek tanítása például nem mindig terjed ki a szexuális témákra. Ugyancsak javasolják a cikkírók, hogy a nőgyógyászoknak pácienseik nyílt diskurzusát ösztönző körülményeket kellene teremteniük, amely elősegítené az orvos-beteg párbeszédet.

Egy nemrég lefolytatott brit kutatás, amelybe 2.467 fő, 20 és 70 év közötti nőt vontak be, a nők korosodása és a HSDD közötti kapcsolatot tekintette át, és többek között azt a következtetést is levonta, hogy a művi beavatkozás útján, mesterségesen előrehozott menopauza állapotában lévő nők között rendkívül nagy a HSDD előfordulási aránya.

A hysterectomia, a méh teljes eltávolítása például az egyik leggyakoribb nőgyógyászati beavatkozásnak számít. Továbbá, azok a nők, akik oophorectomián (petefészek-eltávolításon) estek át, a tesztoszteron szintjük hirtelen esését tapasztalják, amely aztán szignifikáns androgén hormonhiányt eredményez. Az androgén hormonoknak a nőknél a szexuális vágy felébredésében, alakulásában és az orgazmusban is fontos szerepük van. Ennek alapján a nők tesztoszteron hormonhiánya a HSDD egyik előidéző okának tekinthető.

A nők ösztradiol-szintje (főleg a petefészekben termelődő, egyik legerősebb női – ösztrogén – hormon, amely a nők termékenységét is befolyásolja) a menopauza után szintén lecsökken, és ez is hatással van a női nem szexuális funkcióira. A tanulmány szerzői a HSDD holisztikus szemléletű terápiájának részeként javasolják az ösztrogén hormonpótlást is.

Mivel a szexuális diszfunkció az embereket eltérően érinti, nincs is egyedüli kezelési mód a HSDD összes stádiumára vonatkozóan. Kezelése tehát az összes, a háttérben meghúzódó egészségügyi probléma kivizsgálását igényli, valamint a páciens szexuális anamnézise részleteinek megismerését. Helyénvaló lehet, ha a nőgyógyász specialistához, vagy szexuálterapeutához is beutalja a pácienst.

A cikk vezető szerzője egyébként Janice Rymer, a King's College London nevű brit felsőoktatási intézmény szülészeti-nőgyógyászati professzor asszonya.

Véleménye szerint: „A szexuális diszfunkció nagyon sok nő számára a boldogtalanság és a distressz forrása, ennek ellenére nagyon sok nőgyógyász számára még mindig csak egy olyan „tárgy” maradt, amellyel kapcsolatosan hiányos a tudásuk, vagy számukra is kényelmetlenséget jelent a témáról beszélgetni. A publikáció a HSDD-re való figyelemfelhívást célozza, és azt is kiemeli, hogy a nőgyógyászati radikális műtéteken átesett nők a hypoaktív szexuális zavar kialakulása szempontjából jóval nagyobb kockázattal bírnak. A szexuális funkció egy rendkívül összetett dolog, amely egyaránt érint biológiai, pszichológiai, párkapcsolati és szociokulturális tényezőket is. Nagyon fontos, hogy az orvosok minden, ezzel a témával kapcsolatos oktatási-nevelési kérdésben együtt dolgozzanak, és így jussanak el ennek a rendellenességnek a sokkal jobb megértéséhez.”

A TOG főszerkesztője, Jason Waugh a következőket fűzi hozzá:

„Ez az általunk közzétett tanulmány egy fontos szexuális diszfunkció teljes profiljával foglalkozik, mely diszfunkció nagyon sok nőt érint, és amely nagyon sok distresszt és kapcsolati nehézséget okozhat. Az orvosok és a betegek közötti jobb kommunikáció alapvető fontosságú a probléma kezelésében, és e téren az orvosok szélesebb körű, kommunikációs készséget javító tréningjére, valamint a HSDD-re való fokozott figyelemfelhívásra lenne szükség.”


Címkék: HSDD, szexuális diszfunkció, szexualitás, hormonok, szex, Hypoaktív Szexuális Vágy Zavar
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!