A bor intolerancia allergiaszerű tüneteket okozhat


Német kutatók szerint a lakosság mintegy 7 %-ánál van jelen a bor intolerancia. A vizsgálatról szóló beszámoló a „Német Nemzetközi Orvosi Lap”-ban jelent meg és a vizsgálat elvégzésének a célja az volt, hogy a felnőtt német lakosság körében a bor intolerancia prevalenciáját (előfordulási rátáját) felmérjék.


2010-ben a Dr. Peter Wigand által vezetett kutatói team a randomizált (véletlenszerű válogatás) vizsgálatba 4.000 fő, 20 és 70 év közötti embert választott be, akiket arra kértek, hogy töltsék ki az alkohol fogyasztási szokásaikkal kapcsolatos, valamint az arra vonatkozó kérdőíveket, vajon szenvedtek-e valaha is borfogyasztást követően allergiaszerű tünetektől.

A 948 fő résztvevőből, akik kitöltötték a kérdőívet, a kutatói team megállapításai szerint a nők 8.9 %-a, míg a férfiak 5.2 %-a számolt be bor intoleranciáról. Továbbá azt is megállapították, hogy jóval több ember számolt be tünetekről vörös bor fogyasztása után, mint fehér bor ivását követően.

A tünetek között az alábbiak voltak a leggyakoribbak:

· Bőrpirulás,

· Viszketés,

· Orrfolyás,

· Hasmenés,

· Tachycardia (kórosan szapora szívműködés) és

· Gyomor- vagy bélrendszeri görcsök.

Azok, akik maguktól számoltak be a bor intoleranciáról, egyben sör és általános alkohol intoleranciáról is számot adtak. A vizsgálat résztvevőit az egyéb élelmiszer intoleranciával kapcsolatosan is kikérdezték, valamint a pollenekre, a háziporra, a latexre és a gyógyszerekre adott reakcióikról is.

A válaszolók 22 %-a számolt be élelmiszer intoleranciáról, 31 %-uk pollen, 18.7 %-uk házipor és 12 %-uk gyógyszer intoleranciáról. Azok a résztvevők, akiknél enyhe bor intolerancia mutatkozott, nagyobb valószínűséggel számoltak be egyéb intoleranciákról is, mint azok, akik nem voltak allergiásak a borra.


Címkék: bor, alkohol, intolerancia, vizsgálat, allergia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!