A biológiai „ujjlenyomatok” javíthatják a demencia diagnosztizálását

A demencia különböző formái közötti megkülönböztetés alapvető fontosságú a megfelelő kezelés megkezdésében. A Sahlgrenska Akadémia (a svéd Göteborgi Egyetem egészségtudományokkal foglalkozó fakultása) kutatói felfedezték, hogy a háttérben meghúzódó betegségek eltérő „ujjlenyomatokat” hagynak az agyi-gerincvelői folyadékban, megalapozva az utat a sokkal megbízhatóbb diagnosztizálás felé.

A demencia két leggyakoribb formája az Alzheimer-kór és a vaszkuláris demencia. Az utóbbit az agy kis vérereinek lecsökkent cirkulálása okozza, amely az agy szkennelése során mint apró infarktusos stroke vagy a fehér anyagban beállt széles körű elváltozás jelenik meg. A probléma az, hogy ennek az agyi kisér-betegségnek a megjelenése nagyon hasonlatos az Alzheimer-kóréhoz, így a gyakorlatban nehéz a kettőt megkülönböztetni.

  • Biokémiai ujjlenyomatok az agyi-gerincvelői folyadékban

Mivel az egymástól eltérő betegségeket különbözőféleképpen kezelik, nagyon fontos, hogy az orvos képes legyen a korrekt diagnózis felállítására. A Sahlgrenska Akadémia kutatója, Maria Bjerke doktori disszertációjában bemutatta, hogy a demencia különböző formái úgy detektálhatók, mint az agyi-gerincvelői folyadékban (angol rövidítése: CSF) fellépő biokémiai elváltozások és már jóval korábban, mint ahogy bármilyen klinikai szimptóma felmerülne. Az tanulmány eredményei jelentősek abból a szempontból, hogy a legtöbb korhoz köthető kognitív rendellenességet hogyan diagnosztizálják.

  • Előrelépés a jobb kezelések felé

„Mivel a CSF direkt érintkezésben van az aggyal, molekuláris összetételéről elvárható, hogy tükrözze az agy anyagcseréjét. A molekuláris „ujjlenyomatok” megvizsgálása a CSF-ben képessé tesz minket arra, hogy meghatározzuk, vajon van-e jelen patológiai folyamat vagy sem.” – magyarázza Ms. Bjerke, majd így folytatja: „A demencia különböző formái közötti biokémiai különbségek feltérképezése segíteni fog minket abban, hogy jobban megértsük, mi okozta a betegséget, amely viszonzásként meghatározza azt, hogyan kezeljük a betegséget.”

A kisér-betegség és az Alzheimer-kór következtében előállott enyhe kognitív rendellenességben szenvedő betegek megkülönböztetésének a lehetősége megkívánja, hogy a témának jóval nagyobb figyelmet szenteljenek és Ms. Bjerke úgy véli, nem kevésbé a részletes kezelési vizsgálatok megtervezésére és kivitelezésére vonatkozóan is.


Címkék: demencia, ujjlenyomat, agyi-gerincvelő folyadék, infarktus, stroke, Alzheimer-kór
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!