A „Barbra Streisand Nők Szívközpont”-ja kampánya – több nő hal meg szívbetegségben, mint az összes ráktípusban

Az amerikai Cedars-Sinai Kórház - amely alapítása, 1902. óta az USA nyugati területének (Kalifornia Állam) a legnagyobb non-profit kórházává fejlődött – kardiológus orvosnője, Dr. Noel Bairey Merz egyben a Kórház Női Szívközpontjának az igazgatója is. A doktornő amellett, hogy szívspecialistaként elsősorban a prevencióval és a női szívbetegséggel foglalkozik, tagja mind az Amerikai Kardiológiai Kollégiumnak, mind az Amerikai Szív Társaságnak, továbbá a mentális stressz szakértője is.


A Nők Szívközpontja 2010-2011-től részesül a híres énekes-színésznő, Barbra Streisand anyagi támogatásában és felvette a nevét is. Barbra Streisand a financiális támogatást elsősorban a nők szívének az egészsége területén folytatott kutatásra, kezelésekre és oktatásra szánja, és maga is részt vesz a női szívbetegséggel kapcsolatos tudatosságot fokozó kampányban.

Ez a kampány jellegében hasonlít a Nancy Reaganen – volt amerikai elnök asszony – 1987-ben végrehajtott emlőrák miatti mastectomia (emlőeltávolítás) után elindult amerikai női emlőrák tudatossági kampányhoz, amely Magyarországon is már évek óta jól ismert.

Dr. Merz a küldetésükről az alábbiakat mondja:

„50 évvel vagyunk lemaradva tudásban a nők szívbetegségének optimális szűrését, diagnosztizálását és kezelését illetően, szemben azzal, amit a férfiaknál jelentkező szívbetegségről tudunk. Ennek az árát a nők nap, mint nap megfizetik. Éppen ezért elköteleztem magam, hogy ezt az elfogadhatatlan tudásbeli rést bezárom – mégpedig kutatásokon, a megfelelő gondozás nyújtásán és azokon a programokon keresztül, amelyek révén a nőket és az egészségügyi gondozó személyzetet megtanítjuk a női szív egészségével kapcsolatos tudásanyagra.”

A Központtal kapcsolatos céljai között az alábbiakat említi elsősorban a doktornő:

„Állandó nyomást kívánok gyakorolni a felfedezések és a változtatások irányába. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az elkövetkezendő 40 esztendőben mi fogja jelenteni az áttörést a női szív egészsége területén, de azt tudjuk, hogy a Barbra Streisand Nők Szívközpontja mindig itt lesz és mindig nyitott lesz az áttörést hozó felfedezésekre.”

Dr. Merz az általa vezetett kutatásokról úgy nyilatkozott, hogy azok a női betegek számára a „klinikán belüli” megoldást nyújtó eredményekhez fognak vezetni.

Hozzátette: „Már eddig is számos területen megtörtük a jeget:

· Azoknak a nőknek, akik mellkasi fájdalomról panaszkodnak, de a hagyományos kivizsgálás során artéria elzáródás nem mutatható ki, jobb kezelési módszert biztosítunk.

· Vizsgáljuk a poszt-menopauzális (az utolsó menstruációtól számított egy évet követő időszakot nevezzük így) életszakaszban lévő nők alacsony ösztrogén hormon szintje és a szívbetegség közötti összefüggéseket; és végül

· Olyan klinikai vizsgálatokra behívó regisztrációs adatbázist használunk, amelynek segítségével még több nőt tudunk ösztönözni az ezekben való részvételre.”

A doktornő elmondta, hogy a jelenleg zajló kutatások elsősorban a következő, nagy jelentőséggel bíró területekre fokuszálnak:

· A korai detektálás (diagnosztizálás) és monitorozás (nyomon követés), beleértve az MRI képalkotó eszközös technika használatát.

· A kis artériák gyakran fel nem derített diszfunkciójának (melyet a szív kis artériáinak a beszűkülése idéz elő) a kezelése. Azokat a vérereket nevezzük kis artériáknak, amelyeknek a középső rétege (tunica media) 3-25 db közötti izomrétegből épül fel és lumenének (belvilág) az átmérője kevesebb, mint 500 mikron (a 25 db-nál nagyobb izomrétegű artériák a nagy artériák). A kis artériáknak a véráramlással szembeni perifériás rezisztencia szabályozásban van fontos szerepük.

· Azoknak a nem-specifikus géneknek és proteineknek az azonosítása, amelyek csökkentik vagy növelik a szívbetegség kialakulásának a kockázatát.

· Az ígéretesnek tűnő új gyógyszerek és terápiás módszerek klinikai vizsgálatai.

· A női őssejtek használata, amelyek természetes módon cirkulálnak a nők vérében azzal a céllal, hogy megjavítsák a szívet és visszafordítsák a szívbetegséget – mind a nők, mind a férfiak esetében, mivel az utóbbiak szervezetébe is beültethetők az erősebb női őssejtek.

Barbra Streisand azért invesztál pénzt a Nők Szívközpontjának a működésébe, mert ez az egyetlen olyan női szívközpont az USA-ban, amely a klinikai gondozáshoz, az oktatáshoz és a kutatáshoz szükséges erőforrásokkal rendelkezik. Merz doktornő a nők szív-egészsége javításának a terén vállalt elkötelezettségüket hasonlítja az elmúlt századok női tehetségeinek, tudósainak és szüfrazsettjeinek (akik a nők választójogáért harcoltak) a nemes munkájához.

Dr. Merz végül nem felejti el megjegyezni, hogy ha neki nincs ideje arra, hogy tornázzon vagy eddzen, akkor mindig a lépcsőn megy fel az irodájába – képes naponta többször is megtenni gyalog az utat a 9. emeleten lévő irodájához.

„Munkám során eleget láttam már a saját szemmel azt, hogy az ülő életmód milyen károsodásokat okozhat a szívben és ezek egyáltalán nem kis károsodások.” – mondja a doktornő.


Címkék: Barbara Streisand, szív, szívközpont, szívroham, rák
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!