A babahordozó kendő megfojthatja a 4 hónaposnál kisebb babákat

Az amerikai fogyasztókat arra figyelmeztették, hogy a babahordozó kendők (amerikai megnevezése: „sling carriers”) veszélyesek lehetnek a 4 hónaposnál kisebb babákra nézve, ha nem megfelelően használják azokat a szülők, mivel megfojthatják a kicsiket.

Az amerikai Fogyasztói Termék Biztonsági Bizottság (CPSC) Washingtonban tette ezzel kapcsolatos bejelentését és azt is hozzátették, hogy 14 csecsemőhalál esetében folytattak le vizsgálatot az elmúlt 20 év során, ahol a babahordozó kendő okozta a kicsik halálát – közülük 3 haláleset a múlt évben történt.

A babahordozó kendő puha anyagból készül és inkább néz ki egy karfelkötő kendőnek, amit az ember akkor visel, ha eltörik a karja, mint babahordozónak. Ugyan kényelmes, mert lehetővé teszi, hogy a babát a szülők úgy vigyék, hogy közben a kezük szabad marad, valamint azt is lehetővé teszi, hogy a szülő a kicsit szorosan a testéhez ölelve hordozza séta és bevásárlás közben is.

Mivel fizikailag közel tartják a szülő testéhez a kicsit, a babahordozó kendők rendkívül népszerűvé váltak, de nemcsak, mint babahordozó eszköz, hanem mint szoptatást megkönnyítő eszköz is, valamint jobban megnyugtatja az ijedős babákat, továbbá használata átvitt értelemben is szorosabb köteléket jelent a szülő és a baba között (a közvetlen testi kontaktus miatt).

Az elhalálozott babák közül 12 kicsi 4 hónaposnál fiatalabb volt – közölte a CPSC -, amit az magyarázhat, hogy a babák nyakizma újszülött és csecsemőkorban még nem elég erős ahhoz, hogy annak segítségével képesek legyenek fejtartásukat kontrollálni. Így aztán, amikor a babahordozó kendő anyaga nyomást gyakorol a baba orra és szája ellenében, vagy ha a kicsi feje belesüllyed a babahordozó kendőbe és az álla a mellkasa felé megfeszül (korlátozva ezáltal a szabad légáramlást), a babának nincs elég ereje ahhoz, hogy a fejét biztonságosabb pozícióba elmozdítsa. Mindezek megfogyatkozó oxigénellátást eredményeznek, és végső fokon, ha a légzés korlátozott, megfullad a baba.

Ezenkívül, ilyen körülmények közepette a baba nem képes segítségkérő sírásra sem, így aztán az őt babahordozó kendőben vivő szülő esélye jócskán lecsökken arra nézve, hogy a fennálló veszéllyel kapcsolatosan éber legyen.

A Bizottság külön kihangsúlyozta, hogy ha valaki babahordozó kendőben viszi a többszörös szüléskor megszületett csecsemőjét (pl. ikerbabák), vagy ha a kicsi koraszülött volt, vagy beteg, vagy törékeny egészségű, vagy alacsony súllyal született, akkor a szülőnek rendkívül óvatosnak kell lennie és mindenképpen konzultálnia kell a gyermekorvossal, mielőtt használni kezdené a babahordozó kendőt.

A Bizottság azt is közölte, hogy nagyon sok olyan baba, akinek a halála ügyében nyomoznak, vagy koraszülött volt, vagy légzési nehézségei voltak (pl. meg voltak fázva), vagy pedig kis súllyal született ikerbabák voltak. A Bizottság sajtójelentése ábrákat és képaláírásokat is tartalmaz, amellyel bemutatják a helyes és a helytelen babahordozó kendő használatot.

Korrekt használat esetén a baba képes az állát fenntartani, teljes arca látható, az orra és a szája szabad és légzését semmi nem akadályozza. A különböző helytelen használatot bemutató ábrákon az látható, hogy a baba belesüllyedt a kendőbe, vagy túl alacsonyan helyezkedik el benne („C” formában), az arca fedett, nyakát a vállai közé húzta, vagy arccal szorosan a babahordozó kendőt vivő szülőre tapad.

A Bizottság azt is javasolja, hogy ha valaki babahordozó kendőben viszi a kicsijét, akkor:

  • Győződjön meg arról, hogy mindig látja a baba arcát,

  • Mindig ellenőrizze, hogy a baba arca nincs-e fedve,

  • Legyen éber, és rendszeresen ellenőrizze a kicsit,

  • Ha a kicsit a babahordozó kendőben eteti, mindig győződjön meg arról, hogy az etetések után változtatott-e a baba pozícióján, mégpedig úgy, hogy a baba arca felfelé van, és sem a babahordozó kendő, sem a szülő teste nem fedi el a kicsi arcát.

A Bizottság a babahordozó kendőt a tartós csecsemő termékek listájára tette, ami azt jelenti, hogy kötelező szabványok fognak a termékre vonatkozni.
 
A babahordozó kendőkkel kapcsolatos szabvány kifejlesztésében feltételezhetően az egyik sarkalatos kérdés a definíció lesz, annak hivatalos meghatározása, hogy mi is pontosan a babahordozó kendő, és hogyan különböztethető meg az egyéb „puha hordozóktól”. Jelenleg több, mint 100 db, különböző fajta és stílusú babahordozó termék van forgalomban a világon, amelyekből néhányat úgy írnak le, mint babahordozó kendőt, míg a többi hasonló eszközre nem használják ezt a megnevezést, éppen ezért a megkülönböztetés igen nehéz. (Magyarországon is használják még a babaerszény, kötős kenguru, csípőhordozó megnevezést is a különböző típusú babahordozó kendőkre.)

Címkék: baba, babahordozó, kendő, csecsemő, biztonság
#2
tolmip - 2011.07.07 09:28
Épp a szerkesztő asszonynak készültem felhívni a figyelmét email-ben a cikkben szereplő hibákra és a helytelen fordításra. Ahogy olvasgatom az oldalt, ez sajnos nem csak ennél a cikknél fordul elő. :(
#1
beszilva - 2011.07.07 09:19
Nagy csalódottsággal olvasom a fenti cikket. Több valós állítás mellett ugyanis egy igen siralmas csúsztatás, vagy fordítási hiba is van benne. NEM a hordozókendő a veszélyes, hanem a babahordozó erszények egyik fajtája. Sajnálattal látom, hogy a cikk írója nincs tisztában a magyar elnevezésekkel, sem a kategóriák közötti különbségekkel, mégis ekkora meggyőződéssel képes pánikor kelteni a kismamákban, anyukákban, akik esetleg csak ezt az egy cikket olvassák. Ha valaki korrekt tájékoztatásra vágyik e témában olvassa el ezt a cikket: http://carrymeaway.com/slinglady/whats-wrong-with-bag-slings/ Különösebb angol nyelvtudás sem kell ahhoz, hogy az ember az ábrák alapján is megértse miről is van szó.
A hordozókendő, ami az itteni cikk melletti képen is szerepel nem tartozik a tiltólistára, sőt kimondottan javasolt. Ortopéd orvosok is ajánlják, mert a helyes terpesztartással támogatja a baba csípőízületének fejlődését, csökkenti a bölcsőhalála kockázatát, mert a baba átveszi az anyai légzés ritmusát, kiegyensúlyozottabbá teszi a babát, hisz mindig a hőn áhított anya közelében lehet.
A koraszülött babák hordozásáról is hosszasan értekeztek már magyar nyelven is például itt: http://www.koraszulott.com/gondozas/97-hordozas/409-koraszueloett-babak-hordozasa.html

Dr. Bereczki- Barna Szilvia
hordozási tanácsadó
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!