A terhesség alatt a rovarriasztó szer használata veszélyes lehet

Azoknál a fiúmagzatoknál, akiknek az édesanyja a terhesség első három hónapja alatt rovarriasztó szert használt, megnövekedett a hypospadia születési rendellenesség kialakulásának kockázata.

A hypospadia - amely egyébként minden 500 fiúgyermekből kettőt érint – a férfi nemi szerv születési rendellenessége. A húgycső ilyenkor nem a pénisz makkjának csúcsán végződik, hanem valahol a pénisz törzsének alján, vagy éppen a tövénél. Ennek folytán az érintett nem tud normálisan vizelni, vagyis a vizelet folyását ellenőrizni. A hypospadia oka a magzati fejlődés bizonyos kritikus periódusaiban bekövetkező hormonális zavar, vagy hiányosság (melynek következtében a nemi szervek fejlődése nem fejeződhet be megfelelően), de a prenatális hormonális problémákon kívül különböző genetikus és környezeti tényezők is hozzájárulhatnak ehhez a torzuláshoz.
 
A hypospadia könnyebb eseteiben a megrövidült húgycsőnyílás elég közel van a makk csúcsához, súlyosabb esetben a nyílás szélesebb és közel van a pénisz tövéhez.
Egy frissen végzett kutatás során – amelyben spanyol és angol orvosok vettek részt – 471 fő, Angliában hypospadia rendellenességgel született fiúcsecsemőt hasonlítottak össze 490 fő egészséges csecsemővel. A kicsik édesanyját életmódjukkal és a környezeti tényezőkkel kapcsolatosan kikérdezték, beleértve a rovarriasztó szerek és a biocidek (gyűjtőneve a különféle élő szervezeteket károsító anyagoknak, így pl. biocidek a növényvédőszerek, a gombaölő fungicidek, a rovarölő inszekticidek és a baktériumölő baktericidek is), mint pl. a pesticidek, vagy a gyomirtószerek terhesség alatti használatát is.
Ha egyfajta biocidet használtak az anyák, az nem növelte a hypospadia kialakulásának kockázatát, de ha többféle biocidet együttesen használtak, akkor a születési rendellenesség kockázata 73 %-kal nőtt meg. A kutatóorvosok arra is rájöttek, hogy a terhesség első három hónapja alatti rovarriasztó szer használat 81 %-kal növelte meg a hypospadia kialakulásának kockázatát.
Mivel a kutatás nem tért ki arra, hogy a használt rovarriasztó szerek típusát, tartalmát és a használat gyakoriságát is vizsgálja, a kutatóorvosok szerint ezek további elemzése szükséges a pontosabb konklúziók levonásához.

Címkék: hypospadia, rovarriasztó szer, terhesség, kockázat, magzat
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!