45 évesnél fiatalabb nőknél CT vizsgálat segítségével elkerülhető a feleslegesen végzett vakbélműtét

Az amerikai Észak-Karolina Állam-beli „Duke Egyetemi Gyógyászati Központ”-ban a heveny vakbélgyulladás-gyanús fiatalabb nőbetegek komputer tomográffal (CT) végzett diagnosztikus vizsgálata jelentős mértékben csökkentette a feleslegesen elvégzett vakbélműtétek számát – mutat rá cikkében egy radiológus orvosnő.

„Az elmúlt 10 évben a CT-technológia fejlődése és növekvő, operációt megelőző használata a 45 éves és annál fiatalabb nők körében a negatív appendektómia (feleslegesen elvégzett vakbélműtétek) számának igen jelentős csökkenését eredményezte. Az 1998. évi 42.9 %-os műtéti arány 2007. évre már mindössze 7.1 %-ra esett vissza a Központban.” – állapította meg a Központ alkalmazásában állt radiológus orvosnő és munkatársai, miután 925 fő beteg orvosi adatait áttanulmányozták.

A betegek 1998. januárja és 2007. szeptembere között estek át sürgősségi vakbélműtéten a Durham városban lévő Gyógyászati Központban. Ez alatt a 10 éves időszak alatt azoknak a nőknek a száma, akik diagnosztikus CT-vizsgálaton estek át, igen jelentős mértékben, 18.5 %-ról 93.2 %-ra emelkedett.

A 45 évesnél idősebb nők és a férfiak körében azonban az operációt megelőzően elvégzett CT-vizsgálat egyáltalán nem vezetett oda, hogy csökkent volna a feleslegesen elvégzett vakbélműtétek száma.

Ennek valószínű oka az, hogy e csoportokban eleve kevesebb volt a feleslegesen végzett sürgősségi műtétek száma, mint a 45 évesnél fiatalabb nők körében, akiknél a negatív appendektómia általában azért magasabb arányú, mert a nőgyógyászati tényezők az appendicitis (vakbélgyulladás) diagnosztizálását megnehezítik. Ilyen tényező pl. a petefészek ciszta, amely a vakbélgyulladáshoz hasonló erősségű alhasi fájdalmakat okoz.

A radiológus doktornő rendkívül hasznosnak tartja a CT használatát a 45 éves és annál fiatalabb nők körében, legalábbis a 10 éves trend tükrében. Publikációját az amerikai „Radiológia” c. orvosi folyóirat februári számában jelentették meg.


Címkék: ct, vakbél, vakbélműtét, vakbélgyulladás, komputer tomográf, radiologia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!