Kulcsszó: rákkutatás

Nincs egyértelmű kapcsolat a mobiltelefon és a szemrák között

A mobiltelefonon folytatott beszéd nem segíti elő a szemen való melanoma kialakulását, egy kutatás szerint.

Felfedezték a rák elleni oltóanyagot

1796-ban fejlesztették ki a himlő elleni oltóanyagot, ami segítségével kiírtották a betegséget, ami rengeteg halálesetet okozott. Ez a felfedezés forradalmasította akkor az orvostudomány képét.Most pedig egy potenciális oltóanyaggal álltak elő a rák ellen. A kutatók szerint már három éven belül kész lehet az oltóanyag, mivel már pozitív eredményeket mutatott a próbákon.

A B9 segíthet a vastagbélrákkal szemben

A magasabb B9 bevitel csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét.

Ígéretes új bőrrák gyógyszerek merültek fel a rákkutatási konferencián

Két ígéretes új bőrrák kezelés lett bejelentve egy amerikai rákkutatási konferencián, Chicago-ban. A BBC News jelentése szerint, a két gyógyszer megmutatta, hogy tud javítani a túlélési arányon a betegek között.

Meghalt a képregényt ihletett rákos kisfiú

Az az elsős kisfiú, akinek az agyi rákja egy képregényt ihletett, meghalt.

Szakértők aggódnak a HPV oltóanyaga miatt

Kanadai egészségügyi szakértők egy csoportja szerint maradtak megválaszolatlan kérdések a HPV oltóanyagával kapcsolatban és egy univezális védőoltásprogramnak Kanadában “elhamarkodott és akaratlan negatív következményei lehetnek.”

A grépfrútlé és egy rákgyógyszer kombinációjának az előnyei

Naponta egy pohár grépfrútlé (juice) elfogyasztása olyan előnyös a rákbetegek számára, mintha magából a rákgyógyszerből naponta háromszoros mennyiséget szednének – állítják amerikai kutatók egy friss klinikai vizsgálat alapján. A grépfrútlé és a rákgyógyszer kombinációja ráadásul segítheti a rákbetegeket a nagy dózisú gyógyszerfogyasztással járó kellemetlen mellékhatások elkerülésében és csökkentheti a gyógyszerezés költségeit is.

Harc a méhnyakrák ellen háztartási ecettel – a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatásával


A thaiföldi 37 éves Ms. Maikaew Panomyai szinte táncra perdült, amikor kijött a vizsgálóból és gyenge angol nyelvtudásával csak ezt mondogatta: Minden OK, minden OK! Majd anyanyelvén hozzátette: „A nővér azt mondta, hogy nincs méhnyakrákom, sőt, még az a kis fehér folt is, amit 3 évvel ezelőtt én magam kezeltem, eltűnt.”


Hogyan változnak a ráksejtek, amikor áttétet képeznek a távoli szervekbe?


Az onkológusok eddig is tudták, hogy a ráksejteknek terjedésükhöz (metasztázis) transzformálniuk kell önmagukat és csak úgy képesek leszakadni egy tumorról és áttétet adni a távoli szervekbe. A Weill Cornell Orvostudományi Főiskola (New York, USA) tudósai kutatásuk során felfedezték azokat a kritikus fontosságú lépéseket, melyek a továbblépéshez szükségesek – vagyis azt, hogy ezek a ráksejtek hogyan fordítják meg a folyamatot, hogyan változnak vissza klasszikus rákos sejtekké, melyek képesek egy új tumorba belenőni.


Emlőrák – a jövőben nem lesz szükség az invazív nyirokcsomó biopsziára?


Két sejtfelszíni marker - melyek az emlőrák nyirokcsomó áttétei esetén expresszálódnak – használatával az amerikai Moffitt Rákközpont (Tampa, Florida) kutatói, együttműködésben más intézetek kutatóival, kifejlesztettek egy olyan célzott, fluoreszkáló molekuláris képalkotó szondát, amely nem invazív módon képes detektálni emlőrák esetén a nyirokcsomó metasztázisokat.


A rákos megbetegedések 40 %-a elkerülhető lenne

Az Egyesült Királyság Rákkutató Intézete (Rákkutató UK) szerint az összes rákbetegség mintegy 40 %-ának a kialakulása elkerülhető lenne.


A prosztatarákos sejtek éheztetése – ausztrál kutatók felfedezése

A rosszindulatú prosztata tumor sejtjei éhes, növekvő sejtek. Az ausztráliai Centenárium Intézet (Sydney) kutatói felfedezték a prosztatarák egy potenciális jövőbeni kezelési módszerét, amely a tumorsejtek azon esszenciális tápanyagoktól való megfosztását – éheztetését - jelenti, melyek a gyors növekedésükhöz szükségesek. A tudósok kutatásuk eredményeiről az Amerikai Rákkutatási Társaság „Rákkutatás” c. szakfolyóiratában számoltak be.


Zoledronsav: védelem a csontkárosodás ellen

Egy friss kutatás azt állapította meg, hogy egy csontritkulás elleni gyógyszer védő hatással bír az ellen a csontkárosodás ellen, amely bizonyos emlőrák gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. A kutatás eredményeiről a „Cancer” (Rák) című, az Amerikai Rák Társaság szakfolyóirata számol be. A kutatás azt jelzi, hogy egyes emlőrák betegeknek csontjuk egészsége fenntartásához zoledronsavat kell szedniük a rákellenes gyógyszerek kiegészítéseként.


A tumor-specifikus fluoreszkáló festék használata rákműtéteknél

Egy tumor-specifikus fluoreszkáló festék és egy ultra-szenzitív, műtét közben használható kamerarendszer segítheti a sebészeket a nehezen lokalizálható ráksejtek beazonosításában.


A koffein véd a napfény ultraibolya sugárzása ellen?

Egy friss kutatás azt állapította meg, hogy a koffeinnek kulcsfontosságú szerepe lehet a napfény elleni védekezésben. A kutatás során ugyanis a koffein megváltoztatta annak a génnek az aktivitását, amely részt vesz a DNS károsodott sejtek destrukciójában; a DNS károsodott sejtek nagy valószínűséggel válhatnak kancerózussá, azaz rákossá.


Az áttétet adó melanoma túlélési esélye növekedhet

Az előrehaladott stádiumú melanoma bőrrákban szenvedő betegek számára – a melanoma malignum a bőrrák leghalálosabb típusa – reménykeltőnek bizonyultak annak a nagyszabású klinikai tesztelésnek az eredményei, amelyben az immunerősítő Interleukin-2 gyógyszerrel kombinált vakcinát adtak be a betegeknek. A kombinált vakcináról bebizonyosodott, hogy képes a szervezet válaszának és a progresszió-mentes túlélésnek az arányát javítani.


A testsúly hatása a nemi hormonokra és az emlőrák

A testsúly gyakorolja a nemi hormonokra a legerősebb hatást, azokra a hormonokra, amelyek a menopauza után megnövelik az emlőrák kockázatát a nőknél – állítja egy friss kutatás, melyről a „Brit Rák Folyóirat” számolt be.


Sikeresnek bizonyult az új típusú rákvakcina

A Leeds-i Egyetem „Rákkutató UK Központ”-jának tudósai DNS könyvtárat használtak egy olyan vakcina létrehozásához, amelyet rákbetegség kezelésére lehet használni – olvasható a világhírű Nature Medicine szaklapban, egy friss kutatásról megjelent cikkben.


A rákhalandóság magasabb az amerikai férfiak, mint a nők körében

Nagyobb a férfiak kockázata, hogy egy rákbetegségben meghalnak, mint a nőké, legfőképpen azért, mert a férfiak kezdeti kockázatai magasabbak, és általában akkor diagnosztizálják őket, amikor a rák már előrehaladott stádiumban van – tárja fel az amerikai Nemzeti Rák Intézet tanulmánya, amely a „Rák, Epidemiológia, Biomarkerek és Prevenció” c. szakkiadványban jelent meg.


Egyszerű vizeletteszttel kimutatható lesz a rákbetegség?

A bélrendszer, a gyomor és a hasnyálmirigy rákos daganata hamarosan egy egyszerű vizeletteszt segítségével is kimutatható lesz – állítják skót kutatók egy frissen lefolytatott kutatás eredményei alapján.


Zsírmáj – hogyan alakul ki egy komoly probléma?

A csípő és a has körül lerakódó többlet zsír ugyan nem felel meg a mai kor szépségideáljainak, de egy bizonyos mértékig normálisnak tekinthető, sőt, a test életfontosságú energiaraktára lehet. Az már azonban egy teljesen más eset, amikor ez a zsír a szervekben kezd el raktározódni, pl. olyan szervben, mint amilyen a máj, a hasnyálmirigy, vagy az izmok. Ez nem más, mint a metabolikus (anyagcsere-) zavar egyértelmű jele.


Forradalmian új petefészekrák teszt = új remények?

Az amerikai Dél-Florida Egyetem (angol rövidítése: USF) közzétette egy friss kutatási eredményét, mely szerint olyan technológiai haladást értek el a petefészekrák detektálásához szükséges eszközök terén, amely lehetővé teszi majd a végzetes betegség korai stádiumban való kimutatását.


A leucin depriválás hatásosnak bizonyult a rosszindulatú melanomasejtek ellen

Az amerikai Whitehead Intézet kutatói rájöttek, hogy ha a humán melanomasejteket megfosztják (depriválják) a számukra szükséges esszenciális aminosavtól, a leucintól, az a rákos sejtek halálát okozza. Mindez azt sugallja, hogy a terápiás beavatkozások egy új, lehetséges stratégiája előtt állunk.


Az intravénásan adagolt C-vitamin és a rákbetegek kezelése

Az amerikai (Kansas Állam) Riordan Klinika a „Journal of Translational Medicine”-ben, magyarul a „Haladó Orvoslás Szakfolyóirat”-ában megjelentette az onkológusok, az alternatív medicinát gyakorló orvosok és az alapkutatók együttműködésének eredményeiről beszámoló publikációját, amelyben javasolják a rák terápiájaként az intravénásan adagolt C-vitamin használatát.


Perforin a rák-, a malária és a cukorbetegség elleni harcban

Egy Melbourne-i és londoni kutatókból álló csapatnak sikerült bizonyítania, hogy a „perforin”-nak elnevezett fehérje hogyan képes lyukat ütni a célsejt membránján és megölni testünk idegen sejtjeit. A „gyilkolás” mechanizmusának felfedezéséről nemrég a világhírű tudományos szaklap, a Nature számolt be.


A kutatóknak sikerült a HIV vírus külső tokjának komplett szerkezetét feltárni

Az amerikai „Scripps Kutató Intézet” és a Virginia Orvostudományi Egyetem tudósai meghatározták annak a protein toknak a szerkezetét, amely a humán immunhiány-vírus (HIV) genetikai anyagát viszi át az emberi sejtekbe.


Az emlőrákot túlélt túlsúlyos és extra szűz olíva olajban gazdag diétát folytató nők fogyása csökkenti az emlőrák kiújulásának kockázatát

Az amerikai Rhode Island Államban működő Miriam Kórház kutatói tanulmányuk során azt állapították meg, hogy az olíva olajnak további potenciális, egészségre gyakorolt jótékony hatása van – az emlőrákot túlélt nők jóval nagyobb súlyvesztésről számolnak be, ha olíva olajban gazdag diétán élnek, mint a hagyományos, zsírban szegény diétát tartó nők.


Az emlő- és a bélrák hatékony megelőzésére a WCRF International a kiadós sétát és a fizikai aktivitás szintjének növelését javasolja

A WCRF International (Nemzetközi Világ Rákkutató Alap angol neve) becslései szerint az Egyesült Királyságban minden évben legalább 10.000 emlő- és bélrákos eset előfordulását lehetne megelőzni, ha az angol emberek hajlandóak lennének a kiadós sétára, vagy a mindennapos fizikai aktivitás szintjének növelésére.


A GM-CSF génmódosított autológ tumor vakcina képes a kemoterápia után még fennmaradt rákos sejtek elpusztítására

Az amerikai BioSante Gyógyszergyártó Cég bejelentette, hogy humán klinikai vizsgálatok során olyan pozitív eredményeket kaptak, amelyek azt bizonyítják, hogy a cég által kifejlesztett „GVAX leukémia elleni vakcina” képes lehet arra, hogy csökkentse, vagy akár teljesen el is pusztítsa a krónikus mieloid leukémiában (CML) szenvedő betegek esetében - akik a Gleevec nevű (imatinib mesylate hatóanyagú) kemoterápiás gyógyszert szedik - az utolsó fennmaradt rákos sejteket is.


Emelkedik a bőrrák gyakorisága a sötét bőrű (afroamerikai és spanyol ajkú) amerikai populáció körében is!

A bőrrák kialakulásának megelőzése céljából fényvédő napkrémet kell használni, és kerülni kell a túl sok napozást, függetlenül attól, hogy milyen valakinek a bőrszíne! – figyelmeztetnek az amerikai bőrgyógyászok és onkodermatológusok.


A nem melanomás bőrrák, mint tumormarker: a gyermekkori rákot túlélt felnőttek további rákos megbetegedéseinek kockázata

„Gyermekkori Rákot Túlélők” címmel folytattak le egy nagyszabású kutatást az amerikai St. Jude Gyermek Kutató Kórház munkatársai.


A ProstRcision® prosztatarák kezelési módszer sikere 88 %-os a 12500. beteg után

Az amerikai Georgia Állam Radioterápiás Központjai (RCOG) szervezet bejelentette, hogy a prosztatarákos betegek kezelésében új mérföldkövet értek el, az ún. ProstRcision® terápiás módszerükkel nemrégiben kezelték a 12500. beteget.


Világszerte a GP73 biomarker lehet a legmegbízhatóbb májrák szűrőteszt

A világon az ötödik leggyakoribb rákfajta a májrák, és egyúttal a leghalálosabbak egyike is, mivel általában már csak előrehaladott stádiumban diagnosztizálják.


A zöld tea képes módosítani a dohányzás okozta tüdőrák kockázatát

A zöld tea fogyasztása megelőző hatással van a dohányzás okozta tüdőrák képződésére – hangzott el egy taiwani kutatás eredménye az Amerikai Rákkutatási Társaság szervezésében 2010. január 11-14 között Kaliforniában megtartott „A tüdőrák molekuláris forrásai: az egyéni megelőzés és terápia kilátásai” c. konferencián.


Összefüggést találtak a cukorral édesített szénsavas üdítőitalok fogyasztása és a hasnyálmirigyrák között

Egy frissen lefolytatott kutatás azt állapította meg, hogy azoknál az embereknél, akik hetente két, vagy annál több alkalommal üdítőitalt fogyasztottak (konkrétan cukorral édesített szénsavas üdítőitalokat), csaknem kétszer magasabb volt a hasnyálmirigyrák kifejlődésének kockázata, mint a többi embernél.


© 2009 - 2018 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!